Dolar

32,5551

Euro

35,0207

Altın

2.427,76

Bist

9.722,09

Rus paralı askerler Orta Afrika'da

Wagner Grubu bünyesinde dünyanın dört bir yanında savaşlarda boy gösteren Rus paralı askerlerin bu sefer Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulundukları ortaya çıktı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-04 17:05:21

Rus paralı askerler Orta Afrika'da

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde haber yapan Rus haber kanalı Poccnr 1 muhabiri haber sırasında yerel savaşçıları eğiten bir Rus askeriyle röportaj yapıyor.

Röportaj sırasında Rus paralı askerlerin bağlı olduğu Wagner Group ile bağlantılaır olup olmadığını soruyor. Muhabir "Hiçbir bağlantımız yok" cevabını aldıktan sonra askeri alanda çekim yapmaya devam ediliyor.

3_130

4_109

Kısa bir süre sonra madde madde uyarıların yazılı olduğu kağıtta ekrana Wagner amblemleri yansıyor.

2_179

1_180

Rus paralı askerlerin amblemi:

2019-10-04_16h41_12

7 Şubat 2018'de Suriye'deki çatışmada ölen Wagner PMC paralı askeri Vasily Kudrichev'in Çeçenya'da bulunan mezarının üzerinde de aynı amblem yer alıyor:

2019-10-04_16h44_25

RUS PARALI ASKERLER

Suriye savaşında isimleri sıklıkla duyulan Rus paralı askerler, en çok 2018'in Şubat ayında konuşuldu. Suriye'nin Deyrizor şehrindeki Hişam kasabasında yaşanan çatışma sırasında Esed rejimi ve ona destek veren güçlerle ABD destekli PYD/YPG güçleri karşı karşıya gelmişti. Reuters'in iddiasına göre 550 Rus paralı asker katıldı ve 300'ü öldü. Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında IŞİ2e saldırıldığını fakat saldırının kendileriyle koordinasyon içerisinde yapılmadığını söyledi.

Moskova yönetimine göre yalnızca 5 Rus ölmüştü ve bu isimler ordu mensubu değildi.

2014 ve 2016 arasında Ukrayna ve Kırım'da da rastlanan Rus paralı askerler ayrılıkçıların yanında yer aldı. Ukrayna'daki ayrılıkçı grupların başındaki eski Rus Albay Igor Strelkov da "Wagner güçlerinin" sahada olduğunu doğrulamıştı. Strelkov, sosyal medya hesabında “Bölgede Wagner'in iki birliği vardı, birinci birlik tamamen yok oldu, ikincisi de paramparça...” ifadelerini kullanmıştı.

Haberlerde sıklıkla "Wagner güçleri" şeklinde yer alan askerler, sıklıkla kayıp veriyor. Fakat Moskova makamları varlıklarını reddediyor. Ölen paralı askerlerin aileleri hükümet tarafından kendilerine açıklama yapılmadığına ilişkin demeçler veriyor.

WAGNER GROUP GİZLİ BİR ŞİRKET

Öte yandan Rus paralı askerler Rus basınında ağır silah ve zırhlı araçlarla donatılan fakat resmen var olmayan bir askeri birlik olarak söz ediyor. Çünkü paralı askerlerin bağlı olduğu Wagner Şirketi resmi olarak yasak.

Grubun başında Rus askeri istihbaratı için çalışan eski bir yarbay, Dmitry Utkin var. Utkin daha evvel Ukrayna ve Kırım'da görev yapmış bir isim. ABD'nin yaptırım listesinde yer alan Utkin, Wagner ismini seçmesi tabii ki bir tesadüf değil, ünlü bestekâr Richard Wagner'e bir atıf. Wagner'in, Hitler'in en sevdiği müzisyen olduğu da biliniyor.

88_22
Utkin, 9 Aralık 2016 tarihinde Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Vatan Kahramanları Günü dolayısıyla verilen bir resepsiyonda fotoğraflanmıştı. (En sağda)

Wagner Grubu'nun en önemli görevi, petrol sahalarının kontrolünü sağlamak. Çünkü bu bölgelerden tıpkı terör örgütleri gibi ekonomik kaynak oluşturuyor. Daha önce basında Esed rejimiyle bir anlaşma yaptığı ve ele geçirdiği petrol sahalarının 4'te 1'ini aldığı belirtilmişti. The Moscow Times'a göre, paralı askerler 1380 ile 4 bin 300 dolar arasında maaş alıyor. Hayatlarını kaybettiklerinde de ailelerine yüklü bir tazminat ödeniyor.

WAGNER'İN ARKASINDAKİ İSİM: PUTİN'İN AŞÇISI

Bir restoran şirketinin sahibi olan Yevgeny Viktorovich Prigozhin'in aynı zamanda yönetim danışmanlığı yaptığı bir şirketi daha olduğu, burada Utkin'i görevlendirdiği iddia ediliyor. Prigozhin'in Rus Savunma Bakanlığı'ndan kışlarlardaki temizlik ve yemek gibi ihaleleri aldığı belirtilirken, Moskova'daki okulların yemeklerini de sağladığı belirtiliyor.

Habertürk'ten Nalan Koçak'ın 2018'deki haberinde açıklamalarına yer verilen Moskova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kerim Has "Wagner'in, Prigozhin'in parası, Utkin'in de tecrübesiyle kurulduğu iddia ediliyor" ifadelerini kullanmıştı.

88_19_1

Yevgeny Viktorovich Prigozhin, Putin'in akşam yemeklerini ya da yabancı yetkililerle katıldığı yemekleri hazırlayan lokantalar zinciri ve yiyecek içecek işletmeleri "Concord Catering" şirketinin sahibi olması sebebiyle "Putin'in Şefi" olarak anılıyor.

--3392783
Prigozhin, Putin'e yemek servis ederken, 2011.

(Haberlere gitmek için fotoğraflara tıklayınız)

1200748_2_2

1221125_2

Haber Ara