Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Rusya: Ajan Skripal'i zehrileyen maddeyi Amerika üretiyor

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada sinir gazıyla zehirlenen eski Rus ajan Skripal'i zehirleyen maddeyi Amerika'nın ürettiği belirtildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-26 16:10:02

Rusya: Ajan Skripal'i zehrileyen maddeyi Amerika üretiyor

TIMETURK | ÇEVİRİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İngiltere'de kızıyla zehirlenen eski Rus ajan Sergey Skripal'e karşı kullanıldığı öne sürülen A-234 adlı sinir gazının Amerika tarafından geliştirildiği belirtildi. Gazın orjinalinin ise İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson tarafından “Novichok” olarak adlandırıldığı ifade edildi.

"AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ BU GAZI GELİŞTİRİYOR, ELİMİZDE BELGE VAR"

Rusya Savunma Bakanlığı Bilim Merkezi Kimyasal ve Analitik Kontrol Laboratuarı Başkanı Igor Rybalchenko, "Amerika Birleşik Devletleri A-234 gazını geliştiriyor. Bunu doğrulayan bir belgemiz var" şeklinde konuştu.

Bilim insanı Rybalchenko'ya göre bu madde Amerikan veritabanına orudunun içinden, Amerikan Ordusu Silahlanma Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin üyesi bir görevli tarafından eklendi. Rus bilimciye göre bu madde molekül bileşenleri ve ağırlığına bakılırsa ağır ve uçucu bir öze sahip.

BORIS JOHNSON BU MADDEYE “NOVICHOK” ADINI VERDİ

Rybalchenko, “Bu maddenin Vil Mirzayanov tarafından yayımlanmış formül ile uyuştuğunu kesinlikle onaylıyorum. (Vil Mirzayanov, Amerika'ya taşınan Sovyet kimyager ve A-234 gazı üzerine kitap yazan şahıs.) Bu maddenin kimyasal adı A-234 ve Boris Johson tarafından “Novichok” olarak adlandırıldı. Şu anda İngiltere'de Porton Down Laboratuarı'nda bu madde var” diye konuştu.

İNGİLTERE'DEN HALA ÖRNEK GELMEDİ

Sergey Skripal'i zehirleyen ve sinirleri felç eden bu maddenin deriye uygulanabildiğini, bir kutudan sprey şeklinde püskürtülebildiğini ve yemeğe katılabildiğini belirtti.

Igor Rybalchenko aynı zamanda Rus tarafı olarak Moskova'nın istediği örnekler İngiltere'den halen kendilerine verilmediği için herhangi bir neticeye varamadıklarını da dile getirdi.

 

Haber Ara