Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Raynaud hastalığı nedir?

Raynaud hastalığı nedir? Nasıl ortaya çıkıyor? Bu hastalığa yakalanlar el ve ayaklarında hissizlik mi yaşıyor?

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-26 13:07:55

Raynaud hastalığı nedir?

Raynaud hastalığı, el ve ayak parmaklarında aşırı büzülme nedeniyle kan dolaşımında meydana gelen bozukluk olarak bilinir. Raynaud sendromu hakkında bilgi almak isteyenler internette “Raynaud hastalığı nedir?” “Belirtileri nelerdir?” sorularını aratıyor. İşte detaylar…

Raynaud'un başladığının ilk işareti el ve ayak parmaklarında aniden oluşan renk değişikliğidir. İlk başlarda kan dolaşımı durmaya başladığı için ellerinizin rengi beyaza döner. Daha sonra ise kan dolaşımı yetersizliğinden morarmaya başlar.

Raynaud hastalarının en sık görülen semptomlarından biri, ellerinizin ve ayaklarınızın hiç ısınamadığı hissidir. Bu durum sıkışan kan damarlarının vücut ısısını koruduğu için ısınamama hissiyle ortaya çıkar. Raynaud hastalığının belirtileri üç şekilde ortaya çıkar. Birincisi, hastalarda sıcaklık 10 dereceye düştüğünde ve soğuk suda ellerde hemen morarma ve ağrı başlamasıdır. İkincisi ise duyarlı, hassas ve genç kadınlarda sıklıkla görülen heyecan durumudur. Üçüncüsü ise hormonlardır. Kadınlarda, erkeklerden 10 kat daha sık görülür. Belirtiler ergenlikten sonra ortaya çıkar ve menopozla azalır.

Dokuma hissi azalıyor

Vücudunuz kan akışını kestiğinde, bu bölgelerdeki dokunma hissinizi de otomatik olarak keser ki bu da hissizleşmesine neden olur. Kan akışı yeniden sinir uçlarını uyandırmaya zorlar; bu da can sıkıcı karıncalanma ve uyuşukluk hissini doğurur.

Raynaud Sendromu'na maruz kalan insanlar motor becerilerini kullanabilirler. Ama dokunmatik telefonda işlem yapmak ya da bir kitapta sayfa çevirmek gibi işlemlerde zorlanabilirler. Çünkü parmak hassasiyeti azalır.
Raynaud hastalığı havalı çekiç kullanan işçilerde, taş kesicilerde, sekreterlerde ve piyanistlerde ortaya çıkabilir. Bu olguların büyük bölümünde hastalığın nedeni parmakların sürekli titreşim etkisinde kalmasıdır.

Hastanın el ve ayaklarını travmalardan ve soğuktan koruması önerilir. Cerrahi tedavi ile sempatik sinir düğümle­rinin kesilerek çıkarılır.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara