Dolar

32,3815

Euro

34,7186

Altın

2.403,29

Bist

10.105,54

Almanya'da yabancı ve İslam karşıtı gösteriler

Almanya'da yabancı ve İslam karşıtı gösteriler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 00:06:58

Almanya'da yabancı ve İslam karşıtı gösteriler
Almanya'nın Dresden kentinde İslam ve göçmen karşıtı "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA), kuruluşun birinci yılında yüksek katılımla bir gösteri yaptı.

Şehrin Tiyatro Meydanı'nda toplanan İslam ve göçmen karşıtı göstericiler, ellerinde "Merkel gitmeli", "Merkel, Gabriel ve onların avaneleri Alman halkının düşmanlarıdır" ve "Sığınmacılar evinize geri dönün" yazılı pankartlar taşıdılar.

Ellerinde Alman bayrakları ve Başbakan Angela Merkel'in sığınmacı siyasetinin eleştirildiği yazılar bulunan dövizler de taşıyan göstericiler ayrıca, "Halk biziz", "Yalancı basın" ve "diren" şeklinde sloganlar attı.

10 bin adet üzerinde "PEGIDA" yazılı kurabiye dağıtılan gösteride, PEGIDA'nın kurucusu Lutz Bachmann da kendi elleriyle göstericilere kurabiye ikram etti.

Polisin geniş güvenlik tedbirleri aldığı gösteri esnasında, bir polis helikopteri de gösterinin düzenlendiği alanı gözlemledi.

İslam karşıtlarının gösterisi başlamadan hemen önce, PEGIDA taraftarlarıyla meydana çok yakın bir alanda karşıt gösteri düzenleyenler arasında ufak çapta bir gerginlik yaşandı. PEGIDA taraftarlarının karşıt gruba torpil fırlatması sonrasında, polis her iki grup arasına barikat kurarak güvenlik tedbirlerini artırdı.

Dresden Polisi, gösterilerde taşkınlık yapan bir kişinin tutuklandığını ve başka tutuklanmaların da olabileceğini açıkladı.

Öte yandan, Alman "Spiegel" dergisi gösteriye ilişkin haberinde, PEGIDA gösterisine yaklaşık 20 bin kişinin, karşıt gösteriye de en az 14 bin kaşının katıldığını iddia etti.

- "De Maiziere hakkında suç duyurusunda bulunacağız"

Meydanda kurulan platformdan bir konuşma yapan Bachmann, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin PEGIDA gösterilerini organize edenler için kullandığı "sert aşırı sağcılar" tanımlaması için suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Bachmann, bir sene önce kimsenin PEGIDA hareketinin bu kadar büyüyebileceğini tahmin etmediğini dile getirerek, "Zafer kazanmak için bir arada kalacağız ve zaferi kazanacağız" dedi. Başbakan Merkel'i "diktatör" olarak tanımlayan Bachmann, "Dresden direnişin merkezidir" diye konuştu.

- Akif Pirinçci'nin konuşması ıslıklandı

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Hollanda ve İtalya'dan PEGİDA destekçisi grupların liderleri ve yazar Akif Pirinçci de İslam karşıtı gösteriye katılarak birer konuşma yaptı.

Pirinçci konuşmasını uzatınca, göstericiler tarafından yuhalandı ve Bachmann mikrofonu Pirinçci'nin elinden alarak konuşmayı kesti.

Bachmann, sonrasında PEGIDA'nın birinci kuruluş yıl dönümü sebebiyle bestelenen marşın sözlerini okudu ve göstericilere meydana kurulan büyük hoparlörlerden marşı dinletti.

Katılımcılar, gösterinin sonunda hep bir ağızdan Alman milli marşını söyledi ve olaysız şekilde dağıldı.

Haber Ara