Dolar

32,5555

Euro

34,9598

Altın

2.459,04

Bist

9.885,69

Şam’dan, Kürt gruplarına büyük tepki: Ayn İsa Kongresi vatana ihanet

Suriye devlet ajansı SANA, Tel Abyad’ın Ayn İsa ilçesinde ABD ve Batılı sponsorların desteğiyle Kürt gruplarının düzenlediği kongreye, Şam yönetiminin tepki gösterdiğini ve bu durumu ‘vatana ihanet' olarak tanımlandığını aktardı. Rusya da, kongrenin, Astana sürecini baltalamaya yönelik olduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-05 11:26:37

Şam’dan, Kürt gruplarına büyük tepki: Ayn İsa Kongresi vatana ihanet

Başını Kürt gruplarının çektiği Suriye Demokratik Güçleri'nin(HSD), ABD ve Batılı sponsorların desteğiyle ülkenin kuzeyindeki Tel Abyad'ın Ayn İsa ilçesinde, gerçekleştirdiği Kongre'ye, Şam rejimi ve Rusya büyük tepki gösterdi.

ŞAM: VATANA İHANET

Suriye devlet ajansı SANA dışişleri bakanlığına dayandığı haberinde, ülkenin kuzeyindeki Tel Abyad'ın Ayn İsa ilçesinde düzenlenen kongreye, Şam yönetiminin tepki gösterdiğini ve bu durumu 'ihanet' olarak tanımlandığını aktardı. Haberde Arap kabilelerin toplantıya katılmadığı iddia edildi.

Ayrıca Şam yönetiminden yapılan açıklamada, "Bu tür toplantıları organize edenlerin siyasi ve etnik kökeni her ne olursa olsun, bu durum onların ihanetinin açık ve somut göstergesidir." denildi.

HDS KOMUTANI: ŞAM YÖNETİMİ
BİZİ TANIMALI

Cuma günkü toplantıda konuşan HSD Komutanı Mazlum Kobani ise, 'Suriye yönetiminin ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt otoritesinin yanı sıra HSD'nin "özel statüsünü" ve IŞİD karşıtı savaştaki rolünü tanıması gerektiğini' belirtti.

İç savaşın patlak verdiği 2011'den önceki duruma geri dönüşün artık mümkün olmadığını vurgulayan Mazlum Kobani, “Kürtlerin haklarını tam olarak tanımadan demokratik ve çoğulcu bir Suriye'ye ulaşmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

03 Mayıs'ta Demokratik Suriye Meclisi (MSD) tarafından Tel Abyad'ın Ayn İsa ilçesinde, “Suriyeli aşiretler toplumu koruyor, toplumsal sözleşmeyi savunuyor” sloganıyla Suriyeli Aşiretler Çalıştayı düzenlenmişti.

Şam yönetimi, IŞİD'in artık ortadan kaldırıldığını ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (HSD) kontrolü altında tuttuğu yerleri merkezi hükümetin kontrolüne geri vermesi gerektiğini savunuyor. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun destek verdiği HSD, mart ayında IŞİD'le mücadelenin sona ermesinin ardından Şam yönetim ile diyaloğa geçtiklerini bildirmişti.

RUSYA DA TEPKİ GÖSTERDİ:
WASHINGTON DELEGELERE
RÜŞVET VERDİ

Bu arada Rusya da, Rakka'nın Ayn İsa kasabasında Batılı ülkelerin desteğini alan bazı Kürt liderlerin girişimiyle düzenlenen kongreye tepki gösterdi. Arap temsilcilerin kongrede düşük katılım sağladığını ve bu nedenle 'sözde kongre' organizatörlerinin etkinliğin statüsünü 'konferans' düzeyine kadar indirmek zorunda kaldığının altını çizen bakanlık, "Fırat'ın doğusundaki birçok Arap aşiretinin lideri 'kongre' fikrine sıcak bakmadığı için Washington, delegelere rüşvet verilmesi için önemli miktarda kaynak aktardı.Bilindiği üzere, organizatörler, kötü bilinen El Hol kampı da dahil olmak üzere, çeşitli kamplardan, hayatlarını kurtarmak için her şeyi yapmaya hazır olan açlığın pençesindeki sığınmacıları katılımcı yapma fikrini reddetmedi" ifadelerini kullandı.

‘KONGRE, ASTANA SÜRECİNİ
BALTALAMAYA ÇALIŞIYOR'

"Bu etkinliğin ülkeyi parçalamaya yönelik olduğu, BM tarafından açıklanan Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunmasına ilişkin ilkeleri ciddi şekilde ihlal ettiği aşikar. Yeni gerilim dalgasına yol açacak bu etkinlik, ulusal uzlaşı sağlamaya imkan sunan kırılgan yapıyı yıkacak" diye devam eden Rus Dışişleri, etkinliğin uluslararası toplumun, BM'nin ve Astana sürecindeki garantör ülkelerin krizi kısa süre içinde çözmeye yönelik çabalarını da baltalama amacı taşıdığını vurguladı. 

Haber Ara