Dolar

32,5353

Euro

34,7667

Altın

2.401,45

Bist

10.045,74

'IKYB'nin referandum kararı anayasaya aykırı'

Mısır Parlamentosu Arap ülkeleri ile İlişkiler Komitesi, bölgesel ve uluslararası ikazlara rağmen IKYB'nin 25 Eyül'de yaptığı bağımsızlık referandumun

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-28 12:39:00

'IKYB'nin referandum kararı anayasaya aykırı'
Mısır Parlamentosu Arap ülkeleri ile İlişkiler Komitesi, bölgesel ve uluslararası ikazlara rağmen IKYB'nin 25 Eyül'de yaptığı bağımsızlık referandumunun Irak anayasanı ihlal ettiğine vurgu yaparak referandum ve sonuçlarını kınadı.

IKBY, seçime katılan 4 milyon seçmenin yüzde 92.7 oranında bağımsızlık için evet oyu verdiğini açıklamıştı. Komite'nin kararında referandumda oy kullanan 3 milyon seçmenin ihtilaflı bölgelerde bulunduğuna dikkat çekildi.

Mısır Parlamentosu Arap ülkeleriyle İlişkiler Komitesinin Başkanı Saad al Cemal, Kürt halkının kendi kimliklerinin sahip olma isteklerinin ve Bağdat hükumetinden isteklerinin anlayışla karşılandığı ancak bu referandumun bölgede yeni çatışmalar ve ölümlere yol açacağını hatırlatarak devlet bütünlüğü içinde her türlü zorluğun üstünden gelinebileceğini söyledi.

Komite, Irak ve Suriye'de henüz DEAŞ tehlikesinin üstesinde gelinemediği uyarısında da bulundu. Ayrılıktan yalnızca önce İsrail olmak üzere Arap milletinin düşmanlarının yararlanacağına dikkat çekti. Komite, yakın gelecekte ihtilaflı bölgelerde Irak ordusu ile Kürtler arasında çatışmalar çıkacağına dikkat çekti. Komitenin aldığı kararda birliğin güç ayrılığın zaaf ve dağılma getireceğine işaret edildi.

Haber Ara