Dolar

32,5711

Euro

34,9885

Altın

2.461,13

Bist

9.885,13

Trump'un zaferi İran Devrim Muhafızları'na yaradı

ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanması, İran Devrim Muhafızları'nın elini güçlendirmesine yaradı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 22:38:12

Trump'un zaferi İran Devrim Muhafızları'na yaradı

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesi, İran Devrim Muhafızları'na kaybettiği ekonomik ve siyasi gücü yeniden elde fırsatı tanıdı.

NÜKLEER ANLAŞMA İLE GÜCÜNE DARBE ALDI

Obama yönetimi ile İran arasında imzalanan nükleer anlaşma ile darbe alan IRGC, Trump'un başkan seçilmesi ile İran'ın karmaşık Şii yönetim tarzındaki konumunu yeniden elde etme fırsatı yakaladı.

Trump seçim kampanyaları sırasında İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını sağlayacak olan nükleer anlaşmayı iptal edeceğini açıkladı.

Obama'nın İran'a karşı izlediği yumuşak politikanın ardından Trump'ın bu sert çıkışı, yaptırımlar ile yabancı rekabetin olmadığı ekonomik bir ortamdan fayda sağlayan IRGC'nin işine yarayacak gibi görünüyor.

"TRUMP VE IŞİD, IRGC'YE ALLAH'IN BİR LÜTFU"

İran hükümetinden Reuter's haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili "Trump ve IŞİD, IRGC'ye Allah'ın bir lütfu" açıklamasında bulundu.

İranlı yetkili "Eğer Trump İran'a karşı düşmanca bir siyaset izler ve anlaşmayı iptal ederse, muhafazakarlar ve özellikle de IRGC bundan büyük fayda sağlayacak" dedi.

YAPTIRIMLARDAN BESLENEN BİR YAPI

IRGC, 1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak Savaşı'nın ardından ülke ekonomisinde önemli bir yer edindi.

Dini liderlik, bu yapının temel İran endüstrisini yapılandırmasına izin verdi. Enerji ve turizmden araba üretimine, telekom ve yapı işlerine kadar geniş bir yelpazede IRGC, Batılı petrol şirketlerinin bıraktığı boşluğu doldurarak milyar dolarlık bir imparatorluk haline geldi.

İranlı yetkili "IRGC, Trump'un seçimi kazanmasını, kendisine daha fazla siyasi ve ekonomik destek vermesi için dini yöneticileri ikna etmek için kullanacak. Nükleer anlaşmanın imzalanmasından beri bunu bekliyorlar" açıklamasında bulundu.

İran devlet başkanı Ruhani'ye yakin bir yetkili " Trump'ın başkanlığı yabancı yatırımcıları İran'dan uzak tutacak olursa, IRGC bu sayede ekonomik gücünü yeniden elde edecektir" dedi.

Aynı yetkili böyle bir durumda Ruhani'nin ekonomik büyüme planını aksatacağını söyledi ve ekledi "IRGC'nin İran ekonomisinde daha aktif bir hale gelmesi, yabancı yatırımcılar açısından riskli bir durum olacaktır. Bu da Ruhani'nin ekonomik büyüme planını baltalayacak ve dolayısıyla IRGC ve muhafazakarların siyasi gücü yeniden artacaktır".

 

Haber Ara