Dolar

32,2179

Euro

34,6548

Altın

2.391,05

Bist

10.214,01

Sıcak çay kansere neden oluyor

Doğu Anadolu Bölgesinde sıklıkla görülen yemek borusu kanseri nedeniyle bilim insanları yeni bir çalışma yaptı. Yapılan çalışmalara göre sıcak çayın kanser üzerindeki etkileri ortaya çıktı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-27 14:26:38

Sıcak çay kansere neden oluyor

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Eroğlu, Doğu Anadolu'da sık rastlanan yemek borusu kanseri üzerine farklı üniversitelerden 4 akademisyen ile yeni bir çalışma yaptı.

Söz konusu çalışmada, 25 yıldır yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ile 720 kadının verileri toplandı. Buna göre hastalardan yüzde 85'inin çayı çok sıcak içtiği bilgisine ulaşıldı. Kansere sıcak çayın yanı sıra genetik faktörler, sebze ve meyveden fakir diyet, sigara ve alkol gibi durumların da etkilediği ortaya kondu. Bu çalışma, Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlandı.

Çay hangi sıcaklıkta içilmeli?

Prof. Dr. Atilla Eroğlu, AA muhabirine, çayın çeşitli faydalarının yanı sıra vücuda bazı zararlarının da olduğunu söyledi. 94-95 derece kaynamış olan suyun bardağa döküldükten ve içine şeker atılıp karıştırıldıktan sonra 83-85 dereceye kadar düştüğünü ifade eden Eroğlu, "Bu sıcaklıktaki çay bile eli yakar. Önerimiz, literatürün de söylediği, günde 5-6 bardak hafif ılıtılmış çay içilmesi ama sıcak çay içmeyin. Sıcak çay kanser yapıyor. Özellikle ağız, yutak ve yemek borusu kanserinin bölgede en sık görülmesinin sebebi sıcak çay tüketimi." sözlerini dile getirdi.

Eroğlu konuşmasına; "Sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ediyor ve kansere sebep oluyor. Çayın 65 derecenin altında içilmesi gerekli. Bardağa koyduktan sonra çayı 3-4 dakika bekletelim. 25 yıl süren bilimsel çalışmamızda, çayın etkileri ve bölgemizde yemek borusu kanserlerinin fazla görülmesini araştırdık, en önemli sebebin sıcak çay tüketimi olduğunu, 85 derecenin üzerinde içilen çayın 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla 8 kat daha yemek borusu kanserini artırdığını bilimsel veri olarak tespit ettik. Lütfen çayı hafif ılıtıp için." sözleriyle devam etti.

Çayın zararları ve yararları

Çayın sıcak tüketiminin yanı sıra yararları ve zararları da göz önünde bulundurulmalı. Çay doğru bir şekilde demlenmeli ve uygun ısıda tüketilmelidir.

Doğru şekilde demlenen ve tüketilen siyah çay kanser ile mücadelede önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda kemiklerin kuvvetlenmesi, enfeksiyonun giderilmesi, karaciğer detoksu ve hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı olur.

Çin'de yararlı Hindistan'da zararlı

Çin'de yapılan bir araştırmaya göre çay tüketimi oldukça yararlı iken Hindistan'da yapılan benzeri bir araştırmaya göre çay tüketimi oldukça zararlıdır. Bu iki araştırmaya bakıldığında çay tüketimine dair ufak bir nokta göze çarpmaktadır: Çay demleme şekli.

Çin'de kaynamış su bitkinin üzerine konduktan sonra suya bitkinin özünün geçmesi beklenir. Çay ılık bir şekilde tüketilir. Hindistan'da ise ülkemizde yapıldığı gibi bitki uzun süre suyun içerisinde kaynatılır ve sıcak tüketilir.

Dolayısıyla sadece çayı sıcak tüketmek değil demleme usulü ndeki yanlışta çayı zararlı hale getirmektedir.

Doğru çay demleme yöntemi

Çayın demlenme amacı, bitkinin yapraklarının suyla temas ettikten sonra aromatik bileşenlerini ve kafein içeren uçucu yağlarını serbest bırakarak suya aktarmasıdır. Bitkinin miktarı ve suya olan oranı da önemli kriterler arasındadır. Çay demleme ölçüsü ortalama 1 litre suya bir ya da iki yemek kaşığı çay olacak şekilde standart hale getirilebilir.

Kaynatmış olduğunuz suyu 1-2 dakika daha kaynatmaya devam edin. Daha sonra küçük demliğin içerisine sıcak su ilave edin ve üzerine çay yapraklarını ilave edin. 5-10 dakika dinlendirmiş olduğunuz çayı, ılık bir hale geldikten sonra tüketin.

 

Haber Ara