Dolar

32,2730

Euro

34,7690

Altın

2.402,56

Bist

10.336,50

'Psikolojik boyutu artan bir kriz'

Başbakan Davutoğlu, Bakü dönüşü uçakta Rus uçağı krizi ve Tahir Elçi'nin öldürülmesi ile ilgili konularda önemli açıklamalarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-04 18:00:29

'Psikolojik boyutu artan bir kriz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Uçakta bulunan gazeteciler arasında NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri de vardı.

''PSİKOLOJİK BOYUTU ARTAN BİR KRİZ''

Yurteri'nin aktardığı bilgilere göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ile yaşanan uçak krize ilişkin, "Bu öyle bir psikolojik durum doğurdu ki, her gün yeni açıklamalarla derinleşiyor" dedi.

''TAHİR ELÇİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNİN SORUMLUSU PKK'DIR''

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi konusunda ''Bunun sorumlusu PKK'dır'' ifadesini kullandı.

Suriye sınırında düşürülen askeri uçak sonrası Rusya ile yaşanan krize ilişkin de değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Bu öyle bir psikolojik durum doğurdu ki her gün yeni açıklamalarla derinleşiyor. Psikolojik boyutu gittikçe artan bir krizle karşı karşıyayız" dedi.

Başkanlık sistemine de değinen Başbakan, Türkiye'nin birinci gündem maddesinin bu olmadığını belirterek, "Çok konuşarak bunu bir ayrılık noktası olarak görmemek lazım" diye konuştu.

"TEHDİT OLDUĞU ANDA..."

Davutoğlu, İran ve Rusya'nın fiilen uçaklarıyla ve askerleriyle Suriye'de olduğunu belirterek, Türkiye'ye dönük bir tehdit olduğu anda gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

''Hiç kimse Suriye'ye müdahale etmesin'' diyenlerin Suriye'ye müdahale ettiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye'ye dönük bir tehdit olduğu anda gerekli tedbiri alırız. Türkiye, tereddüt etmez gerekli adımı atar. İster koalisyonla, isterse tek başına tereddüt etmeyiz. Suriye'deki bütün halklar bizim kardeşimizdir" şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye sınırlarının terör unsurlarının temizlenmesi konusunda tavrının öteden beri devam ettiğini belirterek, IŞİD unsurlarının temizlenmesini istediklerini söyledi.

Davutoğlu, "DAEŞ'e karşı operasyon yapan ülke ve ülke gruplarının koordinasyonunu istiyoruz. Bir yandan Rus uçaklarının DAEŞ'e direnen grupları vurması kabul edilemez. Azez'in bombalanmasının hangi gerekçesi olabilir?" diye sordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un yaptığı görüşmeye ilişkin de konuştu: "Görüşmeden çıkar çıkmaz Mevlüt Bey aradı. Nazik ve medeni bir görüşme olmuş ama bundan sonra atılacak adımlar önemli. Öncelikle psikolojik boyuttan çıkmak gerek.''

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

''Kriz konusunda hangi noktadayız? Bir, krize sebep teşkil eden olgusal boyutu var, diğeri de o krizi tırmandıran psikolojik boyutu var. Bazen psikolojik boyutu, olgusal boyutun çapını aşar. Öyle bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla öncelikle bu psikolojik kıskaçtan, çıkmazdan bir an önce uzaklaşmak lazım.

Hep şunu da söyledik, 'Türkiye'ye dönük bir tehdit oluştuğu anda gerekli tedbiri alırız.' Nitekim aldığımız tedbir sebebiyle Rusya ile kriz yaşıyoruz. Ama herkes de gördü ki Türkiye kendi güvenliğini ilgilendiren bir sorun söz konusu olduğunda tereddüt etmez ve gerekli adımı atar. Dolayısıyla ister koalisyonla birlikte yürütmekte olduğumuz çabalar, isterse onun dışında tek başına yapmamız gereken bir şey olursa her ikisinde de tereddüt etmeyiz. Suriye krizi herkesten çok Türkiye'yi etkiler ve Suriye'de krizin çözümüne de herkesten çok Türkiye katkıda bulunabilir. Ümit ederiz ki böyle bir ihtiyaç hasıl olmaz, bizim müdahalemiz gibi.

İletişim kanallarının sürekli açık tutulması önemli. Ambargolar ikili ilişkilere zarar verir. Rus tarafıyla oturulup karşılıklı konuşulmalı. Rusya'nın yaptırımlarına karşı tedbirler alacağız. Lavrov ve Çavuşoğlu medeni bir toplantı yaptı. Amacımız sınırın IŞİD unsurlarından temizlenmesi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Çok konuşarak bunu bir ayrılık noktası olarak görmemek lazım. Türkiye'nin birinci gündem maddesi değil. Meclis'te muhalefetle konuşmamız lazım.

TAHİR ELÇİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

Tahir Elçi'nin öldürülmesinin sorumlusu PKK'dır.

TÜRKMENLER KANTON KURMALI MI?

Prensip olarak olumlu bakmıyoruz. Kantonlar kopuş getirir. Suriye'yi daha çok parçalayacak çabalara karşı durmak lazım.

"MUHALEFET LİDERİNE YAKIŞMIYOR"

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun "Hendek kazan arkadaşlar" ifadesini eleştirerek "Sanırım sehven kullandı. Bir muhalefet liderine yakışmıyor" dedi.

Haber Ara