Dolar

32,2727

Euro

35,0976

Altın

2.469,93

Bist

10.319,96

Sisi'nin adamının Gazzeliler üzerinden milyonlarca dolar vurgun yaptığı ortaya çıktı

Middle East Eye'ın (MEE) haberine göre, Mısırlı bir iş insanı ve Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin çalışma ortağı olan bir şirket, İsrail'in Gazze'deki saldırılarından kaçan Filistinlilerden günde yaklaşık 2 milyon dolar kazanıyor.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-05-02 11:38:44

Sisi'nin adamının Gazzeliler üzerinden milyonlarca dolar vurgun yaptığı ortaya çıktı

İsrail'in Gazzelileri sürmek istediği Sina bölgesinden bir kabile lideri ve iş insanı İbrahim Organi'ye ait firma olan Hala Danışmanlık ve Turizm Hizmetleri, Gazze'nin Refah sınırından Mısır'a geçen Filistinlilerden yetişkin başına en az 5.000 dolar, 16 yaş altı çocuklar için ise 2.500 dolar ücret alıyor.

Yalnızca son üç ayda şirketin savaşın yıktığı Gazze'yi terk etmeye çalışan çaresiz Filistinlilerden minimum 118 milyon dolar veya 5,6 milyar Mısır lirası kazandığı tahmin ediliyor.

Son aylarda Hala ve Organi hakkındaki uluslararası medya incelemelerine rağmen firma, ortalama günlük ücretlerin 2 milyon doları aşmasıyla Nisan ayında Filistinlilerden elde ettiği karını ikiye katladı.

MEE'nin Hala tarafından çevrimiçi yayınlanan seyahat listesi analizi, şirketin geçen ay "VIP listesi" aracılığıyla sınırı geçen yaklaşık 10.136 yetişkin ve 2.910 çocuktan en az 58 milyon dolar kazanmış olabileceğini ortaya koyuyor.

1_522

Organi, bir başkanlık kampanyası etkinliği sırasında projelerini Başkan Sisi'ye sunuyor, Mayıs 2014

Nisan ayında günlük ortalama 2 milyon dolar tutarın, Mart ayında tahmin edilen günlük kazancın kabaca iki katı olduğu görüldü.

Nisan ayında kaydedilen en büyük kâr, Hala'nın yalnızca Filistinli mültecilerden o gün en az 2,3 milyon dolar kazandığı Salı günü elde edildi.

Bu yılın sonuna kadar, eğer nisan ortalaması devam ederse, şirket, Hala'nın Gazze-Mısır sınırından naklettiği sözde VIP listesinden yarım milyar doların çok üzerinde kazanç elde edebilir.

Ekran Alıntısı_723

Şirketin Facebook sayfasından bir ilan

Hala'nın "VIP" transfer hizmeti ilk kez 2 Şubat'ta kayıtlara geçti.

Bundan önce, Filistinli ve Mısırlı kaynaklar, Filistinlilerin çıkışını gelişigüzel ve merkezi olmayan bir şekilde koordine etmek için çeşitli aracıların dahil olduğunu söyledi.

Şubat ayından önce, Hala işi tekeline alıp ücretleri standartlaştırana kadar Filistinlilerden Gazze'yi terk etmeleri için yetişkin başına 11.000 dolara kadar ücret alınıyordu.

Savaştan önce Hala, İsrail ile sınır olmayan tek kapı Refah üzerinden Gazze'den çıkan herkesten kişi başı 350 dolar ücret alıyordu, ancak Filistinliler için bu fiyat 14 kat arttı.

Hala'nın savaşın başladığı 7 Ekim ile Ocak sonu arasındaki kârına ilişkin kamuya açık bir kayıt yok.

Filistin'in Kahire büyükelçisi Diab Alluh'a göre savaşın başlamasından bu yana tahminen 80.000-100.000 Filistinli Mısır üzerinden Gazze'den kaçtı.

3_321

Arkasında Organi'nin fotoğrafı bulunan Sina Kabileleri Birliği'ne bağlı milis üyeleri

 

Hala ve diğer Organi şirketlerinin elde ettiği gelir, bilinen herhangi bir gözetime tabi değil ve paranın nereye harcandığını veya bundan kimin yararlandığını inceleyecek hiçbir kamu kaydı mevcut değil.

Mısırlı yazar ve Sina uzmanı Muhanned Sabri, Mısır devletinin Organi'nin Filistinlilerin çaresizliğinden yararlanmasını engellemek için hiçbir şey yapmamasının şaşırtıcı olmadığını söyledi.

MEE'ye konuşan Sabri, "Organi, Mısır'daki devlet ve askeriyenin sahip olduğu işletmeler ve onların politikaları için bir paravandır. O, bu karanlık, yozlaşmış makinenin cezasız çalışan bir dişlisidir" dedi.

Sabri'ye göre Organi'nin ticari faaliyetleriyle ilgili sorun, Mısır ordusunun kontrol ettiği daha büyük ve şeffaf olmayan bir ekonomik sistemin parçası olması.

Sistemi bir "kara kutu" olarak tanımlayan Sabri, yalnızca işleyişinin ayrıntılarının gizemli olmadığını, aynı zamanda Mısır'da hiç kimsenin bu konuda bilgi almasına bile izin verilmediğini söyledi.

Middle East Eye'ın daha önce bildirdiğine göre Organi, Mısır cumhurbaşkanı ve ordusunun müttefiki ve Sina yarımadasındaki en etkili kabile ve iş insanı olarak kabul ediliyor.

