Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Rus birliği ABD üssüne taşındı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rus kuvvetlerinin Nijer'deki Amerikan birlikleriyle bir üssü paylaştığını doğruladı, ancak Batı Afrika ülkesinde konuşlanmış personelin güvenliğine ilişkin endişeleri küçümsedi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-05-04 19:43:13

Rus birliği ABD üssüne taşındı

Gelişme, Nijer askeri hükümetinin, Washington'un Sahel ülkesinde faaliyet göstermesine izin veren on yıllık savunma anlaşmasının sona ermesinin ardından yaklaşık 1000 askerden oluşan birliğini geri çekmesini talep etmesinden sonra yaşandı.

Austin bu açıklamayı, Reuters'in aktardığı isimsiz bir üst düzey ABD savunma yetkilisinin, Rus askerlerinin, Amerikan birliklerinin konuşlandığı Nijer'in başkenti Niamey'deki Diori Hamani Uluslararası Havaalanı yakınındaki bir hava üssüne girdiğini itiraf etmesinden sonra yaptı.

Yetkilinin, Rus kuvvetlerinin Hava Üssü 101'de ayrı bir hangar kullanmasına rağmen durumun "çok iyi olmadığını" ve yalnızca kısa vadede yönetilebilir olduğunu söylediği bildirildi.

Nijerya medyası geçen ay Rus askeri eğitmenlerinin ulusal orduyu terörle mücadele taktikleri konusunda eğitmek için ekipmanlarla Niamey'e geldiğini bildirdi. Ülke güvenlik ihtiyaçları için yüzünü Moskova'ya çevirdi; geçiş hükümeti lideri Abdurrahman Tiani, Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Sahel bölgesinde terörle mücadele konusunda işbirliğini görüşmüştü.

Pentagon geçen hafta Nijer'deki tüm askerlerini çekeceğini ve bölgede terörle mücadele operasyonlarının sürdürülmesine yönelik diğer seçenekleri değerlendireceğini açıklamıştı. Washington daha önce, Fransız birliklerinin geçen yıl bölgeyi terk etmeye zorlanmasından sonra bile çekilmeyi reddetmişti.

Perşembe günü Honolulu, Hawaii'de Avustralya, Japonya ve Filipinler'den mevkidaşlarıyla yaptığı toplantının ardından gazetecilere konuşan ABD Savunma Bakanı, Rus askeri varlığına rağmen Nijer'deki Amerikan birliklerinin korunmasıyla ilgili "önemli bir sorun" olmadığını söyledi.

Austin, "Ruslar ayrı bir yerleşkede bulunuyor ve ABD kuvvetlerine ya da ekipmanlarımıza erişimleri yok" dedi.

Rus ordusunun Nijer'de ABD ordusuyla üs paylaştığı yönündeki haberlerle ilgili soruya cevap veren Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova'nın savunma da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde Afrika ülkeleriyle bağlarını güçlendirmeye devam edeceğini söyledi.
Peskov, “Bu konuyla ilgileniyorlar, biz de ilgileniyoruz. Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

RussianToday

Haber Ara