Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Türk roketi ilk kez sıvı yakıtla uzayda

Bu başarılı test atışı, uyduların yörüngeye hassas yerleştirme ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, Türkiye’nin uzayda bilimsel çalışmalara başlaması açısından da tarihi bir adım oldu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-13 16:04:01

Türk roketi ilk kez  sıvı yakıtla uzayda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos'ta müjdesini verdiği sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisinin ilk uzay denemesi, 29 Ekim'de başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Tamamen milli teknolojilerle geliştirilen katı yakıt teknolojisiyle 2018 yılında uzaya adım atan Türkiye, ilk kez sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisiyle uzaya erişti. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi'nin (MUFS), Roketsan tarafından geliştirilen SR-0.1 sonda roketinin ilk prototipi, sıvı yakıtlı motor teknolojisiyle uzaya gönderildi. Bu başarılı test atışı, uyduların yörüngeye hassas yerleştirme ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, Türkiye'nin uzayda bilimsel çalışmalara başlaması açısından da tarihi bir adım oldu.

 Cumhuriyetimizin 97'nci kuruluş yıl dönümünde uzaya kendi uydumuzu göndermeye bir adım daha yaklaştık. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) kapsamında Roketsan tarafından yürütülen mikro uydu çalışmalarında tarihi bir aşama daha kaydedildi. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, MUFS Projesi kapsamında, daha önce katı yakıt teknolojisiyle uzaya adım atan Türkiye'nin, ilk kez sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisiyle de uzaya eriştiğini duyurdu.

“Uzayın karanlığını bir kez daha aydınlattık”

Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Aselsan Yeni Sistem Tanıtımları ve Tesis Açılışları programında yaptığı konuşmada, “Şimdi bir müjde de Roketsan'dan verelim” diyerek, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Roketsan'a gerçekleştirdiğimiz ziyarette şanlı bayrağımızı daha da yukarılara taşıdığımızı ve artık uzay liginde olduğumuzu söylemiştik. Uzayın karanlığını milli teknolojimiz ve mühendislik kabiliyetimizle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bir kez daha aydınlattığımızın müjdesini de buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Tamamen milli ve yerli mühendislik kabiliyetlerimizle yaptığımız uydu fırlatma testleri başarıyla tamamlandı. Bu testlerde 4 kere daha uzaya ulaştık. Cumhuriyet Bayramımızda yaşadığımız bu gururla 2023 vizyonumuz çerçevesinde önemli bir dönüm noktasını da geride bıraktık. İnşallah milletimizin karşısına her alanda yeni başarıların müjdeleriyle çıkmaya devam edeceğiz.” Erdoğan, “Bu gururu görüntüleriyle birlikte milletimizle paylaşmak istiyorum” diyerek, fırlatma anının görüntüleri de izletti.

Başarılı bir süreç
Roketsan tarafından geliştirilen SR-0.1 sonda roketinin ilk prototipi, milli teknolojilerle geliştirilen sıvı yakıtlı motor teknolojisiyle 29 Ekim'de uzaya gönderildi. Gerçekleştirilen test atışında sonda roketi başarılı bir biçimde 136 km irtifaya çıkarken; bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlayacak faydalı yük kapsülünün uçuş esnasında ayrılma denemesi de başarıyla sonuçlandı. Bu başarılı test, MUFS Geliştirme Projesi'nin yörüngeye hassas yerleştirme ihtiyacını karşılaması planlanan sıvı yakıtlı roket motorlarının geliştirilmesine büyük bir katkı sağlarken; Türkiye'nin uzayda bilimsel çalışmalarına başlaması açısından da bir ilk oldu. Roketsan'ın Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'nde yürütülen MUFS projesi bittiğinde, 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği en az 400 kilometre olan Alçak Dünya Yörüngesi'ne yerleştirilebilecek. 2025 yılında fırlatılması hedeflenen mikro uydu ile Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşmuş olacak.

 

Haber Ara