Dolar

32,5469

Euro

34,9030

Altın

2.427,50

Bist

9.710,30

PYD'li İlham Ahmet: Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün tutumunda değişim var

Geçtiğimiz günlerde PYD adına Kahire'ye giden heyette yer alan İlham Ahmet, 'Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün tutumunda değişim olduğunu önümüzdeki günlerde daha da değişeceğine inanıyoruz” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-30 10:34:10

PYD'li İlham Ahmet: Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün tutumunda değişim var

Suriye rejimi PYD ile müzakereleri durdurduğunu ilan etse de örgütten farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

PYD adına geçtiğimiz günlerde Kahire'ye giden İlham Ahmet, hem bu ziyaret ve Arap ülkeleriyle ilişkiler konusunda hem de Esed rejimiyle görüşmeler konusunda açıklamalarda bulundu.

Ahmet, Esed rejimiyle askeri anlamda belirli düzeylerde anlaşma yapıldığını ve ilerleyen günlerde siyasi adımların atılacağını söyledi.

Fakat rejimin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, PYD ile görüşmelerin durdurulduğunu, bunun gerekçesininse örgütün çelişkili tutumu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı PYD'li Mazlum Kobani de Esed rejimiyle kapsamlı bir anlaşmaları olmadığını söyledi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

İlham Ahmet de bu ifadeleri tekrar ederek, sınır güvenliği dışında rejimle bir anlaşmanın söz konusu olmadığını yeniledi.

İşte İlham Ahmet'in Rudaw'a yaptığı açıklamalar:

"ESED REJİMİYLE İLERLEYEN GÜNLERDE ANLAŞMA OLABİLİR"

Suriye hükümetiyle bazı konularda anlaşmak üzere müzakere ihtimali var mı?

“Önümüzdeki günlerde olabilir, hazırlık var daha önce de Suriye Hükümeti ile bazı konularda anlaşmak için girişimlerimiz vardı. Askeri anlamda belirli düzeyde anlaşma söz konusu ancak siyasi anlamda da bazı adımlar atmak istiyoruz. Şu anda her hangi bir anlaşma yok ama ilerleyen günlerde görüşme olabilir."

"REJİMLE ASKERİ ANLAMDA BİR ANLAŞMAMIZ YOK"

Suriye ordusunun sınır hattında konuşlanmasının yanı sıra askeri anlamda yaptığınız bir anlaşma var mı?

"Hayır. Şu ana kadar sadece sınırları koruma çerçevesinde. Askeri güçlerimizin nasıl Suriye ordusunun bir parçası olacağına dair tartışmalar var gündemde. Yapılan müzakerelerden halen bir sonuç çıkmadı."

ESED REJİMİ PYD'YE NE ÖNERİYOR?

Suriye hükümeti size ne öneriyor ya da sizden ne istiyor?

"Onlar daha önce dedikleri gibi 107. Madde kapsamındaki yerel yönetimler yasası kapsamında çözmek istiyorlar. O da bu yasa ne kadar genişletilebilir. Ama kesin değil. Çözüm için Anayasa'da yer alması gerekiyor. Ortaya çıkmış bir durum gibi değişiklik yapılarak olmaz. Rejim şu ana kadar bunları istiyor. Bundan sonra yeni bir şeyler ortaya çıkar mı, ya da bazı değişiklikler yapar mı onları bilemiyoruz. Suriye hükümetinin de bu konuda bazı adımlar atmasını umuyoruz."

"REJİMİN YEREL YÖNETİM TEKLİFİ YETERLİ DEĞİL"

Yerel yönetimler meselesi size göre mi çözülecek, Rusya'nın bu konudaki garantörlüğü ne olacak?

"Yerel Yönetim modeli yeterli değil. Zaten 2012'de bazı değişiklikler oldu. Yerel yönetimler olduğu gibi kalıyor. Hizmetler ve belediye çalışmaları gibi. Bizim için tekrardan Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunacağı daha büyük ve geniş değişiklikler gerekli. Bileşenlerin haklarının anayasada yer alması gerekiyor. Ayrıca ekonomik ve savunma alanlarında değişiklik yapılması lazım. Bunlar Suriye toplumunu garantiye alan en önemli maddelerdir. Suriye'deki krizin sona ermesi için de bir çözüm yoludur. Suriye hükümetinin kendi ısrarları sonucu ortaya çıkan krizlerden sonra da ısrarcı olması daha büyük krizlerin doğmasına neden olur. Bu krizin sonu değil, kriz daha da derinleşebilir. Rejimin de bunu görmesi gerekiyor."

"RUSYA ve İRAN ÇÖZÜM İÇİN HAZIR DEĞİL"

Müzakereler neden gecikiyor?

