Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Virüsün sizi yıkmasını beklemeyin

Koronavirüsün insana ilk bulaşından bulguların başlamasına kadar geçen kuluçka süresi sıklıkla 4 ile 5 gün olmakla birlikte 2 gün kadar kısa 14 gün kadar uzun olabiliyor. Kimi ayakta kimi yatarak geçiriyor. Durumunuz ağırlaştıktan sonra hastaneye gitmeniz ise ölüme davetiye çıkarıyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-06 21:17:22

Virüsün sizi yıkmasını beklemeyin

Toplum olarak virüse karşı önemli bir sınav veriyoruz Tabi bu sınavın bedeli de çok ağır. Hergün yüzlerce insanımızı kaybediyoruz. Hastaneler yoğun mesai içerisinde, sağlık çalışanları ise gece gündüz hizmet vermekte.Vatandaşlar olarak bizlerin de bu süreçte daha özverili ve bilinçli hareket etmesi kaçınılmaz....

Koronavirüsün insana ilk bulaşından bulguların başlamasına kadar geçen kuluçka süresi sıklıkla 4 ile 5 gün olmakla birlikte 2 gün kadar kısa 14 gün kadar uzun olabiliyor. Kimi ayakta kimi yatarak geçiriyor.
Durumunuz ağırlaştıktan sonra hastaneye gitmeniz ise ölüme davetiye çıkarıyor
Bulaş ile birlikte koronavirüsle mücadelede yapılması gereken tam olarak yapıldığında hayat kurtarıcı fonksiyona sahip

Evde bireysel tedavi olmaz

Koronavirüs evde bireysel çabalarla tedavi edilemez. Testiniz pozitif ise, sepmtomlarınızın şiddeti ne olursa olsun, hastane ortamında, sizin için ayrılan özel servislerde ve izole şekilde hekim gözetiminde tedavi uygulanır.Coronavirüs testi negatif ve semptomlarınız var ise, hekim denetiminde ve hekiminizin hazırlayacağı tedavi protokolü çerçevesinde, ev ortamında, 14 gün boyunca ve izole şekilde bir tedavi planı uygulanıyor. Böyle bir durumda sosyal izolasyon kaçınılmaz derecede ciddi önem taşır ve mutlaka uyulması gereken bir kural.

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız yardım alın

Hastalığınız kötüleşiyorsa veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız acil tıbbi yardım alın. Ayrıca herhangi bir hastaneye gidene kadar kendinizi izole edin ve hemen bir yüz maskesi takmayı ihmal etmeyin.Randevu alma esnasında Koronavirüs enfeksiyonu olduğunuza dair şüpheniz olduğunu mutlaka hastane yetkililerine bildirin.Özellikle nefes alıp vermenizde ve akciğerlerinizde bir sorun gözlenirse hastaneye yatışınız yapılır ve gözlem altına alınırsınız.
Daha iyi nefes almanıza yardımcı olmak için size oksijen verilebilir.Bazı özel ilaçlar ile solunum yollarındaki kaslar gevşetilerek akciğerlere hava akışının arttırılması sağlanmaya çalışılabilir.

Solunum cihazına ihtiyaç hali

Kovid bağışıklık sistemini tehlikeye attığı için sağlık personeli sizi ikincil enfeksiyon belirtileri açısından izlemeye devam eder. Hastalık ilerler ve akciğerlerinizde hasar oluşturmaya devam ederse, Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu gelişebilir, bu da solunum yetmezliği anlamına gelir ki tedavinizin devamı için tıbbi solunum cihazına ihtiyaç duyulabilir. Virüs vücudunuzda hala artan şekilde devam ediyor ise sepsise neden olabilir. Sepsis, enfeksiyona karşı vücudun verdiği tepki ile oluşan ciddi bir tıbbi durumdur.

Vücut ne tepki veriyor?

Kovid şüphesi ve/veya tanısı nedeniyle hastaneye yatırılırsanız, iyileşene ve taburcu edilene kadar birkaç hafta hastanede kalmanız gerekebilir.Coronavirüs'e vücudun verdiği yanıt çok hafif veya çok ciddi arasında değişebilir. Tüm vakaların acil tıbbi müdahale gerektirmediğini bilmek ve anlamak önemli.Bazı Koronavirüslü vakalar, farkına varmadan atlatabilir. Yani bu hastalığı ayaktan, anlamadan geçirebilirler.Herkes Coronavirüs enfeksiyonu olabilir ancak en fazla risk altında olan ve tıbbi destek için hastaneye yatırılması gerekenler risk grubu olarak belirtilen yaşlı kişiler, kronik hastalığı olanlar (diyabet, akciğer veya kalp hastalığı gibi) ve bağışıklığı zayıf olanlardır.

Hayat kurtarıcı anlar

Tüm önlemlere rağmen virüs vücuda girmişse de semptomları hissettiğiniz andan itibaren hekiminize başvurmanız ve de uygulanan tedavi protokolüne tam uyum sağlamanız bu süreci atlatma aşamasında çok önemli rol oynamakta ve hatta hayat kurtarıcı anahtar rol almaktadır. Son dönemde vefatlara bakıldığında hastaların durumları çok ağır olmadan sağlık kuruluşuna gitmemeleri. Ki hastalık ağırlaştığı zaman hastanede yoğun bakıma kaldırılıyorlar ve ciddi sağlık sorunları ile hatta ölümlerle karşılaşılıyor. Mümkün olduğunca ağır tabloya girmeden sağlık kuruluşlarında yatar pozisyonda olmanız kaçınılmaz.

Gebeleri nasıl etkiliyor?

Gebelikte virüse yakalanmak; Düşük yapma,Ölü doğum,Düşük doğum tartısı ve hamileliğin ilk üç ayında yüksek ateş geçirenlerde yapısal anomalilere neden olabilir. Kovid-19 testi pozitif gelen gebelerden ek semptomu olmayan ve yandaş hastalığı bulunmayanlar evlerinde izole edilerek takip ve tedavi edilebilirler. Kovid-19 testi pozitif gelen gebelerden orta veya şiddetli bulguları olanlar ya da klinik olarak daha belirgin hastalık bulguları gösterenler hastaneye yatırılarak tedavi edilirler.

Anneden bebeğe geçer mi?

Anneden bebeğe geçiş olgular bazında tanımlanmış olmakla birlikte direkt geçiş oranı ve bebek üzerindeki etkileri net olarak bilinmemekte.Yenidoğanlara bulaşın doğum sırasında mı, doğum sırasında mı, yoksa yenidoğan maruziyetinin bir sonucu mu olduğu net değildir. Bugüne kadar, Kovid -19'un fetüste yol açtığı teratojenik etkilere dair hiçbir kanıt bildirilmemiştir. Kovid-19 enfeksiyonu emzirme için bir kontrendikasyon değil. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda anne sütünde koronavirüs tespit edilmedi. Emzirme, bebek için koronavirüse karşı antikor sağlaması muhtemel olduğundan teşvik ediliyor.Alternatif olarak, anneler bir göğüs pompası kullanabilir ve sağlıklı bir bakıcı, anne karantinadan çıkana kadar bebeği biberonla besleyebilir. Göğüs pompasının tüm bileşenleri, pompalama seansları arasında iyice temizlenmelidir.

Haber Ara