Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

Kürt Ulusal Konseyi ENKS'ten PYD açıklaması

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Ayn El Arab'da (Rojava) PYD ile birlik için henüz hiçbir adımın atılmadığını açıkladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-29 11:20:08

Kürt Ulusal Konseyi ENKS'ten PYD açıklaması

Kamışlı'daki Kürt gruplarla bir toplantı düzenleyen ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Muhammed İsmail, PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yaptıkları toplantıdan sonra iki grup arasında birlik için henüz adım atılmadığını açıkladı.

PYD-ENKS ARASINDA UZLAŞI

Nerina Azad internet sitesinde yer alan bilgilere göre ENKS heyeti, PYD'li Mazlum Kobani'yle Kasım ayında bir araya gelmişti.

Yine örgütün önemli isimlerinden Salih Müslim de “Biz PYD olarak her zaman bunu talep ediyorduk. Erbil ve Duhok'ta her zaman birlik mesajları verdik. Bu birlik projelerinin liderleri Kürdistan Bölgesi'nin yöneticileridir. Bu konuda olumlu destek veren herkese teşekkür ederiz” demişti.

PYD'ye bağlı yönetim de, kontrol altında tuttuğu alanlarda ENKS'nin siyasi faaliyetlerinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığını ve soruşturma dosyalarının iptal edildiğini duyurmuştu.

ENKS KAPATILAN OFİSLERİNİ TEKRAR AÇACAK

Bu kapsamda, PYD/YPG/PKK işgalindeki bölgelerde örgütün daha önce kapattığı ENKS ofisleri yeniden açılarak, faaliyetlere başlayacaklarını kaydetti.

GÖZALTINDAKİ ENKS MENSUPLARI BIRAKILACAK

Anlaşma gereği YPG/PKK'lı teröristlerin gözaltında tuttuğu ENKS'liler de serbest kalacak. Ayrıca ENKS'ye bağlı Suriyeli Peşmergelerin bölgeye girmesine izin verilecek.

3 ÜLKE ARA BULUCULUK YAPTI

Taraflar arasındaki sorunların çözülmesi için yürütülen görüşmeler son bir ayda ABD, Rusya ve Fransa'nın ara bulucuğuyla hızlanmıştı. Üç ülke YPG/PKK'ya, ENKS ile anlaşması durumunda bölgedeki varlığını daha kolay meşrulaştıracağını telkin ediyordu.

YPG/PKK, Suriye'nin kuzeyini işgal ettikten sonra muhalif ENKS üyelerinin faaliyetlerini engellemiş, silahlı unsurlarını tasfiye ettirmiş ve siyasi mensuplarının birçoğunu tutuklamıştı. Terör örgütü, ENKS ofislerine de kilit vurmuştu.

 

Haber Ara