Dolar

32,5766

Euro

35,0001

Altın

2.459,65

Bist

9.897,85

Turkcell yapay zekâ ilkelerini belirledi

İletişim devi Turkcell, yapay zekâ çalışmalarında yedi ilkeyi temel alacak. Şirket bu ilkelerle veri güvenliğini temin etmeyi, akıllı sistemlerin kötüye kullanımını engellemeyi öngörüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-17 11:39:07

Turkcell yapay zekâ ilkelerini belirledi

Dijital operatör Turkcell, merkeze oturtacağı yapay zekâ çalışmalarında uyacağı yedi ilkeyi kamuoyuyla paylaştı. Operatör, faaliyetlerine “Çevre ve İnsan Odaklıyız”, “Profesyonel Olarak Sorumluyuz”, “Veri Gizliliğini Gözetiriz”, “Şeffafız”, “Güvenliği Esas Alırız” “Adil Davranırız”, “Daha İyi Bir Gelecek için Paylaşır ve İş Birliği Yaparız” başlıklı ilkelerin yön vereceğini açıkladı.

Alınacak çok yol var

Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş, yapay zekâyı küçük bir çocuğa benzeterek, “Onu iyi eğiteceğiz, faydalı bilgilerle donatacağız” dedi. Yapay zekâ konusunda alınacak çok yol olduğunu belirten Yiş, “Bu alanda önemli değişimler göreceğiz. Her değişim gibi bu da insanları biraz kaygılandırıyor. Ama biz çeyrek asrı geride bırakmış, deneyimli ve birikimli bir şirketiz. Uygulamalarımızın hem müşterilerimize hem tüm dünyaya iyilik getirmesi için, açıkladığımız ilkelerden sapmadan çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Akıllı sistemlerin ülkeleri ve şirketleri verimli kılacaklarına işaret eden Yiş, “Ülke olarak bu yarışta geri kalmayacağız. Gençlerin, kadınların ve Anadolu'nun yapay zekâya ilgisini arttıracağız” diye konuştu.

Çalışmalar sürüyor

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk ise yapay zekânın son 10 yıldır en çok odaklandıkları konu olduğuna dikkat çekti ve, “Çabamız kendi geliştirmelerimizi hazır hale getirip ekosistemi kurmak. Yapılmışı var ama ticari olarak bedava değil ve ülkemize ait değil. Kontrol başkalarında. Bu nedenle yeni açılımlara gidilemiyor. İşte motivasyon noktamız burası” şeklinde konuştu.

İşte ilkeler

Akıllı uygulamaların kitlesel iş kaybı, veri güvenliği ve makinelerin tehdide dönüşmesi gibi endişelere neden olduğunu gören Turkcell Hukuk ve Regülasyon ekibi tarafından belirlenen, ilan edilen yapay zekâ ilkeleri ile içerikleri şu şekilde:

-Çevre ve İnsan Odaklıyız: Yapay zekâ çözümlerimizi insan onuruna, temel hak ve özgürlüklere saygılı olarak, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na katkı sağlayarak ve daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak amacıyla geliştiririz.

-Profesyonel Olarak Sorumluyuz: Yapay zekâ çözümlerimizin sosyal refaha ve kamu yararına katkısını gözetiriz. Geliştirilen teknolojiden kimin sorumlu olacağını ortaya koyarız. İnsan kontrolünde ve denetiminde olmasına ve ilgili tarafların geri bildirimlerine açık olmasına özen gösteririz.

-Veri Gizliliğini Gözetiriz: Kişisel verilerin korunması için gerekli tedbirleri alırız. Kişisel verilerin işlenmesi konusunda gizlilik politikasına uyarız.

-Şeffafız: Ölçütlerimizin, süreçlerimizin ve teknolojilerimizin doğurabileceği sonuçların öngörülebilir, açıklanabilir olmasını hedefleriz.

-Güvenliği Esas Alırız: Yapay zekâ çözümlerimizin kötüye kullanımını önlemeyi amaçlar, güvenlik testleriyle olası riskleri tespit etmeyi ön planda tutarız.

-Adil Davranırız: Ayrımcılık yapmayız; eşitlik ilkesi çerçevesinde kapsayıcı şekilde hareket ederiz.

-Daha İyi Bir Gelecek için Paylaşır ve İş Birliği Yaparız: Yapay zekâ teknolojileriyle ilgili tecrübelerimizi daha iyi bir gelecek için paylaşır, iş birlikleri için heyecan duyarız.

Haber Ara