"Suriye'ye birçok müdahale yapılıyor. Rejimin ortakları da çözüm için hazır değiller. Suriye bilndiği gibi üçüncü dünya savaşının bir alanı olmuş. Uluslararası bir alan olmuş. Cenevre'de bir çok müdahale oluyor. Suriye hükümeti de Cenevre'de bir çözümün çıkmasını istemiyor. Nasıl orda yoksa içerde de yok. Bir çok müdahale oluyor. Rejimin ideolojisi de değişikliğe açık değil. Bu konuda adım attırmaya çabalıyoruz. Bize bakan tarafıyla anlaşabileceğimiz noktalarda müzakereler oluyor. Ama en azından müzakerelerin başlaması önemli bir gelişmedir."

KAHİRE ZİYARETİ, ARAP ÜLKELERİNİN TUTUMU

Mısır'ı ziyaret ettiniz. Arap ülkelerinin size olan desteği hangi düzeyde?

"Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'ün tutumunda açılım var. Önümüzdeki günlerde daha da değişeceğine inanıyoruz. Arap ülkeleri de Türkiye'nin saldırılarından sonra Suriye'nin büyük bir tehlike altında olduğunu gördüler. Türkiye Suriye sınırıyla sınırlı kalmadı. Aksine Libya'ya yönelerek yeni bir durum ortaya çıkarmaya çalışıyor ve asker gönderme çabasında. Suriyelileri gönüllü asker olarak kullanma senaryosu tekrarlanıyor." (Ayrıntılara gitmek için TIKLAYINIZ)

"Arap ülkeleri bunu kabul etmiyor ve ciddi endişelere neden oluyor. Bu sadece Arap ülkeleri için değil aynı zamanda Avrupa ülkeleri için de tehlike oluşturuyor. Büyük bir hoşnutsuzluk var bu konuda. Bu da en azından Suriye içinde değişiklik çabası içinde olanlar ve proje sahibi olanlar ve çözüm girişimlerinden uzaklaştırılanların görünmesini ve Suriye'de çözümün bulunmasında rol almaları için yol açılması gerekiyor."

PYD'NİN SURİYE MUHALEFETİ İÇERİSİNDE YER ALMA HAMLELERİ

Suudi Arabistan'ın DSG (PYD'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri) temsilcilerinin Riyad'daki toplantılara katılması yönünde girişimleri vardı ancak başarılı olamadı. Neden bunu başaramadığı konusunda bilginiz var mı?

"Resmi olarak temsilcilerin katılacağı yönünde bir şey gelmedi. Ama genel olarak değişiklikler var. Müzakere heyetindeki bağımsız temsilcilerde değişiklik oldu. Katılımcıların belirlenmesi ve değiştirilmesi yöntemine ve şahsiyetlerine yönelik eleştiriler olsa da değişiklikler için bir çaba var. Kahire, Moskova ve Riyad'daki müzakere heyetinde katılımcı üyeler ve başkanlarında değişiklik olması gerekiyor. Bu bazı adımların atılabileceği noktasında bir umut yaratıyor. Değişiklikler ile birlikte dosyalarda bir değişiklik ve hareketlilik olabilir. Ama bunun şahısların değiştirilmesiyle mümkün olup olmayacağını bilemiyoruz. Yani DSG'nin katılımı konusunda resmi anlamda bize bir şey iletilmedi. Ama medyada bir çok haber yer aldı. Yapılan değişiklerde eski hataların tekrarlanmamasını umut ediyoruz. Herkes bizim çözüm müzakerelerinden uzaklaştırılmamızın krizin çözülememesinin nedenlerinden birisi olduğunu gördü. Uluslararası kanunlara göre de Kürtlerin katılmaması sorun. Kürtlerin katılmaması hangi anlama geliyor. Rejimin kontrolünde olmayan büyük bir bölge müzakerelere dahil değil. Bunların hepsi problem. Yeni bir başlangıç yeni bir proje ile mümkün olabilir. Bunu Arap ve Avrupa ülkeleriyle tartıştık. Eğer çözüm isteniliyorsa mevcut kurulun değiştirilmesi gerektiğini söyledik. Ayrıca örgütlenme yöntemi de değiştirilmeli." (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Suriye hükümeti Arap aşiretler aracılığıyla DSG'yi parçalamayı ve bölgedeki toplumu karıştırmayı amaçlıyor. Ayrıca bazı Arap aşiret önderleri İran'ı ziyaret etti. Bununla ilgili bir endişeniz var mı?

"Yani gerçekten kötü niyetli girişimlerdir. Evet, (Esad'ın yardımcısı) Ali Memluk burayı ziyaret ettiğinde bazı Arap aşiret liderleriyle görüştü. Buna karşı tepkimizi gösterdik ve neden bu şekilde yaklaştıklarına dair mektup da gönderildi. Bunun yanı sıra dış devletlerin müdahalesi ve İran'a yapılan ziyaretlere ilişkin olarak da, bir bölge var ve herkes kendine göre müdahalede bulunmak istiyor."

Haber Ara