Dolar

32,5737

Euro

34,9499

Altın

2.445,59

Bist

9.716,77

Suriye Alevileri Esed’den uzaklaşıyor

Baas rejimi lideri Esed idaresi altındaki Aleviler, bir belge yayınlayarak Esed’e uzak durduklarını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-03 11:39:32

Suriye Alevileri Esed’den uzaklaşıyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Suriye Alevilerinin Baas rejimi liderine mesafeli durduklarını açıkladıkları sekiz sayfalık belge, BBC tarafından elde edildi ve ayrıntıları kamuoyu ile paylaşıldı.

Sekiz sayfalık belgede Suriye'nin geleceği için de seküler bir Suriye istediklerini belirten Suriye Alevileri Müslümanlara, Hıristiyanlara ve diğer dinlere mensup olanlara eşit davranıldığı bir Suriye istediklerini söylüyor.

Gerek Beşar Esed gerekse babası Hafız Esed zamanında idari ve askeri kadrolarda Alevilerin hakim olmasına rağmen gelecekte Suriye için istedikleri idarenin “sadece demokrasi ve temel insan haklarına dayanan bir idare” olduğunu açıkladılar.

Belge dışında BBC'ye açıklamalarda bulunan Suriyeli Alevilerin liderleri “Aleviler, rejimin işlediği suçlara ortak edilmemeli” dedi.

Belgeyi hazırlayan liderler, bu belge ile savaş öncesinde Suriye nüfusunun %12'sini teşkil eden Alevilerin, Baas rejimi ile aralarında bulunduğuna inanılan ‘göbek bağı'nı keserek kendilerini Baas rejiminden ‘özgürleştirmeyi' amaçladıklarını belirtti.

Haber Ara