Dolar

34,9491

Euro

36,6176

Altın

3.013,77

Bist

10.058,63

Işık kirliliği hastalıkların en önemli sebebi

Işık kirliliği, uyku bozukluklarıyla çeşitli fiziksel ve ruhsal hastalıklara davetiye çıkarıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-13 19:32:09

Işık kirliliği hastalıkların en önemli sebebi

Dünya nüfusunun yüzde 83'ü, ışık kirliliğinden olumsuz etkileniyor.

Science Advances dergisinde yayımlanan çalışma, dünya nüfusunun yüzde 83'ünün geceleri doğal halinden yaklaşık 10 kat daha fazla aydınlık bir gökyüzünün altında yaşadığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, uydu verilerini ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki yaklaşık 21 bin yerleşim biriminden sağlanan Gökyüzü Kalitesi Ölçümleri'ni kullanarak geceleri yapay ışıklarla aydınlanan dünyanın haritasını çıkardı.

Işık kirliliğinin özellikle gelişmiş ülkelerde giderek artan bir sorun haline geldiğini vurgulayan araştırmacılar, en fazla ışık kirliliğinin Avrupa ve ABD'de yaşandığını belirledi.

Haritaya göre, Avrupa ve ABD'de yaşayanların yüzde 99'u ışık kirliliğine maruz kalıyor.

Geceleri en parlak gökyüzü Singapur, Kuveyt ve Katar'da gözlemlenirken Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Madakaskar'da yaşayanlar ise ışık kirliliğinden en az etkilenenler oldu.

Almanya'nın Potsdam kentinde bulunan Yer Bilimleri Araştırma Merkezi'nden Dr. Christopher Kyba, dünya nüfusunun yüzde 14'ünün yapay ışıklar nedeniyle gece görüşünü kullanamadığına dikkati çekti.

Arabaların farları ve ışıklandırılmış reklam panoları ışık kirliliğine yol açıyor

Çevredeki yapay ışıkların birçok farklı kaynaktan geldiğine işaret eden Kyba, "Sokak lambaları, bunların en bilineni. Evlerimizde ya da iş yerlerimizde pencerelerimizden yansıyan ışıklar da bu kaynaklar arasında yer alıyor. Arabalarımızın farları ve ışıklandırılmış reklam panoları da ışık kirliliğine yol açıyor. İnsanlar, artık gece çok parlak olduğu için gökyüzüne bakarken de renkli gündüz görüşünü kullanıyor." dedi.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara