UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI ANATOLİ ZLENKO
(1938-2021) İLE KİEV'İN MEŞHUR KREŞATİK CADDESİNDE MUZ VE DONDURMA EŞLİĞİNDE SOHBET
Aralık-1991'de Sovyetler Birliği dağıldı ve Türkiye bağımsızlıklarını kazanan ülkeleri tanıyan ilk ülkeler arasında yer aldı
Önce 2 aylık geçici görevle Kiev Büyükelçiliğimizi açmak üzere görevlendirildim.
Geçici görevim sona erince 1 ay Rusya ve Ukrayna'da ailece tatil yaptık.
1993-1994 yıllarında tekrar Kiev Büyükelçiliğimize daimi görevle Konsolosluk Şubesinden sorumlu olarak atandım.
Haziran-1992'de Kiev'de Kreşatik Caddesinde Ankara Hukuk Fakültesinde Doç.Dr. Hasan İşgüzar ile birlikte elimizde bir-kaç muz olduğu halde aylak aylak dolaşırken tesadüfen Ukrayna Dışişleri Bakanı Anatoli Zlenko (1938-2021) ile karşılaştık.
Elimizdeki muzun bir tanesini de Sayın Dışişleri Bakanı'na ikram ettik ve koyu bir sohbete daldık.
Baktık koyu muhabbet devam ediyor.
Zlenko'yu Kreşatik Caddesindeki bir pastaneye davet ederek dondurma ikramında bulunduk.
Samimi sohbet sırasında Ukrayna Dışişleri Bakanı'nın itiraflarını özetlemeğe çalışacağım:
(Şahidim Prof.Dr.Hasan İşgüzar)
“Vahit çok yorgunum ve ciddi bir tatile ihyiyacım var. Geçenlerde Hikmet'e (Çetin) söyledim. Belki beni Türkiye'ye tatil için davet edebilir.
Sovyetler Birliği dağılmadan önce de Ukrayna'nın Dışişleri Bakanıydım. Ama işi-gücü olmayan Dışişleri Bakanı, kağıt üzerinde bir Dışişleri Bakanı.
Sovyetler Birliği zamanı her şey Moskova'nın talimatıyla yapılıyordu.
Ukrayna'da meşhur bir atasözü var:”Bir-iki göbek ceddinizi araştırırsanız mutlaka Türk çıkarsınız.”
Türkiye Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin yakında beraberinde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Madam Catherine Lalumiere olduğu halde Ukrayna'yı ve dağılan Sovyetler Birliğindeki ülkeleri resmen ziyaret edecek.
Dostum Çetin'i en iyi şekilde ağırlamağa çalışacağız.
Yakında Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesi için Devlet Başkanımız Kravçuk ile İstanbul'a gideceğiz.”
Maddi sıkıntı içerisinde olduğu belli olan Ukrayna Dışişleri Bakanını Türkiye'ye davet etmediğim için hala pişman ve üzgünüm.
Bir işadamımıza bu daveti yaptırmamız pekala mümkündü.
Moskova'daki Diplomasi Akademisinde çok iyi düzeyde İspanyolca ve Fransızca öğrendiğini söyleyen Zlenko'nun toprağı bol olsun!
Not: Gelecek yazımda KEİ zirvesiyle ilgili olarak Devlet Başkanı Kravçuk ile ilgili anımı anlatacağım. Kravçuk ile aramızda geçen konuşmayı Zlenko tercüme etmişti.
NEREDEN NEREYE?
Vahit Özdemir \ Timeturk