Dolar

32,5762

Euro

34,9963

Altın

2.463,44

Bist

9.886,96

Uganda'da ilginç buluşma!

İsrail Başbakan Netanyahu ve Sudan darbe yönetimi Geçiş Konseyi Başkanı General el Burhan, bu akşamı Uganda'nın Entebbe şehrinde bir araya gelerek Sudan ve İsrail arasındaki ilişkileri normalleştirmeye karar verdiler.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-03 22:23:13

Uganda'da ilginç buluşma!

5e3851454c59b75c32762436

Bu akşam saatlerinde Uganda'nın Entebbe şehrinde ilginç bir buluşma gerçekleşti.

İşgal devleti İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu ve Sudan darbe yönetimi Geçiş Konseyi Başkanı General Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan, bu akşamı Uganda'nın Entebbe şehrinde bir araya gelerek Sudan ve İsrail arasındaki ilişkileri 'normalleştirmeye' karar verdiler.

Toplantıdan hemen sonra İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yol açacak bir işbirliğinin başlatılmasına karar verildi" denildi.

Ekran Resmi 2020-02-04 00.02.29

Buluşmadan sonra İsrail Başbakanı Netanyahu ise İbranice tweet attı: "Entebbe'de, Sudan Geçiş Konseyi'nin Başkanı General Abdül Fettah Abdülrahman el Burhan ile bir araya geldim ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açacak bir işbirliği başlatmayı kabul ettik."

İsrail Başbakanı ayrıca, Tel Aviv ile Kampala arasında doğrudan uçuşlara başlandığını duyurdu.

Ekran Resmi 2020-02-03 22.35.06

El Burhan, Uganda'ya özellikle bir günlük diplomatik ziyaret için orada bulunan İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmek üzere geldi. İki lider arasındaki toplantı iki saat sürdü.

İsrail kaynakları, Sudan'la ilişkilerin resmi olarak normalleştirilmesinin, İsrail'e şu anda sığınmak isteyen Afrika ülkesinden gelen sığınmacıları sınır dışı etme girişimlerinde Tel Aviv hükümtinin Sudan'a yardımcı olacağını ima etti. BM tarafından yapılan değerlendirmelere göre, şu anda İsrail'de yaklaşık 7 bin Sudanlı yaşıyor.

Ekran Resmi 2020-02-03 22.41.05

Netanyahu 2019'da Çad'ı ziyaret ettikten sonra İsrailli yetkililer, özellikle Ömer el Beşir'in askeri darbe ile devrilmesinden sonra,  çeşitli vesilelerle Hartum askeri yönetimi ile resmi diplomatik kanallar açmaya çalıştıklarını açıkça söylemişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu  Uganda ziyareti için yola çıkmadan önce, "İsrail, Afrika'ya büyük bir dönüş yapıyor ve Afrika zaten İsrail'e geri döndü. Bunlar siyasi, ekonomik ve güvenlik açısından önemli bağlar" demişti.

Bugün erken saatlerde İsrail Başbakanı Netanyahu ve Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin düzenlediği basın toplantısında, Museveni ülkesinin Kudüs'te bir elçilik açmayı düşündüğünü belirterek,  "Büyükelçilik meselesi ile ilgili olarak bunu değerlendiriyoruz" dedi.

2016 ziyareti sırasında Netanyahu, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Mayardit, ardından Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn Boshe, Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu ve eski Tanzanya Dışişleri Bakanı Augustine Mahiga ile bir araya gelmişti. 

İki liderin buluştuğu Entebbe şehri, İsrail için ayrı bir önem taşıyor. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı direnişçiler 40 yıl önce Tel Aviv-Paris seferini yapan Air France yolcu uçağını kaçırarak Entebbe Havaalanı'na indirmişti. 4 Temmuz 1976'da rehineleri kurtarmak için yürütülen operasyonda öldürülen tek İsrail askeri Yonatan Netanyahu'ydu. Operasyonda 100'den fazla İsrailli rehine kurtarılmıştı. Baskında uçağa kaçıran Filistinli direnişçiler, üç rehine ve onlarca Uganda askeri de hayatını kaybetmişti.

 

Haber Ara