Dolar

34,8707

Euro

36,6764

Altın

3.040,35

Bist

10.058,47

İyi ve kötü huylu tümörlerle kritik mücadele

Ülkemizde tümörden ölüme en çok gırtlak ve soluk borusu, bronş, akciğer tümörü neden oldu. Tümörlerin iyi ya da kötü huylu olup olmaması ise kritik bir eşik...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-16 21:04:44

İyi ve kötü huylu tümörlerle kritik mücadele

Ülkemizde kanserle mücadele için yoğun bir tıbbi çalışma sürdürülmekte. İstatistiklere bakıldığında son on yıllık süreçte kanserden hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında önemli bir oranda artış olduğu görülüyor.Halk arasında ur olarak da tabir edilen tümöre karşı mücadelede kamu ve özel hastanelerde etkin tedbirler alınsa da ne yazık ki bu sorunun akıbetini frenleyebilmek için yapılabilecek yöntemler sınırlı sayıda.Bağırsak, Akciğer, mide, pankreas ve beyin tümörleri başta olmak üzere bu tümörlere karşı tıbbi arayış da sürüyor.Onkolojik çalışmalar ise gerek cerrahi gerekse ilaç tedavisi yönünden hız kazanmış durumda.

Tümörlerin ülkemizdeki yayngınlığı ise şu şekilde:

Ölümlerin yüzde 20'si tümör kaynaklı

Ülkemizde ölüm nedenlerinde ilk üç sıra 2018 yılında da değişmedi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi verilerine göre, ölüm vakalarının yüzde 38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 12,5 ile solunum sistemi hastalıkları takip etti.
Ülkemizde tümörden ölüme en çok gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğer tümörü neden oldu.
Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin toplam sayısı 2018 yılında 81 bin 129 oldu. Bu ölümlerin yüzde 30,8'i gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümöründen kaynaklandı.

Kalp hastalıkları yüzde 40

Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 39,7'sini iskemik kalp hastalığı oluşturdu. İskemik kalp hastalığından sonra sırasıyla yüzde 22,4 ile serebro-vasküler hastalık ve yüzde 8,3 ile hipertansif hastalıklar görüldü.

70'li yaşlar kritik süreç

Ölüm nedeni istatistikleri yaş gruplarına göre incelendiğinde; dolaşım sistemi hastalıklarının en çok 51 bin 376 kişi ile 75-84 yaş grubunda, iyi ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 23 bin 674 kişi ile 65-74 yaş grubunda olduğu görüldü.

Çorum risk altında

İkamet edilen illere göre ölüm nedenleri incelendiğinde ise karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor. 2018 yılında dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk 5 il şöyle sıralanıyor: Yüzde 48 ile Çorum, yüzde 47,2 ile Denizli, yüzde 46,7 ile Adana, yüzde 46,2 ile Çanakkale ve Afyonkarahisar oldu.

Kırklareli'de tümör yaygın

İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk 5 il ise şu şekilde sıralanmakta: yüzde 24,6 ile Kırklareli, yüzde 23,8 ile İstanbul, yüzde 23,2 ile Van ve Eskişehir, yüzde 23 ile Edirne oldu.

Kötü huylu tümör ölüm sayıları

Kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm sayılarından bazıları ise şu şekilde:
Gırtlak ve soluk borusu: 81129
Mide kötü huylu tümör: 6616
Kolon kötü huylu: 60302
Pankreas kötü huylu :4996

İyi ve kötü huylu tümör

İnsan, hayvan ve bitki dokularında hücrelerin anormal çoğalması ile meydana gelen şişler olarak tanımlanan tümör halk arasında ur olarak da tanımlanmaktadır.
Bütün canlılarda «hipertrofi» adı verilen organ büyüme ve genişlemeleri görülebilmekte. Ama bunlara ur denmez. Benler de ura benzeyen oluşumlardır. Urlar ikiye ayrılır. İyi huylu urlar çıktıkları dokunun özelliklerini korurlar. Zararsızdırlar. Kötü huylu urlar ise çevrelerindeki dokuyu tahrip ederek gelişirler. Yavrulama yoluyla vücudun diğer organlarına yayılarak riski artırmaktadırlar.

Kemoterapi ve radyoloji ne demek?

Tıbbi Onkoloji, kanserin ilaçla tedavisini yapan bilim dalıdır. Tıbbi onkoloji bir yandan kanser ilaçlarıyla kanser hastasını tedavi eder (kemoterapi), bir yandan da hastanın dahili problemlerini çözmeye çalışır.Kanser hastalarının büyük çoğunluğunda birinci tedavi tümörün ameliyatla çıkarılmasıdır.
Radyasyon Onkolojisi ise röntgen ışınlarını kullanan makinelerle çalışmaktadır. Ameliyat edilen bölgenin kanser hücrelerinden arındırılması için yapıldığı gibi, ameliyata uygun olmayan hastalarda doğrudan tümörü ışınlayarak kanseri yok etmeye çalışır.

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara