Dolar

34,8736

Euro

36,7156

Altın

3.035,88

Bist

10.124,00

‘Koronavirüsten ziyade domuz gribini konuşmamız lazım’

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, gün geçtikçe domuz gribi vakalarının arttığını belirterek, 'Koronavirüsten ziyade domuz gribini konuşmamız lazım' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-03 17:15:15

‘Koronavirüsten ziyade domuz gribini konuşmamız lazım’

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Virüs nedeniyle şimdiye kadar 521 kişi hayatını kaybetti.

"BİR ÖLÜM YAŞANDI"

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Türkiye'de koronavirüsü değil, domuz gribini konuşmak gerektiğini, yaklaşık 10 gün önce Diyarbakır'da bir vatandaşın domuz gribinden hayatını kaybettiğini söyledi.

"TURİSTLER ARACILIĞIYLA HIZLA YAYLIYOR"

Dünya gündeminde koronavirüsünden bahsedildiğini kaydeden Prof. Dr. Şenyiğit, bu virüsün turistler aracılığıyla hızla yayıldığını ve virüse bağlı ölüm sayısının da her geçen gün arttığını dile getirdi.

Gribin, nezlenin ileri evresi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şenyiğit, sözlerine şunları ekledi:

“Aslında grip bir virütik enfeksiyondur. Yani, gribal enfeksiyonlar, bunların farklı ad grupları vardır. Çoğu koronavirüs grubuna dayanıyor. İlk etapta insandan insana bulaştığı kabul edilmiyordu. Ama bugün için artık insanlardan insana bulaşıldığı da kabul ediliyor. Bu yüzden önemli bir risk gibi kabul edilebiliyor. Peki bizim için ülkemizde anlamı nedir, bence koronavirüsünden ziyade domuz gribini konuşmamız lazım. Bugün belli şehirlerde domuz gribi tekrar ortaya çıkmaya başladı. Domuz gribi ile ilgili Eğitim Araştırma Hastanesinde bir hastayı kaybettik. En son Batman'da bir hasta vardı. Bizde bu tehlike koronavirüsünden daha fazla.”

Gribal enfeksiyonun oluşturduğu komplikasyonların kişiyi öldürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, sözlerine şöyle devam etti:

"Tekrar söylüyorum bizim için çok önemli olan domuz gribidir. Özellikle risk altında olanların mutlaka aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Burada aşının önemine bir daha vurgu yapmak istiyorum. Son derece önemlidir aşı yapmak, çünkü aşı koruyucudur. 5 yaş altı vaka grupları, 65 yaş üstü vaka grubu, kronik hastalığı olanlar, dalağı alınmış olanlar, şeker hastalığı olanlar, bronşiti olanlar, asımı olanların mutlaka aşılarını yaptırmalarında büyük fayda var. Genellikle bu tür hastalarla temastan sonra 24 ile 48 saat içinde hafif bir kırgınlık başlar. Sonra hafif bir ateş, baş ağrısı, boğaz da yanma, halsizlik, takatsizlik. yüksek ateş ve daha sonra şuur kaybına kadar giden tablo meydana gelebilir."

Haber Ara