Dolar

32,4835

Euro

34,6890

Altın

2.395,43

Bist

10.045,74

Fransa, Ruanda soykırımı zanlısını iade etmeyecek

Fransa, Ruanda soykırımı zanlısını iade etmeyecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 12:47:47

Fransa, Ruanda soykırımı zanlısını iade etmeyecek
Fransız mahkemesi, Ruanda'da 1994 yılında meydana gelen soykırımın suçluları arasında yer aldığı düşünülen Fransız vatandaşı Joseph Habyarimanaın'ın, yargılanmak üzere bu ülkeye iadesine karşı çıktı.

Toulouse kentindeki istinaf mahkemesi, Fransız vatandaşının Ruanda'ya iade edilmeyeceğini açıkladı. Duruşmalar sırasında savcılık makamı da yine aynı yönde görüş belirtmişti.

Ruanda, Fransız vatandaşını, "insanlığa karşı suç işlemekten' yargılamak istiyor. Fransız yasalarına göre, geri iade kararlarında hükümetin tavrı belirleyici oluyor.

İadesi istenen Fransız vatandaşı, Ruanda'da bir fabrikada müdür olarak görev yaptığı dönemde Tutsilere yönelik soykırımda önemli rol oynamakla suçlanıyor.

Ruanda'da Tutsi azınlığa yönelik Nisan 1994'te başlayan soykırım o dönemde birkaç ay içinde 800 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin intikam amacıyla saldırması sonucu yüz binlerce Hutu, komşu ülke Zaire'ye (Demokratik Kongo Cumhuriyeti) sığınmıştı.

Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetinin o dönemdeki en yakın destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülke olarak gösteriliyor.

Haber Ara