Dolar

32,5516

Euro

34,9584

Altın

2.448,15

Bist

9.716,77

Putin’i isyan ettiren proje!

Rusya Devlet Başkanı Putin, inşaatına 2012'de başlanan, milyarlarca dolarlık Vostoçnıy Uzay Üssü projesinde yaşanan sonu gelmez yolsuzluklar üzerine isyan etti. Bakanlar Kurulu toplantısında kameraların önünde öfkesini gizlemeyen Rus lider, 'Hapse atılanlar oldu, cezalar verildi ama hala çalıyorlar, milyonlarla çalıyorlar!' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-12 13:53:15

Putin’i isyan ettiren proje!

Rus medyası, Putin'i isyan ettiren projeyi konuşuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, SSCB devrinden Kazakistan topraklarında kalan Baykonur'u ikame etmek üzere inşaatına 2012'de başlanan, milyarlarca dolarlık Vostoçnıy Uzay Üssü projesinde yaşanan sonu gelmez yolsuzluklar üzerine isyan etti. Bakanlar Kurulu toplantısında kameraların önünde öfkesini gizlemeyen Rus lider, "Hapse atılanlar oldu, cezalar verildi ama hala çalıyorlar, milyonlarla çalıyorlar!" dedi.

Rusya'nın Amur Bölgesi'nde inşa edilen Vostoçnıy Uzay Üssü'nün inşasındaki yolsuzluklar hükümetin başsağrısı olmaya devam ediyor. Rusya Savcılığına göre sadece 2014-2018 yılları arasında projede yolsuzluklardan ödenmeyen maaşlara kadar 17 binden fazla ihlal saptandı. 1000'e yakın kişi hakkında soruşturma, 140 dava açıldı. 50 kişi mahkum oldu. 11 milyar ruble (172 milyon dolar) çalındığı saptandı. 

Vostoçnıy Uzay Üssü'nün inşasında yüz milyonlarca rublelik yolsuzluk yapıldığını belirten Putin, “Şeffaf çalışın' diye yüz kere söylendi. Çok fazla para aktarılıyor. Bu milli bir proje. Yüz milyonlar çalıyorlar” dedi.

Rus lider, açılan davalara rağmen yolsuzlukların devam ettiğinin altını çizdi.

PESKOV: 11 MİLYAR RUBLE ÇALINDI

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov da gazetecilere yaptığı açıklamada, uzay üssünün inşasında 11 milyar ruble (172,1 milyon dolar) tutarında yolsuzluk yapıldığının tespit edildiğini kaydetti. Peskov, yolsuzluklarla ilgili 128 dava açıldığını söyledi.

2012 yılında başlanan Vostoçnıy Uzay Üssü inşası projesinin maliyeti 92 milyar ruble olarak açıklanmıştı.

ROGOZİN TOPUN AĞZINDA

Medyaya yansıyan haberlerde, Başbakan Yardımcısı iken projeden sorumlu Roskosmos devlet uzay araştırmaları kurumunun başına getirilen Dmitri Rogozin'in topun ağzında olduğu belirtiliyor.

Siyaset hayatına 1990'ların sonunda "aşırı milliyetçi" ve muhalif cephenin liderlerinden biri olarRak başlayan, daha sonra Rusya'nın NATI temsilciliği görevini kabul ederek Putin'in ekibine katılan Rogozin, o günden sonra hızlı bir yükseliş yaşamış ve savunma sanayinden sorumlu başbakan yardımcılığına kadar yükselmişti.

Ancak burada kendisine bağlı olan Roskosmos'un projelerinde başarısızlıkların üst üste gelmesi ve yüz milyonlarca dolarlık yolsuzluk vakaları üzerine Putin, Rogozin'i başbakan yardımcılığından alıp "tenzili rütbe" ile Roskosmos'un başına getirmişti.

Twitter'daki milliyetçi keskin çıkışları ve popülist söylemi ile dikkat çeken  Rogozin diğer yandan sorumlu olduğu projelerde başarısızlığın önünü alamadı. Şimdi Rogozin'in son kredisinin de de tükenmek üzere olduğu bildiriliyor. Hatta bazı yorumlarda, bitmeyen yolsuzlukların sonunda Rogozin'i de cezai soruşturmaya kadar götürebileceği savunuluyor. 
 

Haber Ara