Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

SEO ve Dijital Pazarlama ile Şirketler Kazançlarını Arttırabilir mi?

Seo Şirketi ile ürün veya hizmetlerinize ihtiyaç duyan kişilerin size ulaşmasını sağlayın.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-31 17:24:25

SEO ve Dijital Pazarlama ile Şirketler Kazançlarını Arttırabilir mi?

Merhabalar, ben Yunus Emre Yalçın. Dijital pazarlama ve SEO alanında etkili işler yürüten Semroot ajansının yöneticisi, aynı zamanda SEOhakkındaki yararlı bilgileri daha çok kişiye yaymayı amaçlayan Semroot Akademi projesinin de yürütücüsüyüm. Dijital pazarlama ve SEO, gelişmiş dünyamızın tanıtım ve reklamcılık faaliyetleri için kullandığı temel yöntemlerdir. İnternetin gündelik yaşamın her anında bulunmaya başlaması ile, kullanıcılara internet platformları üzerinden ulaşmak, reklamları ve tanıtımları bu platformların farklı tanıtım modelleri üzerinden yapmak, son dönemlerde şirketlere oldukça cazip geliyor. Fakat yine de pek çok kişinin kafasında SEO ve dijital pazarlama çalışmalarının maddi dönüt verip vermeyeceği ile ilgili, yani şirket kazançlarını arttırıp arttırmayacağı ile ilgili çeşitli sorular var. Bugün bu soruları yanıtlamayı amaçlıyorum. SEO Nedir?

SEO, İngilizce'deSearch Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) kelimelerinin kısaltılmış hali olarak tanımlanıyor. SEO, dijital pazarlama sürecinin bir parçası olarak görülebilir. Gün içerisinde insanların neredeyse yüzde 90'ı tarafından kullanılan arama motorları baz alınarak yapılar site iyileştirme ve marka prestiji arttırma çalışmaları SEO kapsamına girmektedir. SEO çalışmalarının bir markaya kazandıracağı temel yararlar şu şekilde sıralanabilir:

Marka bilinirliğini arttırma Markanın web sitesinin trafiğini arttırma Web sitesi ziyaretçilerinin etkileşim-dönüşüm- oranını arttırma Marka isminin prestijini arttırma Daha geniş bir müşteri kitlesine hitap etme Rakiplerin önüne geçme

Arama motoru optimizasyonu, söz konusu internet sitesinin arama motorlarının beklediği birtakım kriterlere göre iyileştirilmesi anlamına gelir. Arama motorları, kullanıcılara aradığı bilgiyi en net şekilde veren, kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olan, içeriklerinde bahsedilmesi amaçlanan konuyu detaylı şekilde anlatan, okunabilirlik oranı yüksek içerikler paylaşan, güvenilir internet sitelerini ilgili aramalarda kullanıcıya göstermeyi amaçlar. Bu doğrultuda kendinizi Google ya da Yandex gibi popüler arama motorlarının gözünde daha yüksek seviyeye çıkarabilmek için mutlaka optimizasyon çalışmaları yapmanız gerekir.

 SEO, site içi SEO ve site dışı SEO olarak ikiye ayrılmaktadır. Yılların bana verdiği tecrübe doğrultusunda rahatlıkla şunu söylemem mümkün: bu iki farklı çalışma da, verimli ve doğru bir optimizasyon süreci tamamlamak açısından son derece önemlidir.

Semroot SEO Çalışmaları Kapsamında Neler Yapılmalıdır?

Site içi SEO, kullanıcının web sitenize ulaştıktan sonra dönüşüm sağlama ihtimalini maksimize etmeye yöneliktir. Bu kapsamda, kullanıcının web sitenizde daha çok vakit harcaması, bir e-ticaret sitesi yönetiyorsanız ürünlerinizi favorilere eklemesi, ürünlerinize yorum yapması gibi davranışlar, müşterinin dönüşüm yaptığını gösterir. Arama motoru optimizasyonunun nihai hedefi, müşterinin ürün satın alarak temel dönüşüm davranışını sergilemesidir.

Site içi SEO kapsamında; Site tasarımının kullanıcı dostu hale getirilmesi, Sitenin mobil görünüme uygun hale getirilmesi, Sitede gerekli anahtar kelime ve başlık düzenlemelerini içeren optimize edilmiş içerikler paylaşılması (blog kategorisinde), Sitedeki ürün ya da hizmet fotoğraflarının optimize edilmesi, Sitedeki ürün ya da hizmete dair kısa açıklamaların optimize edilmesi, Sitede sabit sayfada bulunanlar dahil olmak üzere tüm fotoğraflara alternatif text, meta tag eklenmesi, Sitenin kategori ve farklı sayfalarının gerekli meta açıklamaları ile tanımlanması

İşlemlerinin tamamı gerçekleştirilir. Bütün bu işlemler, kullanıcının bir müşteri olarak son etkileşim aşamasına, yani satın alma aşamasına geçmesini kolaylaştırmak ve kullanıcıyı bunun için teşvik etmek amacı ile gerçekleştirilir. Site içi SEO işlemlerinin doğru yapılması, şirketinizin kazancını ve satış oranlarını uzun vadede arttıracaktır.

