Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Renkli Doppler Ultrason Nedir?

Ultrason görüntüleme tekniklerinden biri olan renkli doppler ultrason, damarlarda bulunan kan akışını tespit etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu işlem sırasında yüksek frekanslı ses dalgaları ile kişinin damarları görüntülenerek hem kan akışı izlenmekte hem de damarlarda meydana gelen daralmanın etkenleri de gözlemlenmektedir.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-16 12:20:53

Renkli Doppler Ultrason Nedir?

Renkli doppler ultrasın uygulaması özellikle hamilelikte sıkça kullanılan bir yöntem olup aynı zamanda beyin, karaciğer, genital organlar, boyun, kol ve bacak gibi vücudun pek çok farklı bölgesinde de kullanılmaktadır.

Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?

Bu işlemin özel bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Renkli doppler ultrason uygulaması sırasında ultrason çekilecek olan bölgeye jel sürülür ve prob cihazı gezdirilerek grafik ve resimler ekrana yansıtılır.

Karaciğer ve böbrek gibi karın içerisinde bulunan organların renkli doppler ultrason çekimlerinde ön hazırlık olarak hastanın ultrason çekimine aç gelmesi gerekir.

Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?

Bu işlem, başlıca tansiyon yüksekliği araştırmak amacı ile tercih edilen bir uygulamadır. Aynı zamanda tansiyon için böbreklerin, siroz vb. gibi hastalıklarını değerlendirmek için ve karaciğerin, hastada meydana gelen karın ağrısı için bağırsaklara kan taşıyan kan damarlarının incelenmesinde kullanılır.

Renkli Doppler Ultrasonografi Kullanım Alanları

Renkli doppler ultrasonografi uygulamasının kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamilelikte anne ve bebeğin sağlığının detaylı incelenmesinde
  • Bebeğin gelişimini takip etmek için
  • Fetal anomali,
  • Bebeğin rahimdeki duruş pozisyonu
  • Kalp ritmi bozuklukları
  • Enfeksiyon tespiti
  • Kas hastalıklarının incelenmesi
  • Böbrek, pankreas, dalak ya da karaciğerdeki kan akışı sorunları vb. gibi pek çok farklı kullanım alanı bulunmaktadır.

Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Hamilelikte gebeliğin ilk üç ayından itibaren uzman doktor gerekli görürse bebeğin gelişimi, anne ve bebek arasındaki damarsal iletişimin durumu vb. gibi pek çok durum renkli doppler ultrason inceleme ile gebeliğin her haftasında yapılabilmektedir.

Rahim Filmi Nedir?

HSG yani rahim filmi rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir yöntemdir. Kişiye uygulanan bu yöntem ile rahimde bulunan tüplerde söz konusu bir tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi sorunlar tespit edilebilmektedir.

Rahim Filmi Nasıl Yapılır?

İşlem sırasında görüntüleme cihazında görülen bir sıvı rahim ağzından rahim içine verilerek bu sıvının rahim içini ve tüpleri görünür hale getirmesi sağlanır. Yani rahim filmi işlemi ile rahim içi ve tüplerden görüntüler alınabilmektedir.

Rahim Filmi Sonrası

Hastaya uygulanan rahim filmi sonrasında işlem sırasında kullanılan ilacın bir kısmının geri boşalacağından dolayı hijyenik ped kullanılması gerekmektedir. İncelemeden sonra 1 ya da 2 gün sürebilen hafif kanama ve lekelenmeler meydana gelebilmektedir.

Rahim Filmi Ağrılı Bir İşlem Mi?

İşlem sırasında kadınlar ağrı ya da acı hissetmemektedir. Fakat rahim filmi sırasında kullanılan cihaz, doktor tecrübesi ile fiziksel ve psikolojik farklılıklara göre işlem sırasında hafif bir derecede adet sancısına benzer bir ağrı hissedilebilmektedir.

Rahim Filmi Ne Zaman Çektirilir?

Kadınlara uygulanan rahim filmi uygulamasının çekilebilmesi için en uygun ve önerilen zaman aralığı regl döneminin bitmesinin 4 ila 5 gün sonrasıdır.

Bilgisayarlı Tomografi Nedir?

BT veya bilgisayarlı tomografi uygulamasında bilgisayarlı bir röntgen prosedürü uygulanır. bu görüntüleme yönteminde vücut içindeki alanların resimleri ya da taramalarını oluşturmak için özel röntgen ışını kullanılır. Bilgisayarlı tomografi sırasında farklı açılardan çekilen görüntüler birleştirilerek kemik, damar ve yumuşak dokuların kesit görüntüleri oluşturulur.

Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Çekilir?

Rahat kıyafetler giyen ve rahat bir pozisyonda masada yatan hastaya uygulanan bilgisayarlı tomografi işlemi sırasında hastanın hareket etmemesi gerekir. Aksi taktirde elde edilen görüntülerin netliğinde sorun olabilmektedir.

Bilgisayarlı Tomografinin Avantajları Nelerdir?

Hastaya uygulanan bilgisayarlı tomografi uygulamasının hastaya sağladığı avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Görüntüleme işlemi kısa sürmesi nedeni ile kişilerin fazla vaktini almamaktadır.
  • Görüntüler ayrıntılı ve kesitler halinde elde edilir
  • Hasarlı dokular ve sağlıklı dokular hızla ayırt edilir
  • Damar, doku, kemik ve organların üç boyutlu olarak görüntülenebilmektedir.

Bilgisayarlı Tomografi Ne İşe Yarar?

BT, yani bilgisayarlı tomografi görüntülemeleri ile hastanın iç organları detaylı olarak görüntülenerek hastanın derin anatomik oluşumları görüntülenip mevcut sağlık sorunları belirlenmektedir.

Haber Ara