Dolar

32,3167

Euro

35,0661

Altın

2.308,07

Bist

9.079,97

Bloomberg: Rus paralı askerler Libya savaşının ön saflarında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı özel paralı askerler, Suriye'nin ardından Libya'da da boy gösteriyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-25 17:12:06

Bloomberg: Rus paralı askerler Libya savaşının ön saflarında

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Bloomberg'de Stepan Kravchenko ve Samer Al-Atrush imzasıyla yayınlanan habere göre “Putin'in şefi” olarak bilinen Yevgeny Viktorovich Prigozhin başkanlığındaki Wagner grubundan 100'den fazla paralı asker, Halife Hafter'in başkent Trablus'a yönelik saldırısını desteklemek için Eylül ayının ilk haftasında Libya'da bir üsse yerleşti.

Batılı diplomatlar, Prigozhin'in paralı askerleri Trablus'un eteklerinde konuşlandırmadan önce Hafter'in Jufra üssüne gönderildiğini söyledi.

Adı açıklanmayan Libyalı ve Batılı yetkililere dayandırılan habere göre Rus paralı askerlerin bölgeye ulaşması, Hafter'i destekleyen hava saldırılarının artışının ardından geldi.

Haberde Moskova'dan hükümete yakın bir isim, Kramlin'in Trablus'taki BM tarafından desteklenen meşru hükümete değil, Halife Hafter güçlerine destek verdiğini söyledi.

RUS YETKİLİLER KADDAFİ'NİN OĞLUNDAN UMUTLU

Rus yetkililer, eski diktatör Muammer Kaddafi'nin kaçak oğlunun Libya'nın geleceğinde rol oynayacağını düşünüyor.

HAFTER GÜÇLERİ: RUSLAR ARAMIZDA YOK

Hafter'in "Libya Ulusal Ordusu" adını verdiği milislerinden bir yetkili, saflarında Rus askerler ya da yanbancı savaşçılar olmadığını söyledi.

Paralı askerlerden sorumlu olan isim Prigozhin ise Bloomberg'in e-postayla ilettiği sorulara cevap vermedi.

PESKOV: HABERİM YOK

Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov ise Libya'daki paralı askerler hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

YEVGENY PRİGOZHİN

Prigozhin, Rusya'nın giderek artan ve genişleyen dış politikasında kilit bir rol oynadı. Geçen ay, Bloomberg Suriye'deki Rus paralı askerlerin o ülkenin sekiz yıl süren iç savaşını sona erdirmek adına İdlib'e saldıracağını yazmıştı.

88_19
Yevgeny Viktorovich Prigozhin, Putin'in yabancı yetkililerle katıldığı akşam yemeklerini hazırlayan lokantalar zinciri ve yiyecek içecek işletmeleri "Concord Catering" şirketinin sahibi olması sebebiyle "Putin'in Şefi" olarak anılıyor.

YABANCI MÜDAHALE

Libya'da Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümeti Trablus'ta desteklerken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır da Hafter'i destekliyor.

Her iki taraf da birbirine silahlı uçaklarla saldırıyorlar.

İki Batılı diplomat, Wagner'in adamlarına Haftar'a topçu desteği sağladığını söyledi.

"HAFTER ÖNCE SUDAN ASKERLERİNİ DENEDİ, OLMAYINCA RUS PARALI ASKERLERE YÖNELDİ"

Libya'nın İçişleri Bakanı Fathi Bashagha Pazartesi günü Libya Al-Ahrar TV'ye verdiği demeçte, Haftar'ın güçlerinin ilk olarak Sudan askerlerini istihdam ettiğini ve “başarısız olduktan sonra Wagner Group'a (Rus paralı asker istihdam eden şirket grubu) güvendiklerini” söyledi.

KADDAFİ'NİN OĞLU İÇİN LOBİ FAALİYETİ YÜRÜTÜLÜYOR

Afrika'daki en büyük petrol rezervlerine ev sahipliği yapan Libya'da Rusya, Hafter'i desteklerken, Kremlin'in dostu olan oğul Kaddafi (Saif İslam) için de lobi faaliyetleri yürütülüyor.

İKİ RUS LİBYA'DA TUTUKLANDI

Mayıs ayında, Prigozhin'e bağlı iki Rus vatandaşı Libya'da gelecekteki olası seçimleri etkileme girişimlerinde bulundukları gerekçesiyle tutuklandı. Bu iki ismin Saif el-İslam el-Kaddafi ve temsilcileriyle toplantılar düzenlediği iddia edildi.

Libyalı yetkililer, toplanan kanıtların aynı zamanda iki Rus'un Afrika'nın başka yerlerindeki oy kampanyalarına müdahale etmeyi planladığını da gösterdiğini söyledi.

İki isim hala tutuklu bulunuyor.

Saif el-İslam el-Kaddafi, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından, babasının rejimine karşı girişilen devrim sırasında protestocuların öldürülmesi de dahil olmak üzere savaş suçları için aranıyor.

Oğul Kaddafi'nin ulunduğu yer kamuya açıklanmadı, ancak Libyalı yetkililer ülkede kaldığını ve hareketlerinin kısıtlandığını söyledi. Libya'yı 40 yıldan fazla bir süre yöneten babası 2011 yılında muhalifler tarafından yakalandı ve öldürüldü.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1200748_2

Haber Ara