Dolar

32,3934

Euro

34,8039

Altın

2.403,71

Bist

10.208,65

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 16:49:38

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Ülkelerindeki savaşlardan kaçarak Yunanistan'a gelen sığınmacılardan 30 kişi, AB'nin sığınmacıları dağıtma planı çerçevesinde başkent Atina'da düzenlenen törenle Lüksemburg'a gönderildi.

Atina Eleftherios Venizelos Havalimanı'nda düzenlenen törene Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupa Komisyonunun Göç İşlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras katıldı.

Çipras, törende yaptığı konuşmada, Yunanistan'a gelen sığınmacıların Avrupa ülkelerine yerleştirilmesiyle ilgili süreç kapsamında 30 kişiden oluşan Suriye ve Iraklı 6 ailenin Lüksemburg'a gönderildiğini belirterek bunun son derece önemli olduğunu söyledi.

Avrupa'ya gönderilen 30 kişilik grubun çok az olduğunu ancak ilerisi için umut vadettiğini belirten Çipras, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün çok önemli bir süreci başlattık. Bugün Suriye ve Irak'tan gelen sığınmacıların yerleştirilmesiyle ilgili süreç başladı. Çoğu ateş altında zor koşullarda gelen bu insanlar bugün umuda, daha iyi bir hayata yolculuk yapıyor. Binlerce sığınmacı karşısında 30 kişinin, denizde bir damla olduğunun bilincindeyiz. Ancak bu damlanın bir dere ve daha sonra da ortak sorumlulukla bir insanlık nehri olmasını arzuluyoruz. Avrupa'yı utandıran ölümler artık sona ersin."

Başbakan Çipras, Yunanistan'ın sığınmacılar için giriş kapısı değil, koridorun bir bölümü olduğunu belirterek bu yüzden Avrupa ülkelerine sığınmacı yerleştirilmesinin Yunan adalarından değil, Türkiye kıyılarından başlaması gerektiğini vurguladı. Çipras, AB'nin Türkiye ile yakın işbirliği içerisinde olmasının önemine işaret etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, "Bu hareketin Avrupa'ya yerleştirilecek sığınmacıların sayısını artırmasını ümit ediyorum" dedi.

Uluslararası kurumlara ve Yunanistan'a teşekkür eden Schulz, ekonomik kriz içerisinde bulunan Yunanistan'ın sığınmacı kriziyle de mücadele ettiğini vurgulayarak ülkenin olağanüstü hal durumunda bulunduğunun kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, Avrupa'nın sığınmacı kriziyle mücadelede süratle hareket etmesi gerektiğini belirterek bugün yapılanın sembolik olduğunu söyledi. Asselborn, "Ben bugün tel örgüler ve duvarlar inşa edilmeyeceğini güvence altına almak için buradayım çünkü dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi.

Avrupa Komisyonunun Göç İşlerinden Sorumlu Üyesi Avramopulos da Avrupa'da artan yabancı düşmanlığı ve ırkçılık sorununa dikkat çekerek "Şu anda Avrupa'nın üzerine inşa edildiği değerlerin dayanma gücü deneniyor. Avrupa tel örgüleri ve duvarları kabul etmiyor" diye konuştu.

Haber Ara