Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Tarihi diziler neden tuttu?

Türk izleyicisi tarihi dizilere büyük ilgi duyarken bu 'tarihi başarı' uluslararası platforma kaymış durumda. Peki vatandaşlar tarih dizilerinde ne buluyor ve beklentileri nedir?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-16 22:37:14

Tarihi diziler neden tuttu?

Türk dizileri yakın dönemde tarihi bir ağırlık kazandı. Ülke içinde reytingler zirve yaparken bu başarı uluslararası boyuta taşındı. Güney Asya'dan Latin Amerika'ya kadar uzanan bu başarının temelinde ne yatıyor peki?

Muhteşem Süleyman ile başlayan, Kuruluş Osman, Diriliş Ertuğrul, Uyanış Selçuklu ve Payitaht Abdülhamit ile zirve yapan tarihi dizilere ilgi devam ediyor.
Pekçok dizi iç piyasada erken final yaparken bir dönemin popüler Türk dizileri Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika ve ABD'den sonra Latin Amerika pazarında da yükselişini devam ettiriyor.

Tarihi yakından tanıma güdüsü

Dizi takipçileri arasında yapılan araştırmada Türk halkının yüzde 52'ye yakınının tarih içerikli dizilerle milli şuurun arttığı kanaatinde. İzleyicilerin kalan bölümü ise bu dizileri tarihi anlamak, tarihi şahsiyetleri daha yakından tanımak için izlediğini belirtiyor.

"Ya İstiklal Ya Ölüm" gibi milli mücadeleye atfedilen dizilerin yanısıra "Savaşçı, İsimsizler, Söz, Milat, Seddülbahir, Yüzyıllık Mühür, Şefkat Tepe" gibi diziler de bu eksende izleyicinin karşısına çıktı. Burada da kahramanlık öyküsü, askeri mücadeleler ve milli birlik ve beraberliğe yapılan vurgu izleyiciyi duygusal açıdan yakalamaya çalıştı.

Okurdan ziyade izleyiciye yönelik eserler

Türk insanının okumaktan ziyade izlemeye daha meyilli olduğunun altını çizen sinemacılar dizilerin de bu saikle hazırlandığını, izleyiciyi yormadan, sıkmadan fazla anlam kargaşası yaratmadan ekranlara getirildiğini hatırlatıyor. Kaliteli Türk dizileriyle izleyici kitlesinin artırılabileceğinin altını çizen sektör temsilcileri şu kanaatte:

Kitap mı beyaz perde mi?

" Vatandaş kafasını çok fazla yormak istemiyor. Görsel yönden akıcı şekilde ortaya konan eserler tüm ailecek izlenebilir bir boyut kazanabiliyor. Son yıllarda kitap satışlarında artış yaşanırken bunların arasında tarih kitapları hatırısayılır oorana sahip. Bunun beyaz perdeye aktarımı okuru izleyici modunu sokabiliyor. Türk izleyicisi artık daha seçici tarihi kitaptan takip ederken ekdarnad da daha rahat sorgulayabiliyor. İzleyicilerin büyük bölümü görselle desteklendiğinde tarihi olayların daha da zihinde pekiştiği kanaatinde"

 

Haber Ara