Site dışı SEO kapsamında; Çeşitli web sitelerinde markanızın konu edildiği içeriklerin paylaşılması, Paylaşım yapılacak web sitelerinin prestijli ve popüler olanlar arasından seçilmesi, Backlink çalışmalarının yapılması, Çeşitli geleneksel medya araçlarında reklamların sürdürülmesi, Arama motoru reklamları, sosyal medya reklamları gibi dijital reklam alanlarından doğru reklam içerikleri yardımı ile yararlanılması, Çeşitli sosyal medya platformlarında marka adına hesaplar oluşturulması ve bu hesapların aktif ve profesyonel bir şekilde yönetilmesi,

Gibi işlemlerin tamamı gerçekleştirilir. Bu işlemlerin temel amacı, kullanıcının web sitenizi ziyaret etme, markanızın isminize aşina olma, markanıza bir soyut değer yükleme gibi davranışları sergilemesidir. Kullanıcının satın alma davranışı ise, marka prestijinin artması ile otomatik olarak geliştirilir.

Yukarıda verdiğim bilgileri incelediğinizde, ‘'şirket satışlarını nasıl arttırabilirim?'' sorusunu soranlar için en etkili yanıtın arama motoru optimizasyonu olduğunu rahatlıkla çıkarsamanız mümkün. Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, içinde arama motoru optimizasyonu çalışmalarını da barındıran oldukça geniş bir hizmet yelpazesi olarak tanımlanabilir. Günümüzde ‘'dijital alanın billboard''ları haline gelen platform sayısı oldukça fazla. Dolayısıyla, dijital pazarlama strateji planlaması yaparken ve bütçeyi en etkili şekilde kullanmayı amaçlarken de gerçek profesyonellerle çalışmanız çok önemli. ‘'Çalıştığım ajans doğru reklam stratejisini uyguluyor mu?'' sorusu, neredeyse her marka, girişim ya da şirket sahibinin sorduğu bir soru.  Bundan emin olmak için ise prestijli ve referansları sağlam bir ajans ile çalışmanız gerekiyor. Dijital pazarlama doğru bir strateji ile gerçekleştirildiğinde, web sitenizdeki satışları hızlıca arttırabilir.

Dijital pazarlama çerçevesinde influencer marketing, sosyal medya reklamcılığı, arama motoru reklamcılığı, e-mail reklamcılığı, internet dışı reklamcılık ya da uygulama reklamcılığı en çok kullanılan yöntemler arasındadır. Bu yöntemlerin en iyi sonuçları sunabilmesi için ise eşzamanlı olarak kullanılması gerekir. Bu yöntemlerin hangisi en yüksek müşteri dönüşümünü sağlar? Birlikte yöntemleri inceleyerek size daha detaylı bilgi verme taraftarıyım. Influencer marketing: Influencer marketing, özellikle Instagram'ın popüler hale gelmesi ve ‘'influencer'' adını verdiğimiz, kendi ismini kişisel markası haline getirmiş ve belli bir kitleye hitap eden bireylerin artması ile yaratılmış bir kavram. Influencer marketing, PR çalışmaları kapsamında en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi. Bir ya da birkaç influencer ile anlaşma yaparak ürünlerinizi kendi deneyimleri çerçevesinde tanıtmalarını sağlayabilir, bunun için ücretli ortaklıklar oluşturabilirsiniz. Artık popüler ünlüler yerine sosyal medya dünyasının kahramanları influencer'lar markaların reklam yüzleri olarak belirleniyor. Bu tür bir reklam tipi, kullanıcılara daha doğal bir ‘'deneyim paylaşma'' süreci olarak yansıtılıyor. Influencer'in etki alanı kullanılarak, markanın etki alanı ve soyut anlamı güçlendiriliyor. Sosyal medya reklamcılığı: Dijital pazarlama alışkanlıkları popüler hale geldikçe, sosyal medya platformlarının da bu sürece ayak uydurduğunu görüyoruz. Bugün başta Instagram, Twitter ve Facebook olmak üzere tüm sosyal medya platformlarının Business kullanıcılar için farklı ara yüzleri, gelişmiş reklam modellemeleri, reklamların etkilerini gözlemleyebilmek adına sundukları analiz yöntemleri bulunmaktadır. Instagram, Twitter ve Facebook, hedef kitleniz için oluşturduğunuz reklamları, filtreleme yöntemi ile doğrudan talep ettiğiniz topluluğa gösterebildiğiniz, bu sayede reklamcılık bütçesinden tasarruf etmenizi sağlayan platformlardır. İyi bir dijital pazarlama ajansı, bu reklamlara göre site trafiğinizi, dolayısıyla satış oranlarınızı arttırabilmelidir. Arama motoru reklamcılığı: Başta Google ve Yandex olmak üzere pek çok arama motoru, reklam alanları olarak kullanılmaktadır. Google, belirli kelime grubu aramalarında sitenizi ilk sırada göstermek, farklı site ziyaretlerinde kullanıcılara sağ ve sol sütunlarda ürünlerini göstermek ve diğer farklı reklam gösterimi türleri için aktif olarak markalara hizmet vermektedir. Arama motoru reklamcılığı, günümüzde kullanıcıların neredeyse her ürün, hizmet ya da bilgi için arama motorlarını kullandıkları düşünüldüğünde, son derece etkili bir dijital pazarlama yöntemi olabilir.

Arama motoru reklamcılığı, örneğin bir kullanıcı ‘'en şık elbiseler'' gibi bir arama yaptığında, eğer tekstil üzerine bir e-ticaret sitesine sahipseniz, rakiplerinizden önce sizin görünür olmanızı sağlar. Bu sayede potansiyel müşterilerinizin e ticaret sitenizden ürün ya da hizmet satın alma ihtimali doğrudan artmış olur.

E-Mail Reklamcılığı: İnternet sitenizi tesadüf eseri ya da bir linke tıklayarak ziyaret etmiş kullanıcıları, hitap edeceğiniz ve sürekli müşteriniz hale getireceğiniz potansiyel kitle olarak görebilirsiniz. Bu tür kullanıcıları geçici uyarılarla e-posta bülten listenize ekledikten sonra, düzenli olarak bilgi, yeni eklenen ürünler ya da promosyonlar ile ilgili bu kullanıcılara mail yolu ile ulaşabilirsiniz.

Kullanıcılara mail yolu ile ulaşmak, doğrudan onlarla iletişim kurmak anlamına gelmektedir. İçerisinde web sitenizin linkini ve geliştirilmiş bir reklam içeriğini barındıran mailler sayesinde kullanıcıların web sitenizi daha sık ziyaret etmesini, sonunda ise ürün satın almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, Gmail uygulaması ve web sürümü üzerinden kullanıcıların gelen kutusunda sponsorlu mail içerikleri yayınlayabilir, markanızı bu şekilde tanıtabilirsiniz. Tüm bu yöntemler, kullanıcıyı web sitenizi ziyaret etmesi için teşvik etmeye yöneliktir. Uygulama Reklamcılığı: Akıllı telefonların bu denli popüler hale geldiği günümüzde, uygulama marketlerinden indirilen internete bağlı olarak çalışan uygulamalara da reklam verebileceğinizi biliyor muydunuz? Hedef kitlenizi belirledikten sonra bu kitlenin sıklıkla kullandığı akıllı telefon uygulamalarını belirleyebilir ve bu uygulamaların yöneticisi ile görüşmeler yaparak uygulama reklamcılığını tercih edebilirsiniz. Uygulama reklamcılığı, genellikle söz konusu uygulamanın Premium versiyonunu satın almamış tüm kullanıcılara erişmenize olanak tanır. Kullanıcı uygulamayı kullanırken beliren reklamınız aynı zamanda bir link de barındırır. Kullanıcı bu linke tıklayarak doğrudan web sitenize erişebilir. Bu sayede daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz. İnternet Dışı Reklamcılık: Dijital ortam yalnızca internetle de sınırlı değil. İnternet bağlantısından bağımsız bir şekilde kullanıcı verilerine eriştikten sonra başta SMS ve MMS olmak üzere çeşitli dijital kanallardan yararlanarak kullanıcılar ile doğrudan iletişim kurabilir, markanızın reklam sürecini devam ettirebilirsiniz. Kullanıcılarınıza kendinizi hatırlatmak ve bilinirliğinizi korumak adına bu yöntem de son derece etkilidir. Mobil çağrılar da son dönemlerde kullanımı azalan internet dışı reklamcılık kategorisindeki pazarlama yöntemlerinden biridir. Dijital Pazarlama ile Satışlarımı Nasıl Arttırabilirim?

Uzun yıllardır dijital pazarlama ve SEO alanlarında hizmet vermiş biri olarak, dijital pazarlama ve SEO'nun satış oranlarınızı olumlu etkileyecek çalışmalar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ne var ki, gerçekten beklediğiniz sonuçları alabilmeniz için bu işlemlerin en doğru stratejik hamleler ile gerçekleştirilmesi çok önemli. Dijital pazarlama ile satışlarınızı arttırabilirsiniz, fakat bu etkinin kalıcı olmasını istiyorsanız pazarlama stratejilerini de sürekli olarak uygulamaya devam etmeniz gereklidir.

Bunun yanı sıra, dijital pazarlama stratejisi süreç başında katı bir şekilde oluşturulacak ve süreç sonuna kadar takip edilecek bir planlama olamaz. Hangi reklam türlerinin size maksimum dönüş sağladığını, hangilerinin ise yararsız olduğu çeşitli analiz araçları ile saptayarak, bütçenizi sonuçlar çerçevesinde yeniden planlayabilirsiniz. Bu sayede en efektif sonuçları en uygun reklamcılık bütçeleri ile elde etmiş olacaksınız. Sağladığı bu tür modern yöntemler ile dijital pazarlama, yeni çağın en önemli reklamcılık yöntemlerinden biri haline geldi ve önemini koruyacakmış gibi görünüyor.

Haber Ara