Dolar

32,4536

Euro

34,6449

Altın

2.391,14

Bist

10.045,74

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 17:57:53

İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran'ın nükleer faaliyetlerine devam etmesi, ambargoların kaldırılması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İran hakkında aldığı kararları iptal etmesi ve nükleer faaliyetlerle ilgili dosyanın BMGK'dan çıkarılması müzakerelerde dört önemli hedefimizdi" dedi.

İran ile Birleşmiş Milletler'in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri arasında yürütülen müzakerelerde anlaşmaya varılmasının ardından İran Devlet Televizyonu'nda konuşan Ruhani, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle banka, sigorta, taşımacılık, petro kimya, değerli madenler ve tüm ekonomik ambargoların kaldırılacağını belirtti.

"Hatta silah alanındaki ve füzelerle ilgili ambargolar dahi 5 yıllık kısıtlamanın ardından kaldırılacaktır" diyen Ruhani, "İran'ın nükleer faaliyetlerine devam etmesi, ambargoların kaldırılması, BMGK'nın İran hakkında aldığı kararları iptal etmesi ve nükleer faaliyetlerle ilgili dosyanın BMGK'dan çıkarılması müzakerelerde dört önemli hedefimizdi" diye konuştu.

12 yıl boyunca dünyanın büyük güçlerinin ortaya attığı ve kamuoyuna sunduğu "ithamlar sayfasının" geride bırakılarak yeni bir sayfanın açıldığını belirten Ruhani, "Bu yeni sayfa, sorunların çözümünün daha kısa ve daha az masraflı olmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Ruhani, İran'ın teknolojik ve bilimsel yönden ilerlemesine katkı sağlayacağını belirttiği anlaşmanın sosyal açıdan da milli gurur meselesine dönüştüğünü söyledi.

Anlaşmanın kalıcı olmasının kazan-kazan politikasına bağlı olduğunu vurgulayan Ruhani, "Biz sadaka peşinde değil, milli çıkar ve menfaatler doğrultusunda oluşacak ticari anlaşmalara zemin hazırlayacak görüşmeler peşindeyiz" dedi.

Altı ülkenin 23 aylık müzakere sonucunda anlaşmaya varmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Ruhani, "Anlaşmaya varmak sadece metin okumaktan ibaret değildir. Siyasi anlamda da adımlar atmak gerekiyor. Ve tüm kamuoyu bilsin ki müzakere al-ver demektir" diye konuştu.

(Bitti)

Haber Ara