Dolar

32,5888

Euro

34,8592

Altın

2.504,44

Bist

9.690,38

Suriye'de muhaliflerden Suudi Arabistan'a tepki: Riyad toplantısına itiraz ediyoruz

Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır Hariri, Suudi Arabistan'ın komitedeki 8 bağımsız adayın seçilmesi için düzenlediği toplantıya tepki göstererek, “Riyad toplantısına itiraz ediyoruz. Bu durum muhaliflerin lehine değil” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-29 13:21:04

Suriye'de muhaliflerden Suudi Arabistan'a tepki: Riyad toplantısına itiraz ediyoruz

Suudi Arabistan, Suriye Müzakere Yüksek Komitesi'nde yer alacak 8 bağımsız üyenin belirlenmesi için 27-28 Aralık'da Riyad'da toplantı düzenledi.

SUUDİ ARABİSTAN NE YAPIYOR?

Komitedeki bağımsızlar, daha önce komite içerisindeki grupların önerdiği kişilerden seçiliyordu, ancak Suudi Arabistan komitedeki bağımsız adayların belirlenmesi için hafta başında 80 kişiyi Riyad'a davet etti.

TÜRKİYE'YE YAKIN MUHALİFLER DAVET EDİLMEDİ

Riyad'da düzenlenen toplantıya Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi'nden kimsenin davet edilmemesi dikkat çekti.

Kaynaklar, Riyad hükümetinin Türkiye'nin Suriye muhalefeti üzerindeki etkisini azaltmak için komitede bazı değişimlere gitmeyi planladığını iddia ediyor.

Türkiye'nin desteklediği muhalifler, toplantıda Müzakere Yüksek KOnseyi'ne PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) isimlerin seçilmesinden endişe duyuyor.

KÜRT ULUSAL KONSEYİ DE ENDİŞELİ

Rudaw'ın haberine göre Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Suriye Muhalefeti temsilcisi İbrahim Bro, Riyad'ın düzenlediği toplantının “apar-topar” yapıldığını ve komitedeki bağımsız üyeler hakkında Müzakere Yüksek Komitesi ile gerektiği gibi diyalog kurulmadığını söyledi.

SUUDİLER, MUHALEFETİN ÖNERDİĞİ KÜRT İSİMLERİ KABUL ETMEDİ

Toplantının çok dar bir zamanda yapıldığını vurgulayan Bro, Suriye muhalefetinin belirlediği bazı Kürt adayların da Suudi Arabistan tarafından, bir siyasi tarafa bağlı oldukları gerekçesi ile kabul edilmediğini belirtti.

MUHALEFET İSTANBUL'DA AÇIKLAMA YAPTI: İDLİB KRİZİ SÜRERKEN BÖYLE BİR TOPLANTI YAPILMAMALI

Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır Hariri, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, “İdlib'de insani kriz sürerken” Riyad'da böyle bir toplantının düzenlenmesini kınadıklarını belirtti.

"Riyad toplantısına itiraz ediyoruz” diyen Hariri şöyle konuştu:

“Toplantının hiçbir hukuki dayanağı yok. Komitenin iç tüzüğünde böyle bu toplantıya ilişkin herhangi bir madde yok. Toplantının bu şekilde hızlı yapılması Anayasa Komitesi'nin çalışmalarını tehdit etmektedir. Bu durum muhaliflerin lehine değil. Rejim bu durumu fırsata çevirip anayasa çalışmalarından kaçmak için bahane bulacak ve siyasi süreç olumsuz etkilenecek."

2019-12-29_13h46_58
Nasır Hariri

"TOPLANTIYA DAVET EDİLMEDİK"

Hariri, toplantıya davet edilmediğinin de altını çizerek, "Toplantıya davet edilen kişilerin hiçbiri de Suriye'nin içinden değil, birçoğu bağımsız değil, gelenlerin büyük bir kısmı siyasi partilere ve oluşumlara mensup. Umarız Suudi Arabistan toplantının konu başlıklarını gözden geçirir ve Suriye halkının acılarını hatırlar” diye konuştu.

"UYGUN ŞARTLAR ALTINDA SUUDİ ARABİSTAN'IN SPONSORLUĞUNDA BİR KONFERANS DÜZENLERİZ"

Suriyeli muhaliflerin bölünmemesi temennisinde bulunan Hariri, uygun şartların sağlanması halinde Suudi Arabistan'ın sponsorluğunda bir konferans düzenlemeye de hazır olduklarını dile getirdi.

Hariri, Suudi Arabistan'ın Suriye muhalefetini gruplaştırmaya çalışmadığını tam tersine güçlendirmeye çalıştığını savunarak, "Bizim itirazımız bu adımın hukuksuz olması ve toplantıya davet edilme kriterleridir” ifadelerini kullandı.

İdlib'de yaşanan drama da değinen Hariri, "İdlib'i bir felaket bölgesi olarak ilan ediyoruz. Ateşkesin sağlanması gerekiyor” dedi.

SURİYELİ MUHALİFLERİN OLUŞTURDUĞU MÜZAKERE YÜKSEK KOMİTESİ

Suriye'de muhaliflerin Kasım 2017'de oluşturduğu MYK, 36 üyeden oluşuyor.

Komitede, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonundan (SMDK) 8, askeri gruplardan 7, bağımsızlardan 8, Koordinasyon Heyeti'nden 5, Moskova Platformu'ndan 4 ve Kahire Platformu'ndan 4 üye yer alıyor. Koalisyonda ayrıca Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nden (ENKS) de temsilci bulunuyor.

Komitedeki bağımsızlar, komite içerisindeki grupların önerdiği kişilerden seçiliyor.

SUUDİ ARABİSTAN ve MISIR, PYD'Yİ DE MASAYA DAVET ETMEYİ HEDEFLİYOR

Öte yandan geçtiğimiz günlerde gündeme gelen bir iddiaya göre Suudi Arabistan ve Mısır, muhalefete PYD'yi de dahil etme çalışmaları yürütüyor.

Bu kapsamda 21 Aralık'ta bir PYD heyeti Kahire'ye gitmiş, Suudi Arabistan ve Ürdünlü isimlerle görüşmeler düzenlemişti. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Bunun yanı sıra PYD, ENKS ile de uzlaşı görüşmelerini tamamladı. Örgüt, Kürt Ulusal Konseyi' ENKS'nin siyasi tüm faaliyetlerini, kendi bölgelerinde engellemiş ve yasaklamıştı. ENKS'den bugün (29 Aralık) yapılan açıklamada ise uzlaşı sağlansa da somut bir adım atılmadığı duyuulmuştu. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)


Haber Ara