Dolar

32,5818

Euro

35,0262

Altın

2.458,27

Bist

9.796,56

ABD'deki İsrail lobisinin hedefi: İlhan Ömer

Amerika’nın kendi vatandaşlarının hakları pahasına İsrail’e sorgusuz sualsiz desteğini eleştirdiği için İsrail lobisinin hedefi olan İlhan Ömer'in üyesi olduğu komiteden çıkarılmasına yönelik çağrılara cevap geldi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-06 23:07:38

ABD'deki İsrail lobisinin hedefi: İlhan Ömer

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel, İsrail konusundaki açıklamaları ile gündeme gelen Müslüman vekil Ilhan Omar'ın komiteden çıkarılmayacağını duyurdu.

Komite Başkanı Engel, Omar'ın İsrail'e yönelik açıklamaları sebebiyle üyesi olduğu komiteden çıkarılmasına yönelik çağrılara cevap verdi.

Amerikan CNN televizyonuna konuşan Engel, Omar'ın komiteden çıkarılmasının "aklında olan bir şey olmadığını" söyledi.

Engel, "Ayrıca bu sadece bana bağlı değil. Liderlik tarafından yapılan bir şey. Fakat bunun durumu daha da kötüleştirmek dışında ne yapacağını bilmiyorum. Amacım anti-semitizmi bitirmek, insanları cezalandırmak değil" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Engel, Omar'ın hafta sonunda yaptığı, "Bu ülkede NRA (Ulusal Tüfek Derneği), fosil yakıt ve ilaç şirketlerinin etkisinden bahsedebilirken, politikamızı etkileyen güçlü bir lobiden (İsrail lobisi) neden bahsedemeyeceğimi sormak istiyorum" açıklamasına tepki göstererek, Omar'ın özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Engel, "Kongre'de politikamıza yönelik tartışmayı memnuniyetle karşılıyorum, ancak siyasi görüşleri üzerinden Amerikan vatandaşlarının İsrail-ABD ilişkilerine olan sadakatini sorgulamak kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

OYLAMA ERTELENDİ

Diğer yandan, Omar'ın İsrail açıklamalarına tepki amacıyla Demokratların Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna sunacağı karar tasarısının ertelendiği bildirildi.

Erteleme sebebine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, antisemitizmi kınayan söz konusu tasarıya İslamofobiyi de reddeden bir madde eklenmesi konusunun vekiller arasında tartışıldığını belirtti.

OMER'DEN İKİNCİ İSRAİL AÇIKLAMASI

Omar, hafta sonu yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'e olan sadakatini güçlendirmeye çalışan siyasal bir etkinin olduğunu dile getirmiş, Washington'daki siyasete etki eden Amerikan şirketlerini eleştirebilirken, İsrail lobisi hakkında konuşmaması konusunda baskı yapıldığını vurgulamıştı.

Ilhan Omar, "Ben bana oy veren Amerikan halkını temsil ediyorum, İsrail'i değil. Yabancı bir ülkeye sadakat göstermemem beni antisemitist yapmaz" ifadelerini kullanmıştı.

HEM DEMOKRATLAR HEM DE CUMHURİYETÇİLER

Geçen haftalarda, bazı ABD'li siyasetçilerin İsrail lobisinden para aldığını ima ettiği için büyük tepki gören Omar, son açıklamaları sebebiyle hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kanadın tepkilerine hedef oldu.

SOSYAL MEDYADA İLHAN ÖMER'E DESTEK

Ayrıca sosyal medyada İsrail lobisine ve İsrail'e bir İsrailli'den daha çok destek veren Amerikalı siyasetçilere karşı "İlhan Ömer'in yanında duruyoum" anlamına gelen #IStandWithIlhan hashtag'i ile destek kampanyası düzenlendi.

Haber Ara