Çaykara ilçesindeki dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de, Uzungöl Turizmciler Derneği, bölgede geçmişten bugüne turizmin yanı sıra otel, pansiyon gibi tesisleşmenin gelişmesinde etkin role sahip olan kırmızı benekli alabalık için heykel yaptırma kararı aldı. Uzungöl'ün uzun yıllardır kırmızı benekli alabalıkla anılmasına dikkati çekmek isteyen dernek yönetimi, kırmızı benekli alabalığın fiber heykelini yaptırdı. 7 metre uzunluğundaki alabalık heykeli, göle hakim noktada oluşturulan ve deredeki azgın suları andıran platform üzerine konuldu. Maket heykel, Uzungöl'e gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
'SÜREKLİ ÜRÜYOR, GELİŞTİRİYOR'
Alabalığın Uzungöl'de yaşayanlar için çok kıymetli olduğunu anlatan İnan, "Kırmızı benekli alabalık genelde Karadeniz'in yüksek kesimlerinde yaşayan tatlı su balığıdır. Uzungöl'den yukarı doğru yaklaşık 2 bin 300 rakımlara kadar yaşadığını görmekteyiz. Sürekli ürüyor, geliştiriyor, Milli Parklar da bunu destekliyor. Belli dönemlerde gelip, derelerimize aynı zamanda kırmızı benekli alabalık yavruları atıyor. Dolayısıyla korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından çok daha önem verdiğimiz bir simgemiz alabalık. O yüzden böyle bir heykeli yaptırdık zaten.
Daha önceden aslında Uzungöl'e gelen ve ilk turizmin başlanma hikayesini bilen insanlar, heykeli gördükleri zaman çok doğru bir karar olduğunu söylüyor. Bilmeyenler de bunu öğrenmiş oluyor" dedi.
Yorum Yap