Dolar

32,5687

Euro

34,9965

Altın

2.460,92

Bist

9.897,75

Ünlü fizikçi Einstein hakkında ilginç polis/istihbarat raporları

Ünlü fizikçi, bilim adamı Albert Einstein, 1879 yılında, Almanya’nın Ulm kentinde Yahudi bir ailenin, Hermann ve Pauline Einstein çiftinin ilk çocuğu olarak doğar. Einstein ailesi 1880 yılında Münih’e, 1894’te ise İtalya’nın kuzeyine (Milano ve Pavia) yerleşir. Einstein, Münih’te akrabalarının yanında kalmıştır. Ailesinin İtalya’ya göç ettiği yıl Gimnasium’u (4 okullu Alman eğitim sisteminin en yüksek okulu) terkeden Einstein, 1896 yılında Alman vatandaşlığından ayrılır. 5 yıl boyunca vatansız olarak yaşar. Bu süre zarfında İsviçre polis ve istihbarat ekiplerinin takibine alınan Einstein hakkında birtakım raporlar kayda geçer. İşte o rapor ve tutanaklar…

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-11 11:55:52

Ünlü fizikçi Einstein hakkında ilginç polis/istihbarat raporları

KENT POLİSİ DEDEKTİFİ'NİN RAPORU

Zürih Kent Polisi. V. Bölge    Zürih V, 1 Temmuz 1900

Zürih Polis Müfettişliği'ne

1879 doğumlu matematik öğrencisi, şu ısralar Unionstrasse 4'te Hagi'nin yanında kalan, EINSTEIN Albert, hakkında sorulan sorulardan çok gayretli, çalışkan ve son derece ağırbaşlı bir adam olduğu anlaşılmıştır(Alkol kullanmıyor). Her hafta, hangisinden davet alırsa, Engl. Viertelstresse No: 58'deki Prof. Von Stern'e ya da Fleischmann Comp. Tahıl Ticareti Firması'ndan Bahnhoffstrasse 65'deki Bay Fleischmann'a gitmektedir.

Einstein bekârdır ve anne babası Milano'da oturmaktadır. Einstein'ın birkaç hafta oturduğu Klosbachstrasse'de de her bakımdan tam not verilmiştir.

Dedektif Hedinger

DSIivUgVoAEmKZb

ZÜRİH KENT YURTTAŞLIĞINA ALMA KOMİSYONU TUTANAKLARI

27. Oturum Cuma, 14 Aralık 1900

Çağrı üzerine gelen Albert Einstein, Raportör Bay Weber

Sermayem yok, buna karşılık haftada 8 saatlik bir gelirim var. (özel derslerden söz ediyor) Polytechnikum'da dinleyici öğrenci olarak Kaza sigortam var. 15 yaşında göç ettiğim için, süresi dolmuş belgelere sahibim. Burada tolere ediliyorum. (Henüz vatandaşlık almayanlar için kullanılan bir terim) ve Bay G. Meier ve Bay Bernheim kefil oldular. Anne babam 6 buçuk yıldır Milano'da yaşıyorlar. Dolderstrasse 17'de, pansiyonculuk yapan Bayan Hagi'nin evinde kalıyorum. Alkol kullanmıyorum. Kayıt ücreti için, Kantonalbank'ın 800 franlık bir hesap defteri gösterilmiştir.

Alınan karar:

-Dilekçenin Büyük Kent Meclisi'ne sunulması

-Sözlü bildirim

İSVİÇRE İSTİHBARAT BÜROSU'NUN RAPORU

51IfsairSzL._AC_

NO: 209 Zürih Kantonu İçişleri Dairesine

Hakkında bilgi verilen kişi: Albert Einstein, Matematik Öğretmeni, Zürih V. Unionstrasse 4.

Albert Einstein hakkında hem buradaki yerinde hem de Milano'da araştırmalar yaptık. Kendisi Ulm'dan gelen bir matematik öğrencisi olduğunu yazmakta, ama yukarıdaki adreste bir oda kiracısı olarak oturmaktadır ve ekonomik koşullaırnı araştırabildiğimiz ölçüde, hiçbir varlığı olmadığını gördük ve buradan, kendi çalışmasıyla elde ettiği bir geliri olmadığını saptadık.

Ayrıca, bütün Milano'dan gelen haberlere göre anne ve babası tarafından da geliri olmadığı anlaşılmaktadır.

“Einstein ailesi Milano'da oturuyor: Baba Einstein &CO Firmasından, bürosu Via Bigli No: 21'de ve atelyesi (Elektrik Motorları üretimi için) Via Lecchi No: 106'da ve 5 yıldır Milano'da oturuyor, daha önceleri Pavia'da Garoni diye biriyle ortaktı, ancak şirket, işlerin kötü gitmesi yüzünden kendini feshetti. Senyor Einstein'in Milano'daki işleri daha iyiye benziyor, ama elinde gayrımenkulleri yok ve senyör Einstein babasından gelecek maddi yardıma güvenemez. Senyör Einstein hakkında, geçimini bilinen yollardan dürüst biçimde sağladığı söylenebilir, ama harcamalarını her zaman kendi çalışmasının kazancıyla yapmaktadır. Yani en azından bilindiği kadarıyla kendine ait bir sermayesi yoktur.”

59425288ae7849184c4c53e5

Haber Ara