Dolar

34,9491

Euro

36,7228

Altın

2.989,28

Bist

10.125,46

Topuk ağrısı neden olur? Topuk ağrısı için hangi doktora gidilir, hangi bölümden randevu alınır?

Bazen sebepsiz yere, bazen uzun süre ayakta kalmamızdan ötürü, bazen de yanlış ayakkabı tercihinden sonra topuk ağrısı yaşayabiliriz. Peki topuk ağrıları neden olur? Topuk ağrısının altında yatan sorunlar farklı olabilir. Genellikle topuk ağrıları 'topuk dikeni' denen bir oluşumdan kaynaklanmaktadır. Topuk ağrısından muzdarip olanlar da topuk ağrısı için hangi doktora gidilir, topuk ağrısı için hangi bölümden randevu alınır sorularını soruyor. Topuk ağrısı içi ilk başta ortopedi ya da fizik tedavi bölümünden randevu alınmalıdır. Peki topuk dikeni nedir? Topuk dikeni neden oluşur?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-17 17:42:37

Topuk ağrısı neden olur? Topuk ağrısı için hangi doktora gidilir, hangi bölümden randevu alınır?

Çağımızda insanların büyük bir kısmı hareketsiz yaşamın etkisi altında. Hareketsiz yaşam da birlikte obezite başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bunun tam tersi olarak bazen fazla hareketli olan ve ya ayakta fazla duran kişilerde topuk ağrısı görülebilir. Topuk ağrısı çeken insanlar toğuk ağrısı neden olur, topuk ağrısı nasıl geçer gibi sorulara yanıt arıyor.

Topuk ağrısı neden olur?

Topuk ağrısı, temel olarak topuk kemiğinin herhangi bir bölgesinde hissedilen aralıklı veya sürekli ağrılar olarak tanımlanabilir. Birçok nedenden kaynaklı olabilen bu ağrılar topuğun üzerine ağırlık vermek, yürümek veya dokunmakla şiddetlenebilir, bazı durumlarda ise dinlenme halinde dahi ortaya çıkabilir.

Ağrının tarzı ve hangi durumlarda hissedildiği, nedeninin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Herhangi bir spor aktivitesi, kaza ya da darbe sonrasında oluşan topuk ağrıları kemiğin hasar görmüş olma ihtimalini güçlendirir. Bunun yanı sıra ileri yaştaki bireylerde görülen ağrıların kemik hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkma ihtimali yüksektir.

Topuk ağrısı sorunu yaşayan ve istirahate rağmen iyileşme hissetmeyen hastaların sağlık kuruluşlarına başvurması ve muayeneden geçmesi gereklidir. Yapılacak muayene ve tanı tetkikleri neticesinde topuk ağrısına yol açan sorun tam olarak tespit edilerek tedavi planı yapılabilir.

Topuk ağrısı için hangi doktora gidilir

Topuk ağrısı yaşayan insanlar topuk ağrısı için hangi doktora gidilir sorusunu soruyor. Touk ağrısı için öncelikle bir ortopedi doktorundan randevu almakta fayda var. Ağrının nedenine göre başla bölümlere de sizi yönelendirebilir. Topuk ağrısı fizik tedavi ile de geçerken bazen de ilaç ve cerrahi müdahale gerekebilir. 

Topuk ağrısı neden olur?

Topuk ağrısının oluşmasının altında yatan neden iyi araştırılmalıdır. Topuk ağrısı bazen aşağıdaki nedenlerden dolayı ortaya çıkmış olabilir;

Topuk dikeni oluşması,
Romatizmal artrit,
Gut hastalığı,
Yaralanmalar,
Tendon iltihapları,
Ayakkabı seçimlerinin yanlış yapılması,
Topuk altında bulunan kesesinin iltihaplanması,
Aşil krişinde oluşan iltihap meydana getirebilmektedir.

Evde topuk ağrısı nasıl geçirilir?

Evde topuk ağrısının geçirilmesi için doğal yöntemler kullanılabilir. Özellikle topuklardaki ağır travmalarda vazelin ve kırmızı biber karıştırılıp günde 2 defa topuklara masaj ile uygulanır. Bir süre sonra topuklardaki ağrıyı da giderecektir. Çoğu kişi topuk ağrısına ne iyi gelir diye merak ediyor.

Topuklarda meydana gelen ağrı kontrolü ve kas yırtıklarına çözüm amacıyla arnika merhemi ve zeytinyağı karıştırılmalıdır. Bu karışım ise günde 2 kez topuklara masaj yapılarak uygulanır. Bu şekilde topuk ağrılarına kalıcı çözümler de bulunabilir. Şiddetli topuk ağrısı çeken kişilerde zeytinyağı ve karanfil yağı karıştırılıp topuklara masaj ile uygulanır. Bu doğal yöntemler ile topuk ağrıları da giderilebilir.

Hafif ağrılı bir topuk ağrısında ise buz kompresi uygulanabilir. Ya da bir kova ilik suya yarım kilo epsom tuzu eklenerek masaj yapılabilir. Ayakları rahatlatmak için ılık suya ayaklar batırılarak nane yağı sürülebilir. Düzenli olarak topuklara masaj yapılması tavsiye edilir.

Topuk dikeni nedir?

Topuk dikeni, topuk kemiğinde gelişen sivri uçlu kemik büyümeleridir. Kalkaneus olarak adlandırılan topuk kemiğinin altında kalsiyum birikintilerinin oluşturduğu yapılardır. Röntgen filminde, topuk dikeni 1 - 1,5 cm kadar çıkıntı şekilde görülebilir. Röntgende görünür kanıt olmadığında durum bazen "topuk dikeni sendromu" olarak isimlendirilebilir.

Topuk dikeni altta yatan bir sağlık sorununa bağlı olarak gelişebileceği gibi bağımsız olarak da görülebilir. Topuğun önünde ayak kemerinin hemen altında ya da topuğun arkasında bulunabilir. Topuğun arkasında gelişen topuk dikeni sıklıkla aşil tendonunun iltihaplanması ile ilişkilendirilir. Aşil tendiniti olarak bilinen bu iltihabi durumda ayağın ön kısmına basınç uygulanması hassasiyet ve topuk ağrısında artışa neden olur. Topuğun ön kısmında görülen topuk dikeni ise sıklıkla plantar fasiit ile ilişkilidir. Plantar fasiit, ayağın altından geçen ve topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayarak plantar fasya adı verilen fibröz bağ dokusunun ağrılı bir iltihabıdır.

Haber Ara