Dolar

34,8759

Euro

36,7527

Altın

3.039,68

Bist

10.139,61

Eşdeğer ilacı siz değerlendirin

Eşdeğer ilaçlara ödenecek bedellerin belirlenmesinde; taban birim fiyata yüzde 10 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim fiyat bulunmaktadır

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-31 20:02:19

Eşdeğer ilacı siz değerlendirin

Eczaneye bir ilaç almaya gittiğinizde mutlaka "Eşdeğerini ister misiniz?" şeklinde bir soruyla karşılaşmışsınızdır.

Peki bu eşdeğer ilaç nedir, ne için verilir ve ne türk uygulamalara tabi?
İşte eşdeğer ilaçta kafalara takılan bazı sorular ve cevapları....

Eşdeğer ilaç uygulaması

Eşdeğer ilaç uygulaması; sınırlandırılmış bir terapötik eşdeğerlik olarak, aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren ürünlerin benzer dozaj formları arasında fiyat karşılaştırması temelinde; aynı eşdeğer gruplarda ya da aynı fiyat karşılaştırması temelinde ancak eczane ikamesi açısından ayrı eşdeğer gruplarda yer alması esasına dayanmaktadır.

Fiyat farkı varsa....

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda; eşdeğer ilaçlara ödenecek bedellerin belirlenmesinde; taban birim fiyata yüzde 10 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim fiyat bulunmaktadır. Eşdeğer ilaçlarda sosyal güvenlik kurumunun ödeyeceği tutardan daha pahalı bir ilaç tercih edilirsefarkı hastalar ödemektedir

Ucuzunu seçerek tercih edebilirsiniz

Eşdeğer ilaçta fark ödememek için ilacın temin edildiği eczacıya danışarak aynı eşdeğer grubundaki daha ucuz ilaçları öğrenerek söz konusu ucuz ilaçların tercih edilmesi durumunda fark ödemeden tedavinin yapılması mümkündür.

İlaçta katılım payı

Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi”nde yer alan hastalıklarda, listede belirtilen ilaçlardan katılım payı alınmaz. Bunun dışındaki ilaçlardan katılım payı alınır.

İlaç katılım payı oranı nedir?

Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10'u, diğer kişiler için yüzde 20'si oranında katılım payı alınmakta.

Ayaktan tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı nasıl tahsil edilir?

Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle,Diğer kişiler için ise Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden tahsil ediliyor.

Yurt dışından ilaç temini

Sağlık giderleri kurum tarafından karşılanan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için gerekli görülen, ancak ülkemizde ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olduğu halde çeşitli nedenlerle üretilmeyen veya ithalatı yapılmayan ilaçlar yurt dışından temin edilebilir.

Kim temin edecek?

Temin işlemlerinin Kurumla Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan Protokol esasları doğrultusunda Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla gerçekleştirilmesi esas olup, kişiler kendi imkanları ile de yurt dışından bu ilaçları temin edebilirler.

Temin işlemlerinin yürütülmesi

Hasta tarafından Türk Eczacıları Birliği'ne ulaştırılan ilaç talepleri Türk Eczacıları Birliği tarafından incelenir. İlaç teminine esas olacak belgelerin tam olup olmadığı kontrol edilir. Söz konusu belgelerde bir noksanlık yoksa yurt dışından ilaç temin işlemleri Türk Eczacıları Birliği tarafından başlatılır ve sonuçlandırılarak ilaç hastaya ulaştırılır.
İlacını kendi imkanları ile yurtdışından temin edecek olanlar; öncelikle Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurup söz konusu ilacın kullanımı ve yurtdışından temin edilmesine ilişkin onay alınmasını takiben Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne (İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi) başvurmaları da gerekibiliyor.

Haber Ara