Dolar

32,5762

Euro

34,9963

Altın

2.463,44

Bist

9.886,96

Venedik Komisyonu'ndan Başkanlık uyarısı

Venedik Komisyonu'na göre, Cumhurbaşkanlığı sistemi 'otoriter bir başkanlık' olma riski taşıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-10 23:36:25

Venedik Komisyonu'ndan Başkanlık uyarısı

BBC'nin haberine göre, Avrupa Konseyi'nin Anayasal konulardaki danışma organı Venedik Komisyonu, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği referandumu ile ilgili görüşünü açıkladı.

Komisyon'un hazırladığı rapor, Anayasa değişikliğinin kabul edilmesine yönelik uyarılarda bulunuyor.

Venedik Komisyonu'nun görüşlerinden oluşan raporun Avrupa Konseyi'nin Parlamenter Meclisi'ndeki Gözlem Komitesi'nin talebi üzerine hazırlandığı belirtiliyor.

Komisyon, Anayasa değişiliklerinin kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracağını, bunun da "otoriter bir başkanlık sistemine" dönüşme riski taşıdığını iddia ediyor:

"Gerekli kuvvetler ayrılığı mekanizmasının ortadan kaldırılmasıyla değişiklikler, güçler ayrılığına dayanan demokratik başkanlık sistemine değil, otoriter bir başkanlık sistemine dönüşme riski taşıyor."

Raporun sonuç kısmında Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi halinde bunun cumhurbaşkanına bakanlar ve üst düzey yetkilileri atama ve görevden alma yetkisi vereceği ifade ediliyor.

Değişikliklerin Cumhurbaşkanına meclisi feshetme yetkisi de öngördüğü belirtilen raporda "Bu demokratik başkanlık sistemlerinde görülmemiş bir uygulama" deniyor.

Raporun tam metni 13 Mart'ta kamuoyuna açıklanacak.

Haber Ara