Dolar

32,3066

Euro

34,6922

Altın

2.412,37

Bist

10.045,74

''Milli Teknoloji Hamlesi'' etkili oldu! ''Yazılımcı ordusu'' 300 bin kişiye yaklaştı

Türkiye, 'Milli Teknoloji Hamlesi' ve 'dijital dönüşüm' çalışmalarıyla yazılım ekosistemini güçlendirmeye çalışırken bu alanda faaliyet gösterenlerin sayısı 300 bine doğru ilerliyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-07 14:26:02

''Milli Teknoloji Hamlesi'' etkili oldu! ''Yazılımcı ordusu'' 300 bin kişiye yaklaştı

Türkiye, ileri teknoloji alanlarında ihtiyaç duyduğu insan kaynağını artırmak ve küresel rekabet gücünü yükseltmek amacıyla başlatılan projelerle olumlu sonuçlar elde ediyor. Sağlanan eğitimler ve yetenek transferleriyle birlikte Türkiye'deki yazılımcı sayısı hızla artış gösterdi. 2023 yılı sonu itibarıyla 245 bin aktif yazılım geliştirici ve 40 bin "freelancer" yazılımcının bulunduğu tahmin ediliyor. Bu sayede ülkedeki toplam yazılımcı sayısı, son dönemde eklenenlerle birlikte 300 bine yaklaşıyor.

Yazılımcı ihtiyacını karşılamak için çeşitli projeler devreye alındı. Bu projeler arasında öne çıkan "Sanayinin Geliştirilmesi, Üretim ve Yatırımların Desteklenmesi Programı" ile çizilen yol haritası, sektörde envanter oluşturmaktan açık kaynak yazılım ürünleri geliştirmeye kadar çeşitli alanlara odaklanıyor.

"Türkiye Yazılım Envanteri Projesi" ile yazılım alanında firma, iş gücü ve ürün verilerinin toplanarak veriye dayalı kararlar alınması ve firmaların devlet desteklerinden daha etkin bir şekilde yararlanması hedefleniyor. Proje, üç aşamadan oluşuyor ve son aşamada portalın kodlanarak hayata geçirilmesi planlanıyor.

Ayrıca, yerli katma değerin artırılması ve güvenlik risklerinin azaltılması amacıyla açık kaynak kodlu yazılım ekosistemi geliştirilmesi ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda çevrim içi eğitim programları uygulanacak ve yazılım alanında nitelikli yetişmiş profesyonellerin sayısının artırılması hedefleniyor.

Üniversite-özel sektör işbirliğiyle başlatılan "Sektör Kampüste" ve "Yapay Zeka Uzmanlık" programlarıyla da "yazılımcı ordusu"nun büyütülmesine odaklanılıyor. Bu programlarla öğrencilerin sektörden yetkin kişilerle bir araya gelerek iş hayatına hazırlanmaları ve teknik uzmanlıkların kazandırılması amaçlanıyor.

Siber güvenlik alanında da milli çözümlere dayalı programlar uygulanarak, ülkenin siber güvenlik ekosistemini güçlendirmek hedefleniyor. Kamu araştırma kurumları ile üniversitelerin de dahil olduğu siber güvenlik ürün ve teknoloji projeleri geliştirilerek açık kaynak kodlu çözümlerle paylaşılması planlanıyor.

Ayrıca, yetenek transferiyle yazılımcı ordusunun büyütülmesi amaçlanıyor. 1702 başvuru arasından değerlendirilen 1598 kişi, Türkiye'nin teknoloji ekosistemine katkı sağlama potansiyeli taşıdığı düşünülerek kabul edildi. En çok başvuru alan meslekler arasında yazılım tasarımcısı, yazılım geliştirici ve yazılım test edicisi bulunuyor. Rus uyruklu kişilerden yapılan başvurular ise 833 ile en yüksek seviyede gerçekleşti.

Haber Ara