Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Mısır ve Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye karşı 'PYD ve Suriye muhalefeti' planı

Mısır ile Suudi Arabistan’ın Suriye muhalefetini Türkiye’den uzaklaştırma çabası içerisinde olduğu, bu kapsamda PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) Suriye muhalefeti içerisine dahil etmeye çalıştığı belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-26 09:29:21

Mısır ve Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye karşı 'PYD ve Suriye muhalefeti' planı

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenmesi planlanan 3'üncü Suriye Muhalefeti toplantısı ertelendi.

Gündeme ise Mısır ve Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye karşı yeni bir plan içerisinde olduğu haberleri geldi.

Buna göre iki ülkenin PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) Suriye muhalefetine dahil etmeye çalıştığı ve bu kapsamda Türkiye'nin inisiyatifini zayıflatmayı lanladığı iddia edildi.

Rudaw'a konuşan ve adı açıklanmayan kaynak, her iki ülkenin de çok çabaladığını söyledi.

PYD'LİLERİN MISIR ZİYARETİ

Bu kapsamda bir heyet 21 Aralık'ta Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın resmi daveti üzerine Kahire'ye gitti.

Heyette SDG'ye bağlı "Demokratik Suriye Meclisi" temsilcisi olduğu belirtilen İlham Ahmed ve Riyad Derar yer aldı. PYD'li isimler Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile kendi ofisinde bir araya geldi.

Öte yandan PYD'li heyet yalnızca Kahire'ye gitmiyor. Heyetin, Suudi Arabistan ve Ürdün'de de gizli görüşmelerde bulunduğu biliniyor. Yine başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez'den Suriye'nin kuzeyine giden temsilcilerin PYD'lilerle ve Arap ve Kürt aşiret liderleriyle görüştükleri biliniyor.

1324456
21 Aralık tarihindeki Kahire görüşme

5da255cd2269a21c7c608d3d (1)
Ekim ayındaki Kahire ziyareti

"BİZ DE MUHALEFETİN TOPLANTISINDA BULUNMAK İSTİYORUZ"

Rûdaw'a konuşan PYD'li isimlerden Emine Omer, “Üçüncü Kahire toplantısında DSM esas rollerden birini üstlenecek. Onlar da (Mısır ve Suudi Arabistan) MSD'nin bu toplantıya (Suriye muhalefetinin toplantısı) başlıca taraflardan biri olarak hazır bulunmasını destekliyor. Biz de toplantıda daha güçlü yer almak, hazırlık komitesine katılmak istiyoruz” dedi.

ENKS ÜYESİ: MISIR ve SUUDİ ARABİSTAN İLE GÖRÜŞÜLEBİLİR

Suriye muhalefeti içerisinde yer alan ve son günlerde PYD ile aralarındaki uzlaşmayla gündeme gelen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı üyesi Nimet Davut da Arap devletlerinin Kürt meselesinin çözümüne daha olumlu baktığını belirterek, “Suudi Arabistan ve Mısır'ın Suriye'de Kürt sorununun çözümüne yaklaşımı olumluydu, ılımlıydılar. Dolayısyla bu tavrın sonuç vermesi için kendileri ile daha fazla görüşülebilir” diye konuştu.

PYD MUHALEFET Mİ?

Bunun yanı sıra PYD ve onun başını çektiği SDG'nin Suriye'de muhalefet olup olmadığı savaşın başından beri tartışılıyor. Diğer muhalif gruplara göre Şam ile temasını hiç kesmeyen ve başta "özerklik" olmak üzere kendi kazanımları için müzakereler yürüten SDG'nin aynı anda hem Körfez ülkeleri, hem Rusya hem Avrupa hem de ABD ile sürdürdüğü ilişkiler nedeniyle Esed rejimiyle devam eden müzakerelerin durdurulduğu biliniyor. Gerekçeyse PYD'nin çelişkili adımları.

(Haberlere gitmek için fotoğraflara tıklayınız

1325753

1324745_4

Haber Ara