Çocuğun büyüdüğünü fark ettiği dönem olarak bilinen 3 yaş dönemi belli başlı belirtiler gösterir. Sakin veya kendi halinde olan bir çocuğunuz varsa bu dönemde bazı agresif hareketlerde bulunabilir. 3 yaş sendromunun en belirgin belirtilerinden biri çocuğun bazı şeyleri kendi başına yapmaya çalışmasıdır.
3 yaş sendromu belirtileri nelerdir?
- Öfke nöbetleri
- Yaşıtları ve büyüklerle kavga
- Yemek seçme sorunu
- Kendi işlerini halletmek için ısrar
- Karşı gelme ve olumsuz davranma
- İnat
3 yaş sendromu neden olur?
Bu dönemde çocuğunun kendini kanıtlama çabası artar. Her ortam ve olayın içinde yer almak, önemli olduğunu hissetmek ister. Ayrıca arkadaş çevresiyle de ilişkileri genişler. Eğer çocuk kendisini özgüvensiz hissederse, yeterince sosyal olamazsa sevildiğini hissetmezse üç yaş sendromuna girebilir. 3 yaş sendromundaki çocuk bu dönemde bir hayli inatçı olabilir. Sen ne söylersen aksini yapma peşindedir. Çünkü kendini bize ve çevresine ispatlamaya çalışır. Mesela bu dönemde çocuk sadece kendi istediği yemekleri yemeyi, kendi istediği kıyafetleri giymeyi ister.
Bunların hepsi çocuğun bağımsız olmak istemesinden ileri gelir. Çünkü artık “ben” olma döneminde bulunur ve kendinin ve etrafındaki kişilerin farkındadır. Yapabildiği şeyleri yapmaktan, ona verdiğin görevleri başarmaktan zevk duyar. Kendi ilgi ve zevkleri bulunur. Eğer ona değer verilmediğini, yeterince değer görmediğini hissederse ya da istekleri karşılanmazsa ağlama nöbetleri geçirebilir. Bu yüzden 3 yaş sendromunda ağlama nöbetleri yaygın olarak ortaya çıkar.
2 yaş sendromu ve neler yapılması gerektiğine ilişkin bilgileri öğrenmek için TIKLAYINIZ...