Dolar

32,3114

Euro

35,0677

Altın

2.306,40

Bist

9.079,97

Türkiye-Gürcistan ilişkileri

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Gümrükçü: 'Türkiye ile Gürcistan arasında örnek bir dostluk, kuvvetli bir stratejik ortaklık var'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-14 00:04:17

Türkiye-Gürcistan ilişkileri
Gürcistan'ın Başkenti Tiflis'te Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin 25. yılı için hazırlanan özel dergi tanıtıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Tiflis'te kurulan Gürcistan Stratejik Analiz Merkezi (GSAC) merkezinde, Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin 25. Yılı özel dergi tanıtım toplantısı düzenlendi.

Programa Türkiye-Gürcistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın ile AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay, araştırmacılar, öğrenciler ve çok sayda davetli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan GSAC yetkilisi Nodar Kharşiladze, Türkiye ile Gürcistan arasındaki 25 yıllık diplomatik ilişkilere ilişkin bir dergi hazırladıklarını söyledi.

Kharşiladze, "Bölgede güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışmalara devam edeceğiz." dedi.

AA muhabirine konuşan Gürcistan Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Uluslararası Sekreteri Tengiz Pkaladze de Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin çok daha eskilere dayandığını belirterek, "Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkiler o kadar kapsamlı ki hiçbir dergi onu anlatmaya yetmez." diye konuştu.

"İki ülke arasında bu 25 yıl içinde gelişen ilişkilerden biz gurur duyuyoruz." diyen Pkaladze, ilişkilerin her alanda son derece başarılı şekilde geliştiğini vurguladı.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ise TİKA'nin GSAC'e destek verdiğini belirterek, "Bu çalışmada TİKA'nın katkıları olduğundan dolayı çok memnunuz. Görüyoruz ki doğru yere yatırım yapmışız." ifadesini kullandı.

Er ayrıca, TİKA'nın desteğiyle GSAC'ta uygulanan Atatürk Liderlik Programı'na 2016 yıldan bu yana 250 kadar katılımcının eğitim aldığı bilgisini verdi.

İkili ilişkilere değinen Er, TİKA olarak burada 750 civarında projeyi gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Biz bu ilişkilerin önemin farkındayız. Bu sorumluluğumuzun gereğinin yerine getirilmesi için gayret ediyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü de derginin hazırlanmasının ülkeler arasındaki ilişkiler için önemli olduğunu vurguladı.

Gümrükçü, "Türkiye ile Gürcistan arasında örnek bir dostluk, kuvvetli bir stratejik ortaklık var. Biz bu 25 yıl içerisinde bazı ülkelerin yüzyıllar boyunca elde edemediği bazı başarıları elde etmiş bulunmaktayız." ifadesini kullandı.

Gümrükçü, "Bu dergi bize şunu gösteriyor ki Türkiye ile Gürcistan ilişkileri sadece 25 yıldan ibaret değil, yüzyıllara dayanan çok tarihi bağlar var. İki ülke bugün ortak çıkarlara ve ortak vizyona sahip." diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Şahin ise şunları kaydetti:

"Türkiye ile Gürcistan iki dost, kardeş ve komşu ülke. Birbirileri ile siyaset ve kültürel münasebeti olan, uzun yıllara dayanan ve bunu geleceğe taşıyacak önemli anlaşmalara imza atan, yanında Azerbaycan ile birlikte çok güçlü üçlü konsorsiyumu oluşturan ve Kafkasya coğrafyasına güven, huzur, refah ve demokratikleşmeyi anlatmaya ve yaşatmaya çalışan, bu birliktelikle de ülkelerini kalkındırmaya çalışan ülkeler."




VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara