Dolar

32,3856

Euro

34,6339

Altın

2.393,76

Bist

10.045,74

Botoks yaptırmayı düşündünüz mü?

Botoks, uzman kişilerce ve doğru şekilde uygulandığında, tedavi edici ve onarıcı etkisi yüksek olan bir madde. Peki herkes bunu yaptırabilir mi?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-02 19:03:12

Botoks yaptırmayı düşündünüz mü?

Özellikle kadınlar tarafından kırışıklıkları yok etmek ve ilerlemesini önlemek için kullanılan botoks, yaşlanma etkilerini kaldırmak için en sık kullanılan basit estetik müdahale.

Botoks, Clostridium botulinum bakterisinin oluşturduğu tıbbi bir proteindir ve botulinum toxin kelimelerinin kısaltılmış hali olarak adı geçmektedir. Uzman kişilerce ve doğru şekilde uygulandığında, tedavi edici ve onarıcı etkisi yüksek olan bir madde.
Gerek duyulan bölgelere ince uçlu bir enjektör ile uygulama yapılır. Uygulanacak doz kişinin ihtiyacı ile ilgili olarak, uygulayıcı hekim tarafından belirlenir.
Botoks, oldukça ince uçlu enjektörlerle uygulanır. Uygulama öncesi ve sonrası anestezik krem veya buz kullanılarak, herhangi bir ağrı ya da acı hissi duyulması engellenir.

Tüm kaslara etki etmez

Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engellemeyi amaçlarken sinirlerle onların uyardığı kas ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durdurarak etkisini göstermektedir.
Botoks sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösteriyor. Sistemik olarak tüm kaslara etki etmiyor.

Çizgilerin derinleşmesini engelliyor

Günümüzde özellikle kadınların ilgi gösterdiği ama erkeklerin de bu yönde bir eğiliminin olduğu görülen botoks, en çok yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi ve koltukaltı terlemelerinin tedavisinde kullanılmakta. Hem tedavi edici, hem de koruyucu özelliği bulunuyor. Belli süre sonra yüze yerleşmiş çizgilerin tamamen açılmasını sağladığı gibi, yüze yerleşmemiş ama tekrarlayan kas hareketleriyle belirginleşen çizgilerin derinleşmeden düzelmesini sağlamakta. Ayrıca ter bezlerini bloke edici etkisiyle aşırı terlemeyi de engelliyor

Etkisi ne kadar sürüyor?

Yüzdeki kırışıklıklara ilk uygulandığında etkisi ortalama 4.5-6 ay sürebiliyor. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre zaman içinde 8-10 aya kadar uzayabilmektedir. Koltukaltına ilk uygulandığında terlemeyi ortalama 10-12 ay kadar düzene sokuyor. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre 16-18 aya kadar uzamakta.
Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde hamilelere ve emzirenlere botoks uygulanması sözkonusu değil.

Bu yan etkiler görülebiliyor

Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve ödem,Baş ağrısı ve uyuşma hissi, Hafif mide bulantısı,Çift görme ya da görme duyusunda azalma,Kanama, Şişme,Alt göz kapağı kaslarında zayıflık,Vücut genelinde kas zayıflığı,Konuşma problemleri,Yakın kaslarda geçici felç,Yutma zorluğu,Boyun zayıflığı,Grip benzeri belirtiler,Safra kesesi işlev bozuklukları,Kurdeşen, Ateş, Titreme,Hırıltı, ağız kuruması...

En sık uygulanan bölgeler

Yüzde kırışıklık ve ince çizgilerin yoğun olduğu tüm bölgelere, Yaşlanmayla birlikte boyunda beliren dikey çizgilere, Ağız çevresine,Çene ve burun ucuna uygulama halk arasında yoğun bir ilgi görüyor.

Tehlikesi var mı?
Botulinum toksini, dünyadaki en zehirli maddelerden birisi. Yanlış uygulamalar doğrultusunda solunum yetmezliği ve ölüme neden olabilen botulinum toksini, aynı zamanda oldukça başarılı bir protein. Botoks esnasında bu toksin oldukça küçük dozlarda kullanılmakta.Botoksun kullanımında insan hayatını tehlikeye sokacak miktar 2500-3000 ünite kadardır. Fakat cilt kırışıklıklarında kullanılan miktar 50 ünitedir. Bu sebeple bu dozajın vücutta bir toksik (zehir) etkisi yoktur.Botoksun yapılması esnasında dikkat edilmesi gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Eğer bunlara uyulursa kişilere herhangi bir zarar vermez.

Haber Ara