Dolar

34,8957

Euro

36,6205

Altın

3.009,45

Bist

10.058,63

Almanya’da 'beklenmeyen' gelişme!

Almanya Başbakanı Merkel'in, koronavirüs önlemlerini gevşetme kararı almasının hemen ardından bir günde rekor seviyede ölüm gerçekleşti. Son 24 saatte 315 kişi hayatını kaybetti. 2 bin 543 kişide daha virüs tespit edildi. Almanya böylece 134 bin 753 kişi ile dünyada en çok vakanın görüldüğü ilk 5’inci ülke oldu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-16 15:09:49

Almanya’da 'beklenmeyen' gelişme!

Avrupa ülkeleri arasında küresel tehdit haline gelen koronavirüsten en az etkilenen ülkelerden Almanya'da dün beklenmeyen bir gelişme yaşandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in korona virüs önlemlerini gevşetme kararı almasının hemen ardından bir günde rekor seviyede ölüm gerçekleşti.

Almanya'da son 24 saatte ilk kez 315 kişi hayatını kaybetti. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 bin 804'e çıktı. 2 bin 543 kişide daha virüs tespit edildi. Almanya böylece 134 bin 753 kişi ile dünyada en çok vakanın görüldüğü ilk 5'inci ülke oldu.

Alman federal hükümet kurumu ve hastalık kontrolü ve önlenmesinden sorumlu Robert Koch Institute (RKI), Almanya'da korona virüs tedavisi gören 4 bin 500 kişinin ise iyileştiği duyuruldu.

Almanya Başbakanı Merkel, dün koronavirüs önlemlerini genişleterek, 800 metrekareye kadar olan dükkanların 20 Nisan'da açılacağını bildirerek dükkanlarda sosyal mesafe ve diğer önlemlerin uygulanmasına dikkat edileceğini açıkladı. Lise seviyesindeki okulların 4 Mayıs'tan sonra kademeli olarak açılacağını duyuran Merkel, kurallara uymak suretiyle berberlerin de 4 Mayıs itibariyle açılacağını bildirdi.

Lokanta ve otellerin kapalı kalacağını dile getiren Almanya Başbakanı Merkel, önlemlere ek olarak alışverişlerde ve toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğu getirildiğini ifade etmiş, ülkede uygulanan sosyal mesafe uygulamasına devam edileceğini belirtmişti. Ayrıca 31 Ağustos'a kadar Almanya'da büyük etkinliklere, kilisede, havrada ve camilerde toplu ibadete, tiyatro ve konser salonlarında etkinliklerin düzenlenmesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

ÖNLEMLERİN SINIRLI GEVŞETİLME
KARARI YETERSİZ BULUNDU

Öte yandan Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Almanya'da ekonomik faaliyetlerin bir haftalık durması ortalama 42 milyar avroya mal olurken, hükümetin salgının yayılmasına yönelik önlemlerin sınırlı gevşetilmesine yönelik kararı eleştirilere neden oldu.

Aile Şirketleri Birliği Başkanı Reinhold von Eben-Worlee, Almanya Başkanı Angela Merkel ile eyaletlerin başkanlarının Kovid-19 önlemlerinin gevşetilmesini ve 800 metrekareye kadar büyüklüğü olan mağazaların açılmasını kararlaştırdığını anımsatarak, "Ben hayal kırıklığı yaşadım. Bu karar, krizden dolayı etkilenen şirketlerin ve işlerini kaybedeceğinden korkan çalışanların tahammül edebileceği bir haber değildir." ifadesini kullandı.

Hayatta kalma mücadelesi veren çok sayıdaki iş yerinin mayısa kadar dayanamayacak durumda olduğunu belirten Eben-Worlee, aldıkları kapsamlı yardımlara rağmen bu şirketlerin kapalı kalacakları her gün borca batacaklarını, ardından da iflasa sürükleneceklerini dile getirdi.

Eben-Worlee, zaten yerine getirilen sıkı hijyen kurallarına uyulması durumunda başka iş yerlerinin de hem çalışanlarını hem de müşterilerini koruyabileceğini ve böylelikle kademli olarak çalışmaya başlayabileceğini kaydetti.

Almanya Ticaret Birliği (HDE) Genel Müdürü Stefan Genth de mağazaların kapanmasına ilişkin kararların iş yerinin veya satış yerinin büyüklüğüne göre verilmemesi gerektiğini belirterek, dün alınan kararların rekabetin bozulmasına ve yasal belirsizliklere yol açtığını vurguladı.

Genth, iş yerlerinin tüm hijyen kurallarını yerine getirebilecek durumda olduğunu ifade ederek, hükümete bu kararları gözden geçirme çağrısı yaptı.

Müşterilerin de hangi iş yerlerinin açık veya kapalı olduğu konusunda belirsizlik yaşadığını aktaran Genth, "Tüm perakendeciler için adil, şirketler ve müşteriler için şeffaf düzenlemelere ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Stade Sanayi ve Ticaret Odası Genel Müdürü Maike Bielfeldt ise 800 metrekareden büyük alanı olan turizm ve gastronomi şirketleri için de bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Araç galerinin açık, mobilya mağazalarının kapalı tutulmasına anlam verilemiyor." ifadesini kullandı.

Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) hesaplamalarına göre, ülkede ekonomik faaliyetlerin kısmi kapanmasının bir hafta süreyle uzatılması 25 ila 57 milyar avroluk ek maliyete neden olabilir.

SON VİDEO HABER

Polis memuru, ölümüne neden olduğu gencin ailesinden af diledi

Haber Ara