Dolar

32,5804

Euro

34,9943

Altın

2.457,59

Bist

9.770,47

Uluslararası ilişkiler profesörü Gerges: Trump, Arap-İsrail barışının tabutuna ölümcül bir çivi çaktı

ABD Başkanı Trump’ın, 9 Nisan’da İsrail’de yapılacak seçimlere az bir zaman kala, 'Golan Tepeleri’yle ilgili yaptığı açıklama, ‘Ortadoğu’da barışın tabutuna ölümcül bir çivi çakmak’ olarak yorumlandı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-25 18:47:03

Uluslararası ilişkiler profesörü Gerges: Trump, Arap-İsrail barışının tabutuna ölümcül bir çivi çaktı

 goln

Uluslararası ilişkiler profesörü ve Arab World'ün Yapılması kitabının yazarı Fawaz Gerges, reuters haber ajansında çıkan yazısında, ABD Başkanı Trump'ın 9 Nisan'da İsrail'de yapılacak seçimlere az bir zaman kala işgal altındaki Golan Tepeleri'yle ilgili yaptığı açıklamanın Başbakan Netanyahu'ya ödül gibi gözükse de, aslında Ortadoğu barış sürecinin ve Arap-İsrail uzlaşmasının tabutuna ölümcül bir çivi çakmak olduğunu söyledi.
Yazarı Fawaz Gerges'in, bugün reuters haber ajansında yayınlanan yazısı şöyle:

'TRUMP'IN AÇAKLAMALARI
BARIŞ UMUDUNU AZALTTI'

ABD Başkanı Trump'ın işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki İsrail egemenliğini tanıma çağrısı, 9 Nisan'da yapılacak seçimlerden iki hafta önce Başbakan Benjamin Netanyahu'ya ödül oldu.
Birçok Arap ülkesi, Trump'ın Golan'la ilgili açıklamasından sonra İsrail ile Filistinliler arasında müzakere edilecek bir barış olacağına dair umutsuzluğa kapıldı ve Washington'un tarafsız bir hakem olduğuna dair şüpheleri arttı.

Ancak müttefikler ve düşmanlar bir konuda hemfikir olabilirler: Trump'ın geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada; ABD'nin, İsrail'in 1967'de Suriye'de ele geçirdiği ve 1981'de BM Güvenlik Konseyi'nin yasadışı ilan ettiği topraklar üzerindeki politikasının bir dönüm noktası oldu.

'NETANYAHU HAKKINDA
3 YOLSUZLUK DAVASI VAR'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, İsrail'de Hristiyan televizyon kuruluşu CBN'e verdiği mülakatta, Trump'ın “Tanrı tarafından İsrail'i İran'a karşı karşı korumak için dünyaya gönderilmiş olabileceğini” öne sürdü.

Pompeo'nun bu açıklaması için Trump'a teşekkür eden Netanyahu, 9 Nisan'da yeniden seçilmek istiyor. Ancak hakkında açılılan üç yolsuzluk davasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Trump'ın, Golan Tepeleri hakkındaki kararının seçim ile bağlantılı olmadığını söylese de; İsrail Başbakanı Netanyahu ile ABD başkanı arasında güçlü bir bağ bulunduğu biliniyor.

'TRUMP'IN KARARI, BARIŞ
PLANINI BALTALAYABİLİR'

Ancak ABD Başkanı Trump'ın, Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesinin ardından aldığı karar, İsrail'i topraklarını büyütebilir. Ancak, ABD'nin Ortadoğu Barış Planı'nın başlatılmasını baltalayabilir ve İsrail'i Arap komşuları ve Ortadoğu analistleriyle tekrar çatışmaya sokabilir.

'ARTIK TARTIŞILACAK
BİR ŞEY KALMADI'

London School of Economics'te uluslararası ilişkiler profesörü ve Arab World'ün Yapılması kitabının yazarı Fawaz Gerges, “Donald Trump, uzun yıllar boyunca, İsrail'in Arap komşularıyla kalıcı bir savaş halinde olacağından emin oldu. Trump'ın yaptığı, barış sürecinin ve Arap-İsrail uzlaşmasının tabutuna ölümcül bir çivi çakmak. Bu temel bir dönüm noktasıdır. Artık tartışacak bir şey kalmadı” dedi.

Haber Ara