Dolar

34,8679

Euro

36,6408

Altın

3.020,44

Bist

10.054,69

Sütanne-babaya zekat verilir mi? Sütanneye zekat geçer mi? Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez?

Sütanne-babaya zekat verilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı'na en çok yönlendirilen sorular arasında 'Sütanne ve sütbabaya zekat verilir mi?' sorusu da yer alıyor. Müslümanların bilmesi gereken ve özenle anlatılan zekat konusundaki bütün ayrıntılar Diyanet tarafından açıklanmış. Peki ama sütanneye zekat geçer mi? Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez? İşte yanıtı...

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-04-05 12:11:07

Sütanne-babaya zekat verilir mi? Sütanneye zekat geçer mi? Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na en çok yönlendirilen sorular arasında "Sütanne ve sütbabaya zekat verilir mi?" sorusu da yer alıyor. Müslümanların bilmesi gereken ve özenle anlatılan zekat konusundaki bütün ayrıntılar Diyanet tarafından açıklanmış. Peki ama sütanneye zekat geçer mi? Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez? İşte detaylar...

Sütanne-babaya zekat verilir mi?

Usûl ve furûa yani anne, baba, dede ve ninelerle, çocuk ve torunlara zekât verilmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 381). Çünkü kişi bakmakla yükümlü olduğu bu kimselere zekât verecek olsa verdiği zekât dolaylı yoldan kendisine dönmüş olacaktır. Oysa zekât veren, verdiği zekâttan hiçbir maddî menfaat sağlamamalı ve ondan yararlanmamalıdır. Ayrıca bu durumda, zekât olarak verilen malın ihtiyaç sahibinin mülkiyetine geçirilmiş olması şartı da ihlal edilmiş olur. Sütanne ve sütbaba ise kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerden olmadığı için onlara zekât verilebilir.

Zekat kimlere verilir?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Fakir ve miskin, temel ihtiyaçları dışında herhangi bir maldan nisab miktarına sahip olmayan kimsedir. Ancak temel ihtiyaçları dışında, ister artıcı (nâmî) vasıfta olsun ister olmasın, herhangi bir maldan nisap miktarına sahip olan kimse fakir veya miskin kapsamında olmadığından ona zekât verilmez (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 266).
Borçlu, kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimsedir (İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 268).

Yolda kalmış kimse, sürekli yaşadığı yerde malı bulunsa bile, çıktığı yolculukta parasız kalıp parasına ulaşma imkânı bulamayan, başka bir deyişle, parasızlıktan yolda kalmış ve memleketine dönemeyen kimsedir. Bu kimseye, malının bulunduğu yere dönmesine ve dönünceye kadarki ihtiyaçlarını gidermesine yetecek kadar zekât verilebilir (Kâsânî, Bedâî', II, 43-46). Günümüzde yolcu olan kişi istediği zaman memleketindeki parayı banka kartı veya başka bir yöntemle alma imkânına sahipse ona zekât verilmez.

“Allah yolunda” anlamına gelen “fî sebîlillah” ifadesi ise, kendisini Allah yoluna ve İslam'a adamış hac yolcuları, askerler ve ilim için yola çıkan gerçek kişiler olarak yorumlanmıştır.

Zekat kimlere verilmez?

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara zekât ve fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Müslüman olmayanlara,

e) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

f) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Kaynak: (Diyanet işleri Yüksek Kurulu)

Haber Ara