Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Almanya'dan Bayraktar TB2'ye yakın markaj: Yeni bir dönem başladı

Alman düşünce kuruluşu Bilim ve Politika Vakfı (SWP), Türkiye'nin küresel bir silah ihracatçısı olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. SWP'nin 'Türkiye küresel bir silah ihracatçısı olma yolunda' başlıklı analizinde, Türk savunma sanayisinin rekabet gücünün artması çerçevesinde stratejik bir yapılanmaya gittiği detaylı bir şekilde incelendi.

11 Ay Önce Güncellendi

2024-02-10 10:25:16

Almanya'dan Bayraktar TB2'ye yakın markaj: Yeni bir dönem başladı

Alman düşünce kuruluşu Bilim ve Politika Vakfı (SWP), Türkiye'nin küresel bir silah ihracatçısı olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. SWP'nin "Türkiye küresel bir silah ihracatçısı olma yolunda" başlıklı analizinde, Türk savunma sanayisinin rekabet gücünün artması çerçevesinde stratejik bir yapılanmaya gittiği detaylı bir şekilde incelendi.

Analizde, Türk savunma sanayisinin son on yılda önemli bir gelişme gösterdiği ve özellikle Baykar şirketinin ürettiği Bayraktar TB2 insansız hava aracının birçok ülkeye ihraç edilerek Türk savunma politikasında yeni bir dönemin başladığı vurgulandı. Ayrıca, Türkiye'nin yurt dışından tedarik yerine kendi üretimine odaklandığına dikkat çekildi.

Analizde, Türkiye'nin savunma projeleri arasında TB2 insansız hava aracı, Atak helikopteri, Altay tankı, Anka-3 hayalet savaş uçağı ve Kaan hayalet savaş uçağı gibi önemli projelerin yer aldığı belirtilerek, Türkiye'nin mevcut silahlanma politikasının tamamen "Made in Türkiye" etiketi altında üretim yapmayı hedeflediği ifade edildi.

SWP analizinde, Türkiye'nin uluslararası silah ihracatında önemli bir oyuncu haline geldiği, özellikle Rus zırhlı birliklerinin Kiev'e ilerleyişini durduran Bayraktar TB2 insansız hava aracının bu konuda etkili bir rol oynadığına vurgu yapıldı. Ayrıca, Türkiye'nin Eurofighter savaş uçağı talebi ve bu bağlamda olası yeni işbirliği formatlarına da değinildi.

SWP'nin analizinde, Türkiye'nin savunma ve güvenlik politikasının NATO ortaklarıyla işbirliğini sürdürdüğü ve Türk şirketi STM tarafından NATO'nun keşif altyapısının yazılımının geliştirildiği belirtildi. Analizde ayrıca, Kaan savaş uçağının seri üretiminin 2028'e kadar güvence altına alınmasının beklendiği ve bu durumun Türkiye'nin mevcut F-16 savaş uçağı envanterini değiştirmesine olanak tanıyabileceği ifade edildi.

Haber Ara