Çalışanların en çok merak ettiği konulardan birisi de son dönem yasal çerçevesi tamamlanan ve vatandaşın istifadesine sunulan Tamamlayıcı sağlık sigortası. Bunun ne anlam taşıdığı merak konusu. Bununun dışında işgöremezlik gelirinin nasıl alınabileceği ve katılım payının ne şekilde düzenlendiği de sıkça sorulan sorulardan.
Yetişkin hasta alt bezi veya çocuk alt bezine devletin para ödeyip ödemediği de aydınlatılması gereken konulardan.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun da görüşü dahilinde bu konulara göz atmaya ne dersiniz?
İş göremezlik geliri nasıl kazanılır?
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az yüzde 10 azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
İş Kazası geçiren sigortalının, Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı'nın tespiti için priminin yattığı Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerinde bulunan İş Kazası Servislerine müracaat etmesi gerekiyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası nedir?
Kurum tarafından kapsama alınmayan, kapsama alındığı halde kısmen karşılanan, yani cepten ilave ücret ödenmesi yapılan ya da bireylerin daha yüksek standartlarda sağlık hizmeti talep ettiği durumlarda devreye giren özel sağlık sigortası türüdür.
Ülkemizde uygulanmakta olan genel sağlık sigortası tarafından karşılanmayan hizmetleri (estetik amaçlı müdahaleler, özel hastanelerde çıkan ilave ücretler gibi) kapsamaktadır.
Genelge ile hastalar tarafından cepten ödenen bu kısımların (hastalar tarafından istenildiği ve sigorta poliçesi satın alınması halinde) sigorta şirketleri tarafından hastanelere ödenebilmesinin yolu açılmıştır. Yani, sunulan sağlık hizmetlerine ait bedelllerden Kurum tarafından ödenmesi gerekenler Kuruma, hasta tarafından ödenen ilave ücret gibi bedeller ise sigorta şirketine fatura edilebilecektir.
Katılım payı nedir?
Katılım payı; sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutarı ifade etmekte olup, 5510 sayılı Kanunun 68 inci maddesi gereği Kurumumuzca belirlenmektedir.
Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinden,
Vücut dışı protez ve ortezlerden,
Ayakta tedavide sağlanan ilaçlardan
Yardımcı üreme yöntemi tedavisinden alınmaktadır.
Muayene katılım payı tutarı ne kadar?
Muayene katılım payı ayakta muayenelerden alınmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yani aile hekimliklerinde yapılan ayaktan muayenelerde ise katılım payı alınmamaktadır.
İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 6 (altı) lira
Üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 (yedi) lira
Üniversite hastanelerinde 8 (sekiz) lira
Özel sağlık hizmeti sunucularında 15 (on beş) lira katılım payı alınmaktadır.
Yetişkin hasta alt bezi uygulama bedeli nedir?
Yetişkin hasta alt bezi veya çocuk alt bezi (çocuklar için en az iki yaşını tamamlamış olmak kaydıyla) bedeli günde 4 adedi geçmemek üzere en fazla iki aylık miktarlarda uzman hekim raporuna istinaden tüm hekimlerce reçetelendirilmesi durumunda Kurumca karşılanır. Yetişkin hasta alt bezi için 1,26 TL , Çocuk hasta alt bezi için ise 0,98 TL ödenmektedir.