Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Sepsisin tehlikeleri ve erken müdahale: 13 Eylül dünya sepsis günü

Sepsis farkındalığını artırmak için bugün Dünya Sepsis Günü! Bu ölümcül hastalık hakkında bilinçlenin, erken teşhis ve tedavi hayat kurtarabilir.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-09-13 14:09:07

Sepsisin tehlikeleri ve erken müdahale: 13 Eylül dünya sepsis günü

Bugün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 13 Eylül, 'Dünya Sepsis Günü' olarak belirlenmiş olup, sepsis hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sepsis, halk arasında 'kan zehirlenmesi' olarak bilinen ve potansiyel olarak ölümcül olabilen bir hastalıktır.

SEPSİS HASTALIĞI NEDİR?

Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı aşırı tepki vermesi sonucu gelişir ve ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur. Genellikle bakteriyel enfeksiyonlar bu durumu tetikler, ancak virüsler, mantarlar ve parazitler de sepsise yol açabilir. Bu hastalık, vücutta iltihaplanma yanıtını başlatarak organların işlevini engelleyebilir.

SEPSİSİN BELİRTİLERİ

Sepsis hastalığının en belirgin semptomu yüksek ateşken, bazı hastalarda vücut ısısında anormal düşüş de görülebilir. Kalp atış hızında artış, nefes alma güçlüğü ve artan solunum hızı da diğer belirtilerdir. Ayrıca, kafa karışıklığı, bilinç bulanıklığı, ciltte döküntü ve renk değişiklikleri de sepsisin işaretleri arasında yer alır. Aşırı yorgunluk, kusma, mide bulantısı, düşük kan basıncı, baş dönmesi ve idrar azalması gibi durumlar da sıklıkla gözlemlenebilir.

SEPSİS ŞÜPHESİ DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Sepsis belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Doktorunuza sağlık geçmişiniz, mevcut hastalıklarınız, alerjileriniz ve kullandığınız ilaçlar hakkında bilgi vermelisiniz. Erken teşhis ve tedavi sepsisin ilerlemesini önler ve septik şok gibi ciddi komplikasyonları engelleyebilir.

DÜNYA GENELİNDE SEPSİS DURUMU

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl yaklaşık 50 milyon kişinin sepsis teşhisi aldığını ve 11 milyon kişinin septik şok nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirmiştir. Sepsis, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 20'sini oluşturuyor.

RİSKLİ GRUPLAR

65 yaş üstü bireyler, bağışıklık sistemlerinin yaşla birlikte zayıflaması nedeniyle daha yüksek risk altındadır. Yenidoğanlar ve bebekler de bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olması nedeniyle sepsise karşı daha hassastır. Diyabet, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanlar, kanser tedavisi görenler, organ nakli yapılmış kişiler ve hastane enfeksiyonlarına açık bireyler sepsis riski taşır. Açık yaraları olan kişiler de sepsise yakalanma riski taşır.

SON VİDEO HABER

Uçakta olay çıkarıp, 'Türkiye'yi satın alırım' diye tehdit etti

Haber Ara