Ocak 2022'de Sisi, Organi'yi yarımadadaki inşaat faaliyetleri üzerinde münhasır kontrole sahip bir devlet kurumu olan Sina Kalkınma Otoritesi'nin üyesi olarak atadı.

Mısır güvenlik güçleri, Nisan ayı başlarında Organi ve şirketinin savunmasız Filistinlilerden kâr elde etmesini protesto eden aktivistleri gözaltına almıştı.

Bazıları gösterilere katıldıkları için “sahte haber yaymak” ve “terör örgütüyle işbirliği yapmak” suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

FİLİSTİNLİ MAĞDUR YAŞADIKLARINI ANLATTI

Mısır, Filistinlilerin sefaletinden çıkar sağladığı yönündeki suçlamaları defalarca reddetti.

Şubat ayında Dışişleri Bakanı Semih Şükri, hükümetinin Hala'nın talep ettiği geçiş transfer ücretlerine göz yumduğunu yalanladı.

Sky News'e verdiği röportajda konuyla ilgili iddialara cevap veren Şükri, hükümetinin "bu konuyu zaten araştırdığını ve bu tür faaliyetlere karışan herkesle ilgili harekete geçeceğini" belirterek şu uyarıda bulundu:

"Bu durumdan parasal kazanç elde etmek için hiçbir avantaj elde edilmemelidir"

Ancak iddiaların üzerinden iki ay geçmesine rağmen Hala şirketi, savaştan kaçan Filistinlilerden fahiş ücretler talep etmeye devam ediyor; bu da birçok insanı güvenliğe ulaşmaya yetecek kadar para toplamak için çevrimiçi finansman kampanyaları düzenlemeye zorluyor.

5_120

İbrahim Goma Selim Hasan el-Organi

Hala'nın ana şirketi Organi Group ve Mısır hükümeti iddialara dair henüz bir açıklama yapmadı.

Mısır'la olan Refah sınır kapısı, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşından kaçan Filistinlilerin tek kapısı oldu. İsrail, 7 Ekim'de Hamas'ın güney İsrail topluluklarına yönelik saldırısından bu yana Filistinli gezginlere diğer tüm kara geçişlerini kapattı.

Mısır hükümeti teorik olarak geçişi kontrol ediyor. Ancak uluslararası hukuka göre Gazze Şeridi'nin işgalcisi olan İsrail, insanların ve malların Refah üzerinden hareketine sıkı kısıtlamalar getiriyor.

Bu arada Organi'nin Hala gibi şirketleri, insanlardan ve kamyonlardan şeride girmeleri ve çıkmaları için binlerce dolar ücret alarak büyük karlar elde etti.

Ocak ayında, uluslararası bir yardım kuruluşu MEE'ye, ticari ve yardım geçişini kontrol eden Organi'ye ait başka bir firma olan Sons of Sinai'ye bağlı bir şirkete "yönetim ücreti" şeklinde kamyon başına 5.000 dolar ödemeye zorlandığını söyledi.

Yardım kuruluşu ödemeyi rüşvet olarak nitelendirdi ve Mısır devletini insani yardımdan vurgunculuk yapmakla suçladı.

İnsan hakları grupları, kısıtlamaların Gazze'deki Filistinlilerin durumunu kötüleştirdiği gerekçesiyle kınadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli araştırmacısı Amr Magdy, "Mısır'ın Refah üzerinden hareket özgürlüğüne yönelik uzun yıllardan beri uyguladığı kısıtlamalar, birçok aktörün seyahat etmek isteyen insanlara gaspçı ücretler dayatarak yağmacı davranışlarına izin verdi. Mısırlı yetkililer Hala şirketinin bu uygulamalarını araştırmalı ve insanların haklara saygılı, şeffaf bir sistem aracılığıyla seyahat edebilmesini sağlamalıdır." dedi.

2_549

Kuzey Sina'daki Sina Kabileleri Birliği'ne ait Mısır bayraklı bir araç

Ailesiyle birlikte Gazze'den Mısır'a giden bir Filistinli, sistemi "iğrenç sömürü" olarak nitelendirdi.

Filistinli mağdur, ailesinin birkaç hafta önce Gazze'yi terk etmek için Hala'ya onbinlerce dolar ödemek zorunda kaldığını söyledi.

Bu tutara, Hala'nın Kahire'nin Nasr Şehrindeki genel merkezine kaydolduktan sonraki üç gün içinde transferlerinin sağlanması beklenen hızlı hizmet için kişi başı ek 1.000 dolar da dahildi.

Ancak bu hizmet hiçbir zaman sağlanmadı ve aile, Gazze'den çıkmak için 25 günlük normal işlem süresini beklemek zorunda kaldı. Filistinli mağdur, Hala tarafından "aldatıldığını" hissettiğini söyledi.

Aile, Gazze'den çıkmadan önce çatışmalar nedeniyle iki kez yerinden edilmişti ve Refah'ta ikamet ediyordu. Evleri İsrail bombardımanında yerle bir oldu.

ABD'de yaşayan bir akrabası, çevrimiçi bir kitlesel fonlama kampanyası aracılığıyla ücretleri toplamalarına yardımcı oldu.

Filistinli mağdur, "Bu yürek parçalayıcı. Bu parayı evlerimizi yeniden inşa etmek için kullanabilirdik" dedi.

MiddleEastEye

Haber Ara