Dolar

32,5631

Euro

34,9938

Altın

2.449,25

Bist

9.716,77

TBMM'de 26. Dönem başlıyor

1 Kasım'da yapılan genel seçimlerin ardından, 26. dönem milletvekilleri bugün yemin ederek göreve başlıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-17 16:20:15

TBMM'de 26. Dönem başlıyor

TBMM, saat 15.00'te 26. dönem milletvekillerinin yemin töreni için toplandı. Oturumu, 7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetiyor.

BAYKAL: İLK GÖREVİMİZ ORTADOĞU'DAKİ YANGININ TÜRKİYE'YE SIÇRAMASINA ENGEL OLMAK

Genel Kurul oturumunu yöneten Baykal özetle şöyle konuştu:

''Sayın milletvekilleri 1 Kasım 2015'te seçilen millevekilleri olarak bir aradayız. TBMM'nin bu tarihi ve şerefli çatısı altında birlikte görev yapacağımız siz değerli milletvekilleri geçici başkanınız olarak saygıyla selamlıyorum. Bölgemizde tarihsel bir kırılma var. Ortadoğu haritası kanlı süreçle yeniden çiziliyor. İlk görevimiz Ortadoğu'daki yangının Türkiye'ye sıçramasına engel olmaktır.''

 

GEÇİCİ HÜKÜMETİN GÖREV SÜRESİ DE DOLUYOR

Meclis'in en genç 6 milletvekili de katip üye oldu. O isimler arasında Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan da var. Meclis'te yemin edilmesiyle geçici hükümetin görev süresi de doluyor.

MECLİS'TE BOMBA ARAMASI

Yemin töreni öncesinde, Meclis'in bomba arama köpeği ile genel kurul salonununda bomba araması da yapıldı.

7 Haziran sonrasi yeni hükümet için Meclis Başkanı seçimi beklenmişti. Bu kez beklenmeyecek. Davutoğlu'nun çarşamba günü de yeni kabinesini açıklaması bekleniyor. Öte yandan görevi bugün sona erecek geçici hükümetin yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı tezkere Resmi Gazete'de yayımlandı.

İLK GÖREV MECLİS BAŞKANLIĞI

Meclis'in ilk görevi ise, yeni başkanını seçmek olacak. Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım'da yapılması bekleniyor.

İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis'te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güvenoylaması yapılacak.

Haber Ara