Dolar

32,3799

Euro

34,6406

Altın

2.388,66

Bist

10.062,52

Başbakan Davutoğlu canlı yayında

Başbakan Davutoğlu canlı yayında

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-10 18:25:31

Başbakan Davutoğlu canlı yayında
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde, inşallah etkin bir yönetim bağlamında önemli bazı kararlar ve büyük yapısal reformları içeren adımlar atacağız. Hükümeti kurduktan sonra mini kabine şeklinde bir mekanizma düşünüyorum" dedi.

Davutoğlu, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

"Nükleer müzakereler sırasında Türkiye'nin İran'a verdiği desteğin doğru olup olmadığı"nın sorulması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

"Birilerini borçlandırmak için bunu yapmadık. Doğru olan nükleer krizin çözülmesiydi. O zaman Dışişleri Bakanı olarak defalarca İran'a gittim. 2010'da bir anlaşma imzaladık. Bu, P5 tarafından makbul görülmedi. Daha sonra zor şartlarda çok daha kötü bir anlaşma uygun görüldü. Düşünün, İran nükleer krizi 2010'da çözülseydi bambaşka bir bölge denklemi ortaya çıkabilirdi. O zaman da doğruyu yaptık, komşu olmanın gereğini yaptık. İran'ın Suriye politikasını tasvip etmemiz mümkün değil. Irak'ta ve Suriye'de mezhepçi bir yapılanma ve rekabeti de doğru bulmayız ama bunları İran ile de konuşuruz. Bir aktör ile konuşmayı devre dışında tutmayız. Mümkün olan en doğru çözüm için gerekli adımları atarız."

-"Suriye sorunu mutlaka ele alınacak"

Davutoğlu, "G20 zirvesinde ele alınacak konular" ile ilgili soruya karşılık da zirvenin ekonomik gündem bağlamında son derece kritik bir dönemde yapıldığına dikkat çekti.

Türkiye'nin, G20'nin en etkin dönem başkanlıklarından birini yaptığını belirten Davutoğlu, temel ilkeler etrafında kuşatıcılık, uygulama ve yatırımlar bağlamında çok önemli kararların hayata geçirildiğini anımsattı.

Başbakan Davutoğlu, G20'nin temelde siyasal bir platform olmadığını, ağırlıklı olarak ekonomik içeriği bulunduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Bu kadar lider bir araya geldiğinde başta Suriye olmak üzere siyasal sorunlar da mutlaka ele alınacak. Çok önemli bir dönemde Türkiye'nin öncü rolünü ortaya koyan önemli bir zirve gerçekleştireceğiz. Ben de liderlere bir resepsiyon vereceğim. İnşallah 2016 içinde Dünya İnsani Zirvesi'ne de ülke olarak ev sahipliği yapacağız. Bunlar birbirini tamamlayan hususlar."

Zirvede "Az gelişmiş ülkelerin sisteme nasıl katılacağı" sorusunun önem taşıyacağını vurgulayan Davutoğlu, KOBİ'lerin durumu ile genç istihdamında yaşanan sorunların da konuşulacak önemli başlıklar arasında bulunduğunu söyledi.

-"2019'un yol haritasını takip etmeye kararlıyız"

Başbakan Davutoğlu, birçok konunun tek başına siyaset ya da ekonomi ile ele alınmayacağını, ekonomi-politiğin bu noktada öne çıktığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önümüzdeki dönemde, inşallah etkin bir yönetim bağlamında önemli bazı kararlar ve büyük yapısal reformları içeren adımlar atacağız. Hükümeti kurduktan sonra mini kabine şeklinde bir mekanizma düşünüyorum. Birisi ekonomi alanında, yani ilgili bakanların ve bürokratların katılıp dünya ekonomisindeki gelişmeleri ve Türkiye'ye yansımalarını konuşabileceğimiz bir yapı. Geçen sene bunu bir iki kere yaptık. İkincisi etrafımızdaki güvenlik ve dış politika risklerini de göz önüne alacak şekilde güvenlik ve dış politikayla ilgili. Üçüncüsü de reformlar. Bütün siyasal, ekonomik ve eğitim alanındaki reformlar için de bir üçüncü mekanizma. Dolayısıyla bütün bunlara odaklanarak 2019'a giden yol haritasını daha spesifik uygulamalarla takip etmeye kararlıyız."

(Bitti)

Haber